Veelgestelde vragen over Peru

 1. Heb ik een visum nodig voor Peru?
 2. Welke inentingen heb ik nodig?
 3. Wat is de ideale reisperiode voor reizen naar Peru?
 4. Hoe overnachten we in Peru?
 5. Hoe wordt er gereisd in Peru?
 6. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?
 7. Kan ik gebruik maken van Wifi tijdens de reis?
 8. Heb ik een werteldstekker nodig voor Peru?
 9. Kan ik pinnen in Peru?
 10. Kan er vegetarisch gegeten worden in Peru?
 11. Wat is handig om mee te nemen naar Peru?
 12. Kan ik een koffer of reistas meenemen op reis?
 13. Wanneer krijgt mijn reis een gegarandeerd vertrek?
 14. Hoe groot is de kans op hoogteziekte in Peru?
 15. Kan ik mijn reis verlengen?
 16. Moet je een goede conditie hebben om de Inca-trail of Lares trekking te kunnen lopen in Peru?
 17. Hoeveel kilo bagage kan ik meenemen op de binnenlandse vluchten?
 18. Zijn er richtlijnen voor een bezoek aan tribale volkeren?
 19. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?
 20. Reizen: de feiten op een rij.

1. Heb ik een visum nodig voor Peru?

Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:
Voor deze bestemming is geen visum nodig voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit.

Op de website van onze partner Visumloket vind je alle informatie met betrekking tot geldigheid van je internationaal paspoort en eventuele aanvullende informatie.

Kijk op de website van Visumloket voor meer informatie:
- Nederlandse reizigers bezoeken koningaap.visumloket.nl
- Belgische reizigers bezoeken koningaap.visumloket.be

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.

2. Welke inentingen heb ik nodig?

Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Koning Aap Nederland heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. 

De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up-to-date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0902 - 88 0 88. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

3. Wat is de ideale reisperiode voor reizen naar Peru?

Van april t/m november kun je het beste reizen door Peru. Daarna begint het regenseizoen en kunnen bepaalde plaatsen slecht bereikbaar worden. Langs de kust hangt wel het hele jaar door een mist; de zeemist, welke ontstaat door de koude golfstroom langs de kust. In de maanden juli en augustus kan het 's nachts behoorlijk koud zijn, dus neem warme kleding mee. Overdag kan het kwik makkelijk tot in de 20 graden oplopen in de zon.

4. Hoe overnachten we in Peru?

Tijdens deze reis wordt gebruik gemaakt van tweepersoonskamers, met (meestal) douche en toilet op de kamer, in schone, centraal gelegen, middenklasse hotels. De overnachting op het eiland Amantani is eenvoudig.

Houd er rekening mee dat het tijdens de Peruaanse winter (onze zomer) erg koud kan worden 's nachts, denk hierbij aan vriestemperaturen. In sommige hotels zijn geen verwarmingen (in de kamers) aanwezig, wel liggen er overal extra dekens zodat je het in bed niet koud zult hebben. Ons advies is om in iedere geval ook warme (nacht) kleding, bijvoorbeeld thermo mee te nemen.

Meer informatie en foto's van de hotels (onder voorbehoud van wijzigingen) vind je onder het tabblad 'Accommodaties'.

Per reis vind je onder het tabblad 'Meer reisinfo' onder het kopje Accommodatie en transport meer informatie over de overnachtingen. Onder het tabblad Accommodaties kun je de fotos zien van de door ons gebruikte hotels (onder voorbehoud van wijzigingen) voor deze reis.

5. Hoe wordt er gereisd in Peru?

Bij een groep vanaf 8 personen zal de gehele reis met privévervoer uitgevoerd worden (behalve het traject Nazca-Arequipa, zoals vermeld in de dag-tot-dag beschrijving). Indien een groep onverhoopt doorgaat bij 6 of 7 deelnemers zal met openbaar vervoer gereisd worden, behalve voor de trajecten Arequipa - Colca Canyon - Puno. Hier wordt met eigen vervoer gereisd.

Meer informatie over de reisafstanden en het vervoer in Peru vind je onder het tabblad 'Meer reisinfo'.

6. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?

Het kan zijn dat je tijdens de reis jouw internationale paspoort ter beschikking van een derde moet stellen. Met name buiten de EU is dit veelal het geval. Voor hotels geldt vaak dat zij een registratie moeten bijhouden, dit is een wettelijke verplichting, waarbij gegevens uit een identiteitsbewijs moeten worden overgenomen/ingescand.

7. Kan ik gebruik maken van Wifi tijdens de reis?

Er is bijna overal Wifi beschikbaar. Soms gratis; soms tegen betaling. Sommige hotels hebben alleen Wifi in de lobby en/of restaurant (dus niet in de kamers).

Meer informatie over Wifi in de hotels vind je onder het tabblad 'Accommodaties'.

8. Heb ik een werteldstekker nodig voor Peru?

Voor het gebruik van een wereldstekker in Peru verwijzen we je graag naar de volgende website waar je kunt zien welke stekkers je nodig hebt www.wereldstopcontacten.nl.

