Veelgestelde vragen over Tanzania

 1. Heb ik een visum nodig voor Tanzania?
 2. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?
 3. Heb ik inentingen nodig voor Tanzania?
 4. Wat is de beste reisperiode?
 5. Waar overnachten we in Tanzania?
 6. Hoe reizen we in Tanzania?
 7. Wat is de beste tijd om wild te zien?
 8. Kan ik het beste een koffer of reistas meenemen?
 9. Kan er vegetarisch gegeten worden tijdens de reis?
 10. Zijn er richtlijnen voor een bezoek aan tribale volkeren?
 11. Is deze rondreis ook geschikt voor kinderen?
 12. Heb ik een muskietennet nodig?
 13. Is het gevaarlijk om te kamperen tussen het wild?
 14. Wanneer krijgt mijn reis een gegarandeerd vertrek?
 15. Is het mogelijk om geld uit de geldautomaat te halen?
 16. Kan ik mijn reis verlengen?
 17. Kan ik (mobiel) bellen en is er Wifi aanwezig?
 18. Wanneer vindt de grote trek plaats?
 19. Welke valuta kan ik het beste meenemen naar Tanzania?
 20. Zijn er oplaadpunten voor apparatuur?
 21. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?
 22. De feiten op een rij

1. Heb ik een visum nodig voor Tanzania?

Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:
Voor deze bestemming is een visum, elektronisch visum of toeristenkaart benodigd voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit.

Op de website van onze partner Visumloket vind je alle informatie over de benodigde reisdocumenten en visumprocedure.

Kies je ervoor om je e-visum via onze partner Visa4Travel te regelen, dan betaal je de visumkosten en bemiddelingskosten direct aan Visa4Travel. Je betaalt gemakkelijk en veilig doormiddel van iDeal of creditcard.

Kijk op de website van Visumloket voor meer informatie over de visumprocedure, vereiste geldigheid van je internationaal reispaspoort en eventuele aanvullende benodigde documenten:
- Nederlandse reizigers bezoeken koningaap.visumloket.nl
- Belgische reizigers bezoeken koningaap.visumloket.be

Let op: je dient voor de familiereis Kenia en Tanzania (reiscode: FTA / KTA) de visas echt voor vertrek te organiseren.

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.

2. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?

Het kan zijn dat je tijdens de reis jouw internationale paspoort ter beschikking van een derde moet stellen. Met name buiten de EU is dit veelal het geval. Voor hotels geldt vaak dat zij een registratie moeten bijhouden, dit is een wettelijke verplichting, waarbij gegevens uit een identiteitsbewijs moeten worden overgenomen/ingescand.

3. Heb ik inentingen nodig voor Tanzania?

Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Koning Aap Nederland heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. 

De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0902–88 0 88. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

4. Wat is de beste reisperiode?

Tanzania kent vier seizoenen. In juni, juli en augustus is het er droog en koel. In hoog gelegen gebieden - zoals Serengeti en Ngorongoro - koelt het 's nachts aanzienlijk af.
Van september tot en met december wordt het almaar warmer en van eind oktober tot eind december zijn er korte regens. Van januari tot maart is het warm en droog, maar aan de kust en op Zanzibar is het dan erg benauwd. Van maart tot mei zijn er lange regens en raken de ongeasfalteerde wegen slecht begaanbaar.

Best reistijd voor Tanzania
De relatief koele en droge periode van juni tot oktober en de hete, droge periode vanaf december tot februari zijn de gunstigste reisperiodes.

5. Waar overnachten we in Tanzania?

Tijdens deze reis overnacht je in ruime tweepersoons tenten die je zelf opzet en afbreekt, behalve in Kisii waar je in zogenaamde cottages verblijft. In Musoma verblijf je in een lodge. Je verblijf tijdens deze reis is op basis van logies.

Kampeermateriaal (tenten en matrasjes) is standaard aanwezig op de truck. Het enige dat je zelf mee moet brengen is een slaapzak en eventueel een lakenzak en kussentje. Het meebrengen van een muskietennet is niet noodzakelijk, mits de tent goed gesloten blijft, functioneert deze ook als muskietennet. Waterzuiveringsmiddelen zijn niet nodig, overal kan je veilig drinkwater in flessen kopen.

Je overnacht meestal op campings die beschikken over goede sanitaire faciliteiten. Soms zijn de toiletten voorzien van een stortbak, soms bestaan ze uit niets meer dan een hokje met een groot diep gat. Een zogenaamde 'long-drop toilet'.

