Veelgestelde vragen over Azerbaijan

 1. Heb ik een visum nodig voor deze reis?
 2. Ik heb mijn visum via Koning Aap aangevraagd. Moet ik nu zelf nog iets doen?
 3. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?
 4. Heb ik vaccinaties nodig?
 5. Hoe is het weer in Azerbaijan?
 6. Hoe wordt er overnacht?
 7. Hoe wordt er gereisd?
 8. Is er Wifi tijdens de reis?
 9. Wat is het voltage in Azerbaijan?
 10. Kan ik pinnen in Azerbaijan?
 11. Hoe is het eten en drinken tijdens de reis?
 12. Kan ik vrij fotograferen?
 13. Zijn er bepaalde keldingvoorschriften?
 14. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?
 15. Wanneer krijgt mijn reis een gegarandeerd vertrek?
 16. Kan ik mijn reis verlengen?
 17. De feiten op een rij

1. Heb ik een visum nodig voor deze reis?

Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:
Voor deze bestemming is een visum, elektronisch visum of toeristenkaart benodigd voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit. Op de website van onze partner het Visumloket vind je alle informatie over de benodigde reisdocumenten en visumprocedure. 

Kies je ervoor om je visum via onze partner het Visumloket te regelen, dan brengen wij naast de visumkosten ook de bemiddelingskosten en de kosten voor het aangetekend retourzenden in rekening. Deze kosten zijn verwerkt in de totale visumkosten zoals gepubliceerd op onze website. Je kunt deze totale visumkosten terugvinden onder het kopje 'Reisdata & prijzen' en in het boekingsformulier. Kies je ervoor om het e-visum via onze partner Visa4Travel te regelen, dan betaal je de visumkosten en bemiddelingskosten direct aan Visa4Travel. Je betaalt gemakkelijk en veilig doormiddel van iDeal of creditcard.

Kijk op de website van het Visumloket voor meer informatie over de visumprocedure, vereiste geldigheid van je internationale reispaspoort en eventuele aanvullende benodigde documenten:
- Nederlandse reizigers bezoeken koningaap.visumloket.nl
- Belgische reizigers bezoeken koningaap.visumloket.be

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.

2. Ik heb mijn visum via Koning Aap aangevraagd. Moet ik nu zelf nog iets doen?

Je hebt aangegeven dat je het visum voor Azerbaijan via onze partner het Visumloket wilt regelen. Dit betekent echter wel dat je zelf ook nog het één en ander dient te doen. Voor meer informatie over je benodigde reisdocumenten (zoals paspoort), je visum en de te volgen visumprocedure vind je op de website van onze partner het Visumloket.

Wij raden je aan vier weken voor vertrek van je groepsreis je visum aan te vragen. Je dient zelf de formulieren in te vullen en dit samen met je paspoort en benodigde reisdocumenten aangetekend naar het Visumloket/CIBT te versturen. Zij gaan dan naar de desbetreffende ambassade en sturen je paspoort inclusief visum weer aangetekend terug.

3. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?

Het kan zijn dat je tijdens de reis jouw internationale paspoort ter beschikking van een derde moet stellen. Met name buiten de EU is dit veelal het geval. Voor hotels geldt vaak dat zij een registratie moeten bijhouden. Dit is een wettelijke verplichting, waarbij gegevens uit een identiteitsbewijs moeten worden overgenomen/ingescand.

4. Heb ik vaccinaties nodig?

Bij veel reizen die we aanbieden, zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding, maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Koning Aap Nederland heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten.

De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kun je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0902 88 0 88. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

5. Hoe is het weer in Azerbaijan?

Azerbaijan kent verschillende klimaatzones. Het kustgebied aan de Kaspische Zee heeft een droog steppeklimaat met hete zomers en winters waarbij de temperatuur tot rond het vriespunt kan dalen. De laagvlakte heeft een subtropisch klimaat met hete zomers en zachte winters. Het binnenland en het berggebied hebben een landklimaat met warme zomers en winters waarin de temperaturen tot ver onder het vriespunt.

De beste reistijd voor Azerbaijan is het voor- en najaar.

6. Hoe wordt er overnacht?

Bij de selectie van onze accommodaties hebben we met name gelet op locatie, hygiëne en sfeer. Je overnacht over het algemeen in goede middenklassehotels. Soms zul je geconfronteerd worden met niet of slechts gedeeltelijk functionerend sanitair.

Een selectie van de hotels die wij tijdens deze reis gebruiken, vind je onder het tabblad 'Accommodaties'.

7. Hoe wordt er gereisd?

Tijdens onze reis maken we gebruik van een eigen airconditioned bus.

Meer informatie over het vervoer en de reisafstanden in Azerbaijan vind je onder het tabblad 'Meer reisinfo' bij de reis.

8. Is er Wifi tijdens de reis?

In onder andere het geplande hotel in Bakoe beschik je over Wifi. Houd er rekening mee dat de kwaliteit en snelheid van de internetverbinding niet overal optimaal zijn. In de karavanserai is geen Wifi beschikbaar.

Meer informatie over Wifi in de door ons geselecteerde accommodaties (onder voorbehoud van wijzigingen) vind je onder het tabblad 'Accommodaties'.

9. Wat is het voltage in Azerbaijan?

De netspanning in Azerbaijan is 220 volt. De stopcontacten zijn Europese stijl, een verloopstekker is niet nodig. Meer informatie vind je hier: http://www.wereldstopcontacten.nl/

10. Kan ik pinnen in Azerbaijan?

De nationale munt van Azerbaijan is de Manat (AMD). Eén Manat is 100 Kepik. Er zijn biljetten van 1, 5, 10, 20, 50 en 100 Manat en munten van 1, 3, 5, 10, 20 en 50 Kepik. Voor één Euro ontvang je één Manat (augustus 2014). Kijk voor de actuele wisselkoers op: www.wisselkoers.nl

In Azerbaijan kun je in de grotere steden Euro’s en Amerikaanse Dollars inwisselen bij één van de vele wisselkantoren. Over het algemeen wordt er door de lokale bevolking met contant geld betaald. Buitenlandse hotelketens, grote supermarkten en restaurants accepteren internationale creditcards. 