9. Kan ik pinnen in Peru?

Het is in Peru mogelijk om te pinnen in de steden, toeristische plaatsen en op de vliegvelden. Alleen met Mastercard, Eurocard en bankpassen met een Cirrussymbool. Je kunt zowel soles als US dollars pinnen. 

Let op: de laatste tijd blijkt pinnen in de praktijk echter soms lastiger te worden in Zuid-Amerika.
Het is daarom handig om ook een bedrag in euro’s mee te nemen en deze dan om te wisselen. Dit is goedkoper en eenvoudiger. Neem contanten in kleine coupures mee. Dit omdat niet alle banken of hotelrecepties voldoende soles beschikbaar hebben. Belangrijk: de Eurobiljetten dienen onbeschadigd te zijn.

Het is raadzaam om naast je bankpas een extra bankpas of bij voorkeur creditcard mee te nemen. Wij adviseren je om voor vertrek bij je bank te checken of je met je huidige pinpas wel buiten Europa kunt pinnen en dit zo mogelijk nog aan te passen voor je vertrek. Dit in verband met actuele ontwikkelingen bij de banken om steeds meer pinpassen die in het buitenland gebruikt worden, extra te beveiligen. Dit kan met zich meebrengen dat je soms moeilijk een buitenlandse bank kunt vinden waar je je pas kunt gebruiken.

10. Kan er vegetarisch gegeten worden in Peru?

Het is mogelijk in Peru om een maaltijd te bestellen zonder vlees. Vegetarisch eten is over het algemeen niet zo’n probleem. Er is vaak keuze uit meerdere soorten groentes, waaronder vaak ook smaakvolle groentegerechten met kruiden zoals een groentecurry.

11. Wat is handig om mee te nemen naar Peru?

De temperatuur in Peru kan erg verschillen afhankelijk van de regio. Overdag kan het prachtig zonnig weer zijn en kan de temperatuur oplopen tot in de 20 graden, maar vooral ' s avonds en in de schaduw koelt het behoorlijk af.

Neem kleding mee die je in laagjes kunt dragen. Denk aan 2 of 3 lange broeken, enkele t-shirts met korte en lange mouwen, een fleecetrui, een warm jack en een sjaal. Verder een paar goed ingelopen wandelschoenen. Denk ook aan een regenjack of poncho en een pet of hoedje tegen de zon. Een zonnebrand met hoge beschermingsfactor is ook zeer te adviseren.

Tijdens de 2-daagse Inca-trail heb je geen matje of slaapzak nodig, aangezien je in een hostal in Aguas Calientes slaapt en er dus niet gekampeerd wordt. Voor de 4-daagse Inca-trail heb je wel een slaapzak nodig, maar je kunt deze ook ter plaatse huren. 

12. Kan ik een koffer of reistas meenemen op reis?

Wij raden aan een backpack, reistas of trolley (met zachte buitenkant) mee te nemen. Een hardschalige koffer is minder handig, omdat deze veel ruimte inneemt in de bussen. 

13. Wanneer krijgt mijn reis een gegarandeerd vertrek?

Je reis krijgt een gegarandeerd vertrek op het moment dat het minimumaantal reizigers voor de reis is behaald. Het minimumaantal reizigers om de doorgang van de reis te garanderen, kan per reis verschillen. Je vindt het minimumaantal deelnemers terug bij iedere reis. 

Wanneer andere reizigers onverhoopt annuleren, komt het voor dat een (reeds gegarandeerde) reis niet langer het minimumaantal reis heeft. De gegarandeerd vertrekgarantie kan dan vervallen, totdat het minimumaantal reizigers weer is behaald. Mocht dit niet het geval zijn, dan bekijken we of je reis alsnog door kan gaan. 

Vanaf 3 reizigers tonen wij de groepssamenstelling op de website.

14. Hoe groot is de kans op hoogteziekte in Peru?

Op deze reis verblijf je een aantal malen op hoogten boven de 3000 meter. Een enkele maal kom je zelfs over een pas van 4500 meter. Het is mogelijk dat je op deze reis last krijgt van een of meerdere symptomen van hoogteziekte. Niet iedereen krijgt er echter mee te maken. Het is van te voren niet te voorspellen of je er last van zult krijgen.

Hoogteziekte is een reactie van het lichaam op de steeds lagere zuurstofdruk in de lucht. Meestal zijn de eventuele klachten na een dag weer over. Belangrijk is je eigen tempo te volgen en rustig aan te doen.

Er zijn enkele medicijnen die de effecten van hoogteziekte tijdelijk dragelijk kunnen maken. Vraag bij je huisarts of GGD hierover om advies.

15. Kan ik mijn reis verlengen?

Het is zeker mogelijk om je reis te verlengen. Wij kunnen bijvoorbeeld je vlucht op een ander moment heen of terug plannen en extra nachten in het eerste of laatste hotel van jouw reis verzorgen.

