Veelgestelde vragen over Laos

 1. Heb ik een visum nodig voor Laos?
 2. Ik heb mijn visum via Koning Aap aangevraagd. Moet ik nu zelf nog iets doen?
 3. Heb ik inentingen nodig voor Laos?
 4. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?
 5. Kan ik vegetarisch eten in Cambodja?
 6. Hoe wordt er gereisd in Laos?
 7. Hoe zit het met de elektriciteit/voltage?
 8. In wat voor hotels wordt er geslapen tijdens deze groepsreis?
 9. Zijn er richtlijnen voor een bezoek aan tribale volkeren?
 10. Is er Wifi in Laos ?
 11. Kan ik beter een koffer of een rugzak meenemen naar Laos?
 12. Moet ik een klamboe meenemen naar Laos?
 13. Moet ik een slaapzak/slaapmatje meenemen naar Laos?
 14. Wat is de ideale periode om te reizen door Laos?
 15. Wat voor kleding, schoeisel en andere bagage kan ik het beste meenemen naar Laos?
 16. Welke valuta kan ik het beste meenemen?
 17. Wanneer krijgt mijn reis een gegarandeerd vertrek?
 18. Kan ik mijn reis verlengen?
 19. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?
 20. De feiten op een rij

1. Heb ik een visum nodig voor Laos?

Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:
Voor deze bestemming is een visum, elektronisch visum of toeristenkaart benodigd voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit

Op de website van onze partner Visumloket vind je alle informatie over de benodigde reisdocumenten en visumprocedure. Kies je ervoor om je visum via onze partner Visumloket te regelen, dan brengen wij naast de visumkosten, ook de bemiddelingskosten en de kosten voor het aangetekend retour zenden in rekening. Deze kosten zijn verwerkt in de totale visumkosten zoals gepubliceerd op onze website. Je kunt deze totale visumkosten terugvinden onder het kopje ‘data & prijzen’ en in het boekingsformulier.

 Kijk op de website van Visumloket voor meer informatie over de visumprocedure, vereiste geldigheid van je internationaal reispaspoort en eventuele aanvullende benodigde documenten:

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.

Note: het visum voor Laos kun je eventueel ook ter plaatse aanschaffen bij aankomst op de luchthaven van Luang Prabang. Zorg er dan voor dat je voldoende dollars en pasfoto's bij je hebt. Hetzelfde geldt voor het visum voor Cambodja: het is mogelijk om deze aan te schaffen bij de grensovergang. Ook hier is het van belang dat je voldoende pasfoto's en dollars bij je hebt. In beide gevallen geldt dat het regelen van de visa ter plaatse veel tijd in beslag kan nemen wanneer het druk is. Wij adviseren daarom om het visum voor vertrek te regelen.

2. Ik heb mijn visum via Koning Aap aangevraagd. Moet ik nu zelf nog iets doen?

Je hebt aangegeven dat je het visum voor Laos via onze partner, het Visumloket, wilt regelen. Dit betekent echter wel dat je zelf ook nog het een en ander dient te doen. Voor meer informatie over je benodigde reisdocumenten (zoals paspoort), je visum en de te volgen visumprocedure vind je op de website van onze partner Visumloket.


Wij raden je aan 4 weken voor vertrek van je groepsreis je visum aan te vragen.
Je dient zelf de formulieren in te vullen en dit samen met je paspoort en benodigde reisdocumenten aangetekend naar het visumloket/CIBT te versturen.

Zij gaan dan naar de desbetreffende ambassade en sturen je paspoort inclusief visum weer aangetekend terug.

3. Heb ik inentingen nodig voor Laos?

Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Koning Aap Nederland heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. 
De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0902–88 0 88. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

4. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?

Het kan zijn dat je tijdens de reis jouw internationale paspoort ter beschikking van een derde moet stellen. Met name buiten de EU is dit veelal het geval. Voor hotels geldt vaak dat zij een registratie moeten bijhouden, dit is een wettelijke verplichting, waarbij gegevens uit een identiteitsbewijs moeten worden overgenomen/ingescand

5. Kan ik vegetarisch eten in Cambodja?

Jazeker kan je vegetarisch eten in Laos. De Laotiaanse keuken heeft ook veel Franse invloeden, dus een stokbroodje is altijd aanwezig. Daarnaast zijn er ook veel rijst en groente gerechten te verkrijgen in Laos.

6. Hoe wordt er gereisd in Laos?

Je gebruikt diverse vormen van vervoer: (mini)bussen, trucks, boten, nachtbus. Als er in Laos 'truck' staat vermeld, houdt dit in dat we uitgaan van vervoer met lokaal gecharterde 'songtaew', dus een pick-up-truck met bankjes in de lengte. Er rijdt op veel trajecten in Laos ook een grote uitvoering van de 'songtaew', voertuigen van Chinese makelij. Meer informatie over de reisafstanden en het vervoer in Indonesië per reis vind je onder het tabblad 'Meer reisinfo'. 

