Veelgestelde vragen over Birma

Veelgestelde vragen over Birma

 1. Heb ik een visum nodig voor Myanmar?
 2. Heb ik inentingen nodig voor Myanmar?
 3. Hoe is de internetverbinding/ Wifi ?
 4. Hoe kan ik in Myanmar het best mijn geldzaken regelen?
 5. Hoe zit het met de elektriciteit/voltage?
 6. Is het mogelijk om een Myanmar rondreis te verlengen ?
 7. Kan ik op reis mijn mobiele telefoon gebruiken?
 8. Moet ik een klamboe meenemen naar Myanmar?
 9. Moet ik een slaapzak/slaapmatje meenemen naar Myanmar?
 10. Wat is de ideale periode om te reizen naar Myanmar?
 11. Wat is het tijdsverschil met Nederland/Belgiƫ?
 12. Wat voor kleding/bagage kan ik het beste meenemen naar Myanmar?

1. Heb ik een visum nodig voor Myanmar?

Ja. Als je over de Nederlandse of Belgische nationaliteit beschikt, heb je voor deze reis een visum voor Myanmar nodig.

Op de website van onze partner Visumloket vind je alle informatie over de benodigde reisdocumenten (zoals paspoort), visum, de te volgen visumprocedure en de locatie van de ambassade. Begin 4 tot 6 weken voor vertrek van je reis met de aanvraag.

Wanneer je de benodigde visa laat regelen via ons, dan brengen wij, naast de visumkosten, € 40 bemiddelingskosten per persoon per visum in rekening. Je hoeft dan niet zelf 2x naar de betreffende ambassade(s). Voor Belgische reizigers brengen wij € 30,- bemiddelingskosten in rekening.

Voor meer informatie:

·  Nederlandse reizigers bezoeken koningaap.visumloket.nl

·  Belgische deelnemers bezoeken koningaap.visumloket.be

Deelnemers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

2. Heb ik inentingen nodig voor Myanmar?

Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Koning Aap Nederland heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. 
De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0902–88 0 88. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

3. Hoe is de internetverbinding/ Wifi ?

In de grotere steden is er vaak in het hotel een internet/WIFI verbinding. De internetverbinding is vaak niet erg snel en de verbinding wil nog weleens wegvallen. Op veel plaatsen zijn ook internetcafés te vinden. Bepaalde websites zijn niet altijd toegankelijk omdat deze worden geblokkeerd door de overheid.

4. Hoe kan ik in Myanmar het best mijn geldzaken regelen?

In Myanmar betaal je met de kyat. Op dit moment kan je al op meerdere plaatsen pinnen in Myanmar. Met name in Yangoon en Mandalay kun  je pinnen met een pasje met het Maestro logo en bij sommige met je visa card.Verder kan je het beste wat cash aan dollars meenemen om entree's te betalen en om te wisselen op de plaatsen waar je  (nog ) niet kunt pinnen. Er zijn voldoende wisselkantoortjes zodat je makkelijk je cash dollars kunt wisselen, koers is bijna overal gelijk en ze accepteren alle coupures. Op de luchthaven is het ook mogelijk om euro's te wisselen. LET OP: zorg er voor dat je alleen mooie nieuwe biljetten meeneemt. Biljetten met scheurtjes/vlekjes/vouwen worden NIET geaccepteerd.

5. Hoe zit het met de elektriciteit/voltage?

De voltage bedraagt 230V. Een set met wereldstekkers wordt aangeraden, maar is in principe niet strikt noodzakelijk.

6. Is het mogelijk om een Myanmar rondreis te verlengen ?

Mocht je je reis willen verlengen, dan kun je dit aangeven op je boekingsformulier. Er kunnen meerkosten voor de vlucht bijkomen, een transfer van het vliegveld naar het 1ste hotelen/of  extra hotelnachten. Wij nemen (na het uitzoeken van je wensen) zo spoedig mogelijk contact met je op om mogelijkheden en kosten te laten weten. Pas nadat je hiermee akkoord bent gegaan, wordt je boeking definitief. Ben je niet akkoord dan zit je niet aan de boeking vast. Als je besluit om een reis te verlengen met een door Koning Aap aangeboden arrangement, betaal je geen wijzigingskosten.