Wij zoeken op basis van jouw wensen graag uit wat de mogelijkheden zijn. Dit doen wij echter pas nadat je een boeking middels het boekingsformulier hebt gemaakt. Je kunt op de 2e pagina van boekingsformulier aangeven dat je een andere vlucht wil. Geef hierbij vervolgens in het vrije opmerkingenveld duidelijk aan wat je wensen zijn.

Wij zullen jou dan vervolgens zo snel mogelijk mailen met een voorstel. Op het moment dat je akkoord gaat met het voorstel zullen wij de boeking pas bevestigen. Mocht je niet akkoord gaan met het voorstel dan kan je alsnog de reis boeken zonder verlenging of van de boeking afzien. 

16. Moet je een goede conditie hebben om de Inca-trail of Lares trekking te kunnen lopen in Peru?

Voor de 4-daagse Inca-trail of Lares trekking is het noodzakelijk dat je een goede conditie hebt; het is veel omhoog en omlaag wandelen en (bij de Incatrail) veel trappen klimmen. Bovendien is het grootste deel van de trail boven de 3200m. Je kampeert 3 nachten op de Trail. Bereid je dus goed voor!!!

17. Hoeveel kilo bagage kan ik meenemen op de binnenlandse vluchten?

Houd er rekening mee dat je op de binnenlandse vluchten maximaal 15 kg bagage kunt inchecken. Indien je bagage zwaarder is, kun je het extra gewicht het beste in de handbagage doen.

18. Zijn er richtlijnen voor een bezoek aan tribale volkeren?

Veel stammen leven in afgelegen gebieden en zijn niet gewend aan contact met westerse reizigers. Ga je zo’n ‘exotische’ regio in, bereid je dan goed voor. Dat is niet alleen fijn voor jezelf, maar ook voor de mensen die je gaat ontmoeten. Hier enkele do’s & dont's die je als richtlijn kunt gebruiken.

• Verdiep je van tevoren in de te bezoeken stam en lees je in over de tradities en gewoonten. Dan weet je beter wat je tijdens een bezoek te wachten staat. Je reisbegeleider kan je vaak ook informatie verschaffen.
• Maak eerst contact met de stamleden en sla niet gelijk aan het fotograferen. Je hebt namelijk te maken met mensen, niet met objecten.
• Vraag eerst toestemming als je een foto van iemand wilt maken. Verplaats je in de persoon die je wilt fotograferen. Hoe zou jij het zelf vinden als een voor jou onbekend persoon ineens foto’s van jou gaat maken? Bij sommige stammen loopt het vragen van toestemming via je reisbegeleider of een lokale gids.
• Betrek de lokale mensen bij wat je aan het doen bent. Maakt tijd voor een gesprekje (met handen en voeten) en laat de foto zien die je gemaakt hebt. Of neem enkele foto’s mee van thuis, dan kun je laten zien hoe het er bij jou in Nederland/België aan toe gaat.
• Deel geen dingen uit als snoep (er zijn vaak weinig/geen tandartsen in de regio), ballons (plastic vervuilt het gebied), geld of westerse attributen. Bovendien kan er door dit soort donaties onenigheid, jaloezie of ruzie ontstaan tussen de verschillende stamleden.
• Koop geen authentieke, onvervangbare voorwerpen (en neem ze ook niet ontvangst als je ze cadeau krijgt). Denk daarbij aan sieraden die van de voorouders zijn geweest, werkattributen als een sikkel of hamer, of wapens als een pijl en boog. De stamleden beseffen vaak pas achteraf, als de toeristen weg zijn, dat ze hun onvervangbare object kwijt zijn.

19. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?

Steeds meer mensen reizen en steeds vaker zijn de effecten van toerisme lokaal voelbaar. Maar je reis draagt ook op een positieve manier bij! Denk aan werkgelegenheid wat een boost geeft aan de algehele economie, bescherming van de natuur door het creëren van nationale parken of UNESCO-Werelderfgoed, bijzondere ontmoetingen met andere mensen en daardoor het waarderen en leren van andere culturen, etc.

Wij proberen de (negatieve) effecten zoveel mogelijk voor jou terug te dringen, maar wat zou je zelf kunnen doen (of laten) tijdens jouw reis? Graag geven we je wat praktische tips om ook tijdens de reis zo duurzaam mogelijk te zijn.

Bekijk hier de praktische tips

20. Reizen: de feiten op een rij.

We kunnen ons voorstellen dat je nog vragen hebt over hoe wij onze reizen organiseren. Daarom hebben wij voor de belangrijkste onderwerpen een speciale pagina samengesteld met daarop de antwoorden op de meest gestelde vragen.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan vragen als:
- Wanneer gaat mijn reis gegarandeerd door?
- Hoe zit het met de betaling van mijn reis?
- Ik kan bij jullie mijn eigen vlucht kiezen. Hoe werkt dat?
- Kan ik voor vertrek een specifieke stoel in het vliegtuig reserveren?
- Hoeveel bagage kan ik meenemen?

Lees hier de veelgestelde vragen