7. Hoe zit het met de elektriciteit/voltage?

De voltage bedraagt 230V. Een set met wereldstekkers wordt aangeraden, maar is in principe niet strikt noodzakelijk. https://www.wereldstopcontacten.nl/laos

8. In wat voor hotels wordt er geslapen tijdens deze groepsreis?

Tijdens deze reis naar Laos overnacht je zoveel mogelijk in tweepersoonskamers met douche en toilet. Bij de selectie van de hotels hebben we vooral gelet op de locatie, hygiëne en sfeer. De hotels en guesthouses zijn over het algemeen gelegen in het centrum van de plaats waar we verblijven.Per reis vind je onder het tabblad 'Meer reisinfo' onder het kopje ‘Accommodatie en transport’ meer informatie over de overnachtingen. Onder het tabblad ‘Accommodaties’ kun je de foto’s zien van de door ons gebruikte hotels (onder voorbehoud van wijzigingen) voor deze reis.

9. Zijn er richtlijnen voor een bezoek aan tribale volkeren?

Veel stammen leven in afgelegen gebieden en zijn niet gewend aan contact met westerse reizigers. Ga je zo’n ‘exotische’ regio in, bereid je dan goed voor. Dat is niet alleen fijn voor jezelf, maar ook voor de mensen die je gaat ontmoeten. Hier enkele do’s & don’ts die je als richtlijn kunt gebruiken.

• Verdiep je van tevoren in de te bezoeken stam en lees je in over de tradities en gewoonten. Dan weet je beter wat je tijdens een bezoek te wachten staat. Je reisbegeleider kan je vaak ook informatie verschaffen.
• Maak eerst contact met de stamleden en sla niet gelijk aan het fotograferen. Je hebt namelijk te maken met mensen, niet met objecten.
• Vraag eerst toestemming als je een foto van iemand wilt maken. Verplaats je in de persoon die je wilt fotograferen. Hoe zou jij het zelf vinden als een voor jou onbekend persoon ineens foto’s van jou gaat maken? Bij sommige stammen loopt het vragen van toestemming via je reisbegeleider of een lokale gids.
• Betrek de lokale mensen bij wat je aan het doen bent. Maakt tijd voor een gesprekje (met handen en voeten) en laat de foto zien die je gemaakt hebt. Of neem enkele foto’s mee van thuis, dan kun je laten zien hoe het er bij jou in Nederland/België aan toe gaat.
• Deel geen dingen uit als snoep (er zijn vaak weinig/geen tandartsen in de regio), ballons (plastic vervuilt het gebied), geld of westerse attributen. Bovendien kan er door dit soort donaties onenigheid, jaloezie of ruzie ontstaan tussen de verschillende stamleden.
• Koop geen authentieke, onvervangbare voorwerpen (en neem ze ook niet ontvangst als je ze cadeau krijgt). Denk daarbij aan sieraden die van de voorouders zijn geweest, werkattributen als een sikkel of hamer, of wapens als een pijl en boog. De stamleden beseffen vaak pas achteraf, als de toeristen weg zijn, dat ze hun onvervangbare object kwijt zijn.

10. Is er Wifi in Laos ?

In de meeste hotels in Laos is Wifi beschikbaar. Bij het tabblad accommodatie van iedere reis kan je per accommodatie bekijken of er WIFI beschikbaar is (let op: de hotels zijn onder voorbehoud van wijzigingen).

11. Kan ik beter een koffer of een rugzak meenemen naar Laos?

Je bagage verpak je in een weekendtas of rugzak of andere zachte reistas. Niet in een harde koffer, omdat die lastig te vervoeren is, vooral in de boten op de Mekongrivier. Koffers moeten daarin rechtop staan en belemmeren zodoende het uitzicht van de bootsmannen. Een kleine rugzak of schoudertas handig voor de dagelijkse handbagage.

12. Moet ik een klamboe meenemen naar Laos?

Muggen zijn niet helemaal te ontlopen in Laos, maar een aantal maatregelen kan de overlast toch flink terugdringen. In sommige hotels worden op aanvraag muskietennetten verstrekt, of elektrische muggenverdrijvers op je kamer geplaatst. Effectief is ook de zogenaamde 'mosquito-coil', een groene spiraalvormige wierook die de muggen ongeveer acht uur op een afstand houdt. Als je erom vraagt wordt zo'n 'coil' onder je tafel in een restaurant gezet. Ook zijn deze coils alom in Laos te koop.

13. Moet ik een slaapzak/slaapmatje meenemen naar Laos?

Een slaapmatje of slaapzak zijn op deze reis niet nodig. Een lakenzak is wel handig om mee te nemen, zeker als je van plan bent om de Luang Namtha trekking te doen. Deze trekking wordt aangeboden bij de Laos en Cambodja combinatie reis.

14. Wat is de ideale periode om te reizen door Laos?

De beste tijd om naar Laos te gaan is tussen oktober en maart, tijdens deze maanden regent het het minst en is de temperatuur niet te heet. In de bergen kan het wel fris worden. De natste periode in Laos is van april tot en met september. Toch kan er ook in die periode goed gereisd worden; in de praktijk valt die regenperiode vaak erg mee. Regen valt over het algemeen in korte hevige buien. Het koelt na zo'n buitje lekker af.