Bijna alle campings beschikken over douches, waarvan sommigen zelfs met warm water! Stel je echter in op mindere sanitaire voorzieningen dan die je aantreft in hotels of dat je thuis bent gewend. In de praktijk valt het je dan alleszins mee. De campings in nationale parken, zijn soms niet meer dan een veldje. De omgeving zal het gebrek aan allerlei (sanitaire) voorzieningen meer dan vergoeden. Kortom, een flexibele instelling is vereist evenals een gezonde dosis aanpassingsvermogen.

Per reis vind je onder het tabblad 'Meer reisinfo' onder het kopje ‘Accommodatie en transport’ meer informatie over de overnachtingen.
Onder het tabblad ‘Accommodaties’ kun je de foto’s zien van de door ons gebruikte hotels (onder voorbehoud van wijzigingen) voor deze reis.

6. Hoe reizen we in Tanzania?

We reizen we met een overland-truck. De speciaal uitgeruste truck staat gedurende de hele reis tot onze beschikking. De truck is ingericht met touringcarstoelen en/of comfortabele banken. Er zijn bergplaatsen voor de bagage, uitrusting en het voedsel. Je zit hoog en hebt een fantastisch uitzicht, wat met name in de wildparken een groot voordeel is.

Meer informatie over de reisafstanden en het vervoer in Tanzania vind je onder het tabblad 'Meer reisinfo' en dan 'Accommodatie en transport'.

 

7. Wat is de beste tijd om wild te zien?

Je komt hoe dan ook het hele jaar door een enorme variëteit aan wilde dieren tegen, vaak in grote aantallen. Kuddes olifanten, giraffen, tientallen verschillende antilopensoorten, nijlpaarden, buffels, bavianen en spectaculaire vogels zoals maraboes, gieren, roofvogels en honderden soorten meer kom je hoe dan ook tegen. Je zult ook zeker roofdieren tegenkomen. Je hebt een goede kans op leeuwen en hyena’s en met een beetje geluk kom je luipaarden of cheeta’s tegen. Sommige dieren zijn aanzienlijk zeldzamer, zoals zwarte neushoorns (de witte zijn regelmatig te zien in Nakuru National Park), wilde honden of bepaalde nachtdieren en voor een ontmoeting met hen zal je geluk moeten hebben. Vogelliefhebbers worden rijk bedeeld, want meer dan duizend verschillende kleurrijke soorten komen voor in Oost-Afrika.

Oost-Afrika is over het algemeen dé plek om de dieren van de Afrikaanse savannes te zien. Met name ook de kuddes dieren zijn hier fantastisch te zien!

8. Kan ik het beste een koffer of reistas meenemen?

We reizen met een overland truck. Deze speciaal uitgeruste truck is ingericht met comfortabele banken of touringcarstoelen. Alle trucks zijn voorzien van krukjes, een tafel, kook- en eetgerei. Achterin de truck zijn er lockers voor de bagage of er zijn onderin de truck bergplaatsen voor de bagage en het proviand. Hou er rekening mee dat je dient te reizen met een zachte tas, gezien hardschalige koffers niet zullen passen. We raden aan niet meer mee te nemen dan een kilo of 15.

9. Kan er vegetarisch gegeten worden tijdens de reis?

Het is zeker mogelijk om vegetarisch te eten. Geef je wensen hierin ook door aan de reisbegeleider. Er zal soms in restaurants worden gegeten en dan kun je kiezen van de menukaart. Veel maaltijden zullen worden ingekocht en bereid door de reisbegeleider.

10. Zijn er richtlijnen voor een bezoek aan tribale volkeren?

Veel stammen leven in afgelegen gebieden en zijn niet gewend aan contact met westerse reizigers. Hier enkele do’s & don’ts die je als richtlijn kunt gebruiken.

• Verdiep je van tevoren in de te bezoeken stam en lees je in over de tradities en gewoonten. Dan weet je beter wat je tijdens een bezoek te wachten staat. Je reisbegeleider kan je vaak ook informatie verschaffen.
• Maak eerst contact met de stamleden en sla niet gelijk aan het fotograferen. Je hebt namelijk te maken met mensen, niet met objecten.
• Vraag eerst toestemming als je een foto van iemand wilt maken. Verplaats je in de persoon die je wilt fotograferen. Hoe zou jij het zelf vinden als een voor jou onbekend persoon ineens foto’s van jou gaat maken? Bij sommige stammen loopt het vragen van toestemming via je reisbegeleider of een lokale gids.
• Betrek de lokale mensen bij wat je aan het doen bent. Maakt tijd voor een gesprekje (met handen en voeten) en laat de foto zien die je gemaakt hebt. Of neem enkele foto’s mee van thuis, dan kun je laten zien hoe het er bij jou in Nederland/België aan toe gaat.
• Deel geen dingen uit als snoep (er zijn vaak weinig/geen tandartsen in de regio), ballons (plastic vervuilt het gebied), geld of westerse attributen. Bovendien kan er door dit soort donaties onenigheid, jaloezie of ruzie ontstaan tussen de verschillende stamleden.
• Koop geen authentieke, onvervangbare voorwerpen (en neem ze ook niet ontvangst als je ze cadeau krijgt). Denk daarbij aan sieraden die van de voorouders zijn geweest, werkattributen als een sikkel of hamer, of wapens als een pijl en boog. De stamleden beseffen vaak pas achteraf, als de toeristen weg zijn, dat ze hun onvervangbare object kwijt zijn.