7. Kan ik op reis mijn mobiele telefoon gebruiken?

Het is afhankelijk van je provider of je bereik hebt met je mobiele telefoon in Myanmar. Maar in veel gevallen heb je geen toegang tot het lokale netwerk. Het is daarom zeer raadzaam om voor vertrek contact op te nemen met je provider om na te gaan of jouw type telefoon en abonnement aan de nodige vereisten voldoen. Het is mogelijk om een lokale sim-kaart aan te schaffen maar deze kunnen vrij prijzig zijn.8. Moet ik een klamboe meenemen naar Myanmar?

Het is niet nodig om muskietennetten mee te nemen. Deze zijn voor je reis niet noodzakelijk, ter plaatse aanwezig of eenvoudig ter plekke te koop. Muggen zijn niet helemaal te ontlopen in Myanmar, maar een aantal maatregelen kan de overlast toch flink terugdringen. Effectief is de zogenaamde 'mosquito-coil', groene wierookspiralen die de muggen ongeveer acht uur op afstand houdt. (Deze zijn in Myanmar overal te krijgen). Tenslotte helpt het 's avonds dragen van een lange broek en een goed afsluitend T-shirt met lange mouwen en col. DEET of andere insectafweermiddelen hebben effect, maar verwacht er geen wonderen van.

9. Moet ik een slaapzak/slaapmatje meenemen naar Myanmar?

Een slaapmatje of slaapzak zijn op deze reis niet nodig. Een lakenzak kan handig zijn (tijdens de trekking).

10. Wat is de ideale periode om te reizen naar Myanmar?

De beste reistijd is van half oktober tot en met februari wanneer het land groen, droog en relatief koel is. Toch is het land in andere maanden ook goed te bereizen.

Met uitzondering van het uiterste noorden heerst in Myanmar een tropisch moessonklimaat. Myanmar kent 3 seizoenen: een regenseizoen (mei tot oktober), een koel seizoen (november tot en met februari) en een heet seizoen (maart tot en met april). Tijdens het regenseizoen kan het flink plenzen, vooral in de kustgebieden en rond de delta. In Centraal-Myanmar valt minder regen (Bagan en Mandalay), maar kan de luchtvochtigheidsgraad enorm zijn. De regenperiode heeft zijn eigen charme, maar reken er op dat sommige wegen onbegaanbaar zullen zijn en sommige uitzichten zullen tegenvallen. In Yangon valt 2618 mm regen per jaar, in Mandalay 871 mm. De meeste regen valt in juli en augustus. In het hete seizoen is het land droog en stoffig. De temperatuur loopt in Yangon op tot 40°C en in Bagan soms nog wel hoger. Maart en april zijn de heetste maanden. Dit is dan ook de minst geschikte reistijd, hoewel het land ook in deze periode bijzonder mooi is. Bovendien wordt elk jaar in april het waterfestival gehouden wat voor afkoeling zorgt.

11. Wat is het tijdsverschil met Nederland/Belgiƫ?

In-Myanmar is het tijdsverschil met Nederland/België +5,5 uur in de winter en +4,5 uur in de zomer. Als het hier 12.00u 's middags is, is het in Myanmar 17.30 uur of 16.30 uur 's avonds.

12. Wat voor kleding/bagage kan ik het beste meenemen naar Myanmar?

We adviseren je om de bagage mee te nemen in een tas op wieltjes  of in een weekendtas. Een harde koffer raden we sterk af voor onze reizen.


Wat betreft je kleding raden we je aan om praktische kleding mee te nemen die zich gemakkelijk laat combineren (laag over laag). We vragen je om in je kledingkeuze respect te tonen voor de lokale cultuur. Boeddhistische tempels kun je alleen bezoeken als je netjes gekleed bent.Denk bij het samenstellen van je bagage aan bijvoorbeeld: wandelschoenen, zaklamp, waterfles, naaigerei, wasmiddel, universeel geldige verloopstekker, reisgids, voldoende fotomateriaal, lakenzak, toiletartikelen, badslippers, zwemkleding, wekker, schrijfgerei, schaartje, beker en zakmes.