Pinnen in Azerbaijan
In Azerbaijan vind je in de meeste grote steden geldautomaten. Houd er rekening mee dat de pinautomaten niet altijd werken. Neem daarom ook contante Euro’s mee. 

Veilig pinnen in Azerbaijan
Om veiligheidsredenen hebben Nederlandse banken, de bankpassen met Cirrus/Maestro-logo standaard ingesteld op gebruik binnen Europa. Indien je geld wilt pinnen in Azerbaijan dien je deze instelling tijdelijk te wijzigen naar 'Wereld'. 

NB. Belgen kunnen hun bankpas in Rusland standaard onbeperkt gebruiken. Belgische banken rekenen Azerbaijan bij Europa. 

11. Hoe is het eten en drinken tijdens de reis?

De Azerbaijaanse keuken kent Turkse, Georgische en Centraal-Aziatische invloeden. Het nationale gerecht is plov: een stoofschotel van rijst en vlees. Er zijn ook variaties met kip, groente en gepofte kastanjes. Ook sjasliek en kebab zijn populaire gerechten. In eenvoudige restaurants bestaat het menu vaak uit maaltijdsoep. Ook vegetarische gerechten zijn volop verkrijgbaar.

Drinken in Azerbaijan
In de theehuizen (tshai khanas) drinken mannen de hele dag thee met veel suiker. Hoewel moslims eigenlijk geen alcohol mogen drinken, is wijn en wodka ruimschoots verkrijgbaar. In hotels en restaurants is ook buitenlandse sterke drank verkrijgbaar.

12. Kan ik vrij fotograferen?

Vraag altijd om toestemming als je mensen wilt fotograferen. In musea en bij bezienswaardigheden is het gebruik van een fototoestel of videocamera  meestal toegestaan, maar er moet soms extra voor betaald worden. Het is strikt verboden om militaire objecten, politie en grensposten te fotograferen.

13. Zijn er bepaalde keldingvoorschriften?

Westerse vrouwen wordt aangeraden om degelijk gekleed te gaan, dus geen short, korte rok of laag uitgesneden jurk. Voor mannen geldt ook geen korte broek.

14. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?

Steeds meer mensen reizen en steeds vaker zijn de effecten van toerisme lokaal voelbaar. Maar je reis draagt ook op een positieve manier bij! Denk aan werkgelegenheid wat een boost geeft aan de algehele economie, bescherming van de natuur door het creëren van nationale parken of UNESCO-Werelderfgoed, bijzondere ontmoetingen met andere mensen en daardoor het waarderen en leren van andere culturen, etc.

Wij proberen de (negatieve) effecten zoveel mogelijk voor jou terug te dringen, maar wat zou je zelf kunnen doen (of laten) tijdens jouw reis? Graag geven we je wat praktische tips om ook tijdens de reis zo duurzaam mogelijk te zijn.

Bekijk hier de praktische tips

15. Wanneer krijgt mijn reis een gegarandeerd vertrek?

Je reis krijgt een gegarandeerd vertrek op het moment dat het minimumaantal reizigers voor de reis is bepaald. Het minimumaantal reizigers om de doorgang van de reis te garanderen, kan per reis verschillen. Je vindt het minimumaantal deelnemers terug bij ieder reis. 

Wanneer andere reizigers onverhoopt annuleren, komt het voor dat een (reeds gegarandeerde) reis niet langer het minimumaantal reis heeft. De gegarandeerd vertrekgarantie kan dan vervallen, totdat het minimumaantal reizigers weer is behaald. Mocht dit niet het geval zijn, dan bekijken we of je reis alsnog door kan gaan. 

Vanaf 3 reizigers tonen wij de groepssamenstelling op de website.

16. Kan ik mijn reis verlengen?

Het is zeker mogelijk om je reis te verlengen. Wij kunnen bijvoorbeeld je vlucht op een ander moment heen of terug plannen en extra nachten in het eerste of laatste hotel van jouw reis verzorgen.

Wij zoeken op basis van jouw wensen graag uit wat de mogelijkheden zijn. Dit doen wij echter pas nadat je een boeking middels het boekingsformulier hebt gemaakt. Je kunt op de 2e pagina van boekingsformulier aangeven dat je een andere vlucht wil. Geef hierbij vervolgens in het vrije opmerkingenveld duidelijk aan wat je wensen zijn.

Wij zullen jou dan vervolgens zo snel mogelijk mailen met een voorstel. Op het moment dat je akkoord gaat met het voorstel zullen wij de boeking pas bevestigen. Mocht je niet akkoord gaan met het voorstel dan kan je alsnog de reis boeken zonder verlenging of van de boeking afzien. 

17. De feiten op een rij

We kunnen ons voorstellen dat je nog vragen hebt over hoe wij onze reizen organiseren. Daarom hebben wij voor de belangrijkste onderwerpen een speciale pagina samengesteld met daarop de antwoorden op de meest gestelde vragen.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan vragen als:

 • Wanneer gaat mijn reis gegarandeerd door?
 • Hoe zit het met de betaling van mijn reis?
 • Ik kan bij jullie mijn eigen vlucht kiezen. Hoe werkt dat? 
 • Kan ik voor vertrek een specifieke stoel in het vliegtuig reserveren?
 • Hoeveel bagage kan ik meenemen?

Lees hier de veelgestelde vragen