11. Is deze rondreis ook geschikt voor kinderen?

Indien je een reis wilt ondernemen met kinderen is het aan te raden om eerst contact op te nemen met één van onze specialisten. Zij kunnen je het beste adviseren over het reizen met kinderen in deze regio.

12. Heb ik een muskietennet nodig?

Je overnacht in tenten die je zelf opzet. Een muskietennet is dan niet nodig, omdat de tent als muskietennet fungeert, mits je de tent goed gesloten houdt. In de hotels zijn er in principe muskietennetten aanwezig als het nodig is.

13. Is het gevaarlijk om te kamperen tussen het wild?

Dieren zoeken mensen in principe niet op en een tentdoek is voor een wild dier hetzelfde als een muur, wel is het belangrijk om de adviezen van de reisbegeleider op te volgen.

14. Wanneer krijgt mijn reis een gegarandeerd vertrek?

Je reis krijgt een gegarandeerd vertrek op het moment dat het minimumaantal reizigers voor de reis is behaald. Het minimumaantal reizigers om de doorgang van de reis te garanderen, kan per reis verschillen. Je vindt het minimumaantal deelnemers terug bij iedere reis. 

Wanneer andere reizigers onverhoopt annuleren, komt het voor dat een (reeds gegarandeerde) reis niet langer het minimumaantal reis heeft. De gegarandeerd vertrekgarantie kan dan vervallen, totdat het minimumaantal reizigers weer is behaald. Mocht dit niet het geval zijn, dan bekijken we of je reis alsnog door kan gaan. 

Vanaf 3 reizigers tonen wij de groepssamenstelling op de website.

15. Is het mogelijk om geld uit de geldautomaat te halen?

Het is mogelijk om geld uit de automaat te halen in sommige plaatsen. Houd er rekening mee dat de automaten soms niet werken. Zorg er voor dat je bankpas op werelddekking staat.

Zorg ervoor dat je toch voldoende contante US dollars en euro's bij je hebt. We adviseren je om in ieder geval 300 USD per persoon mee te nemen. De USD biljetten moeten na 2004 gedrukt zijn en in een goede staat verkeren, dus geen scheurtjes, oortjes of op geschreven.

16. Kan ik mijn reis verlengen?

Het is zeker mogelijk om je reis te verlengen. Wij kunnen bijvoorbeeld je vlucht op een ander moment heen of terug plannen en extra nachten in het eerste of laatste hotel van jouw reis verzorgen.

Wij zoeken op basis van jouw wensen graag uit wat de mogelijkheden zijn. Dit doen wij echter pas nadat je een boeking middels het boekingsformulier hebt gemaakt. Je kunt op de 2e pagina van boekingsformulier aangeven dat je een andere vlucht wil. Geef hierbij vervolgens in het vrije opmerkingenveld duidelijk aan wat je wensen zijn.

Wij zullen jou dan vervolgens zo snel mogelijk mailen met een voorstel. Op het moment dat je akkoord gaat met het voorstel zullen wij de boeking pas bevestigen. Mocht je niet akkoord gaan met het voorstel dan kan je alsnog de reis boeken zonder verlenging of van de boeking afzien. 

17. Kan ik (mobiel) bellen en is er Wifi aanwezig?

Op de meeste plaatsen in Tanzania zul je bereik hebben met je mobiele telefoon. Wil je het zeker weten, dan adviseren we je contact op te nemen met je provider.
Daarnaast beschikken de meeste hotels en campsites over Wifi, soms tegen betaling en soms alleen in de lobby van het hotel. Houd er rekening mee dat de kwaliteit en de snelheid van de internetverbinding niet overal optimaal zijn. Alleen in Masai Mara is geen Wifi beschikbaar. Er moet betaald worden voor de Wifi in Mto Wa Mbu.

Kijk onder het tabblad 'accommodaties' voor meer informatie over de Wifi beschikbaarheid per accommodatie.