15. Wat voor kleding, schoeisel en andere bagage kan ik het beste meenemen naar Laos?

Laos is een tropisch land. Neem daarom dunne, katoenen kleding mee. Voor 's avonds is een hooggesloten T-shirt met lange mouwen of een dunne katoenen coltrui handig als bescherming tegen de muggen. Neem liever te weinig mee dan teveel. Wat je mist kun je vaak voor een habbekrats aanschaffen. Een paraplu en een dun regenjack is wel handig, het eerste zowel tegen de regen als tegen te felle zon. Een paar goede, ingelopen wandelschoenen met goed profiel en een paar slippers zijn alles wat je voeten vereisen. Bedenk dat je de heiligdommen van het land op blote voeten dient binnen te treden. Slippers zijn dan een uitkomst. Verder zijn belangrijk: zonnebril, zonnebrandmiddelen, toiletartikelen, een reisapotheek, een hoofddeksel/doek, zaklantaarn, zakmes (niet tijdens de vlucht in je handbagage stoppen), paspoort, voldoende cheques en geld, kopieën van paspoort en reisverzekering, je vliegticket(s), een pasje van je reisverzekering met daarop het alarmnummer, en een goede reisgids.

16. Welke valuta kan ik het beste meenemen?

We raden aan om je zakgeld voor de helft mee te nemen in euro’s en voor de andere helft in contante dollars. Het is handig om voldoende coupures van 10 of 20 US$/euro bij je te hebben. Betaalkaarten zoals Visa en Mastercard zijn goed om achter de hand te hebben maar verre van het betaalmiddel om op te rekenen. In Laos betaal je met de 'kip', de lokale munteenheid. Pinnen kan tegenwoordig in de grotere plaatsen maar je kan maar een beperkt aantal ‘kip’ pinnen.

17. Wanneer krijgt mijn reis een gegarandeerd vertrek?

Je reis krijgt een gegarandeerd vertrek op het moment dat het minimumaantal reizigers voor de reis is behaald. Het minimumaantal reizigers om de doorgang van de reis te garanderen, kan per reis verschillen. Je vindt het minimumaantal deelnemers terug bij iedere reis. 

Wanneer andere reizigers onverhoopt annuleren, komt het voor dat een (reeds gegarandeerde) reis niet langer het minimumaantal reis heeft. De gegarandeerd vertrekgarantie kan dan vervallen, totdat het minimumaantal reizigers weer is behaald. Mocht dit niet het geval zijn, dan bekijken we of je reis alsnog door kan gaan. 

Vanaf 3 reizigers tonen wij de groepssamenstelling op de website.

18. Kan ik mijn reis verlengen?

Het is zeker mogelijk om je reis te verlengen. Wij kunnen bijvoorbeeld je vlucht op een ander moment heen of terug plannen en extra nachten in het eerste of laatste hotel van jouw reis verzorgen.

Wij zoeken op basis van jouw wensen graag uit wat de mogelijkheden zijn. Dit doen wij echter pas nadat je een boeking middels het boekingsformulier hebt gemaakt. Je kunt op de 2e pagina van boekingsformulier aangeven dat je een andere vlucht wil. Geef hierbij vervolgens in het vrije opmerkingenveld duidelijk aan wat je wensen zijn.

Wij zullen jou dan vervolgens zo snel mogelijk mailen met een voorstel. Op het moment dat je akkoord gaat met het voorstel zullen wij de boeking pas bevestigen. Mocht je niet akkoord gaan met het voorstel dan kan je alsnog de reis boeken zonder verlenging of van de boeking afzien. 

19. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?

Steeds meer mensen reizen en steeds vaker zijn de effecten van toerisme lokaal voelbaar. Maar je reis draagt ook op een positieve manier bij! Denk aan werkgelegenheid wat een boost geeft aan de algehele economie, bescherming van de natuur door het creëren van nationale parken of UNESCO-Werelderfgoed, bijzondere ontmoetingen met andere mensen en daardoor het waarderen en leren van andere culturen, etc.

Wij proberen de (negatieve) effecten zoveel mogelijk voor jou terug te dringen, maar wat zou je zelf kunnen doen (of laten) tijdens jouw reis? Graag geven we je wat praktische tips om ook tijdens de reis zo duurzaam mogelijk te zijn.

Bekijk hier de praktische tips

20. De feiten op een rij

We kunnen ons voorstellen dat je nog vragen hebt over hoe wij onze reizen organiseren. Daarom hebben wij voor de belangrijkste onderwerpen een speciale pagina samengesteld met daarop de antwoorden op de meest gestelde vragen.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan vragen als:

 • Wanneer gaat mijn reis gegarandeerd door?
 • Hoe zit het met de betaling van mijn reis?
 • Ik kan bij jullie mijn eigen vlucht kiezen. Hoe werkt dat? 
 • Kan ik voor vertrek een specifieke stoel in het vliegtuig reserveren?
 • Hoeveel bagage kan ik meenemen?

Lees hier de veelgestelde vragen