18. Wanneer vindt de grote trek plaats?

Veel reizigers willen graag iets zien van de grote trek, één van de meest spectaculaire gebeurtenissen in het dierenrijk, waarbij grote kuddes wildebeesten (gnoe’s), zebra’s en nog enkele antilopensoorten op weg zijn naar steeds nieuwe groene weidegronden op de 'oneindige' hoogvlaktes van de Serengeti en Masai Mara.

Overigens is het gebied waarin de beesten rondtrekken zo groot als Nederland, dus we kunnen geen enkele garantie geven dat we de migratie tegenkomen, maar op elk moment van het jaar behoren de Serengeti en de Masai Mara tot de meest dierenrijke plekken ter wereld, ook als de migratie er niet is. Tal van diersoorten migreren helemaal niet of in heel andere patronen, zoals heel veel achterblijvende wildebeesten en zebra's, buffels, olifanten, giraffen en tal van antilopen. Ook de grote katten; leeuwen, luipaarden en cheeta’s migreren niet. Eigenlijk is het dus (bijna) altijd een uitstekende tijd om deze schitterende gebieden te bezoeken, behalve tijdens de grote regens die ongeveer half maart beginnen en tot eind mei duren.

De grote trek neemt bijna een heel jaar in beslag. In het begin van het jaar verblijven de wilde beesten een tijd in het zuidoosten van de Serengeti (Ndutu vlakte), waar ze allen tegelijkertijd hun jongen krijgen. In maart/april/mei, gaat de trek van start en lopen ze naar het noorden. De kuddes zijn dan vaak te vinden in de omgeving van de centraal gelegen Seronera vallei of aan de westkant van de Serengeti.

Vanaf juni tot en met augustus-september zijn ze de grens overgestoken en zitten ze in de Masia Mara in Kenia.

19. Welke valuta kan ik het beste meenemen naar Tanzania?

Voor de optionele excursies en eventuele persoonlijke uitgaven in Tanzania kun je het beste 300-400 USD en wat euro's per persoon meenemen. Ook zal het waarschijnlijk mogelijk zijn om geld uit de geldautomaten te halen (het is altijd onzeker of dit ook daadwerkelijk lukt; zorg wel dat  je bankpas op werelddekking staat). Let hierbij wel op dat de Dollarbiljetten uitgegeven zijn NA het jaar 2004 en dat ze in een goede staat verkeren. Verkreukte of gescheurde biljetten worden niet aangenomen.In de grotere steden en ook in Zanzibar (Stonetown) is het mogelijk om geld uit de automaat te halen. Soms zijn de geldautomaten echter leeg en kun je je dollars of euro's omwisselen naar lokale valuta.

20. Zijn er oplaadpunten voor apparatuur?

Je kunt je apparatuur opladen bij de receptie van de verblijfplaats. Het is wel handig om bv. een stekkerdoos mee te nemen, aangezien er soms vele apparaten op 1 stopcontact moeten. Op sommige plaatsen moet er voor het opladen van apparatuur een kleine vergoeding worden betaald.

Om te zien welke stekkers er nodig zijn, kan je het beste even kijken op de volgende website: www.wereldstopcontacten.nl

21. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?

Steeds meer mensen reizen en steeds vaker zijn de effecten van toerisme lokaal voelbaar. Maar je reis draagt ook op een positieve manier bij! Denk aan werkgelegenheid wat een boost geeft aan de algehele economie, bescherming van de natuur door het creëren van nationale parken of UNESCO-Werelderfgoed, bijzondere ontmoetingen met andere mensen en daardoor het waarderen en leren van andere culturen, etc.

Wij proberen de (negatieve) effecten zoveel mogelijk voor jou terug te dringen, maar wat zou je zelf kunnen doen (of laten) tijdens jouw reis? Graag geven we je wat praktische tips om ook tijdens de reis zo duurzaam mogelijk te zijn.

Bekijk hier de praktische tips

22. De feiten op een rij

We kunnen ons voorstellen dat je nog vragen hebt over hoe wij onze reizen organiseren. Daarom hebben wij voor de belangrijkste onderwerpen een speciale pagina samengesteld met daarop de antwoorden op de meest gestelde vragen.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan vragen als:

 • Wanneer gaat mijn reis gegarandeerd door?
 • Hoe zit het met de betaling van mijn reis?
 • Ik kan bij jullie mijn eigen vlucht kiezen. Hoe werkt dat? 
 • Kan ik voor vertrek een specifieke stoel in het vliegtuig reserveren?
 • Hoeveel bagage kan ik meenemen?

Lees hier de veelgestelde vragen