Veelgestelde vragen over Kenia

 1. Heb ik een visum nodig voor Kenia?
 2. Wat dient er op het visumformulier ingevuld te worden bij point of entry?
 3. Welke inentingen heb ik nodig voor Kenia?
 4. Wat is beste reistijd voor Kenia?
 5. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?
 6. Hoe overnachten we in Kenia?
 7. Met welk vervoermiddel reizen we?
 8. Moet ik een koffer of reistas meenemen op reis en hoeveel kan ik meenemen?
 9. Kan ik pinnen in Kenia?
 10. Kan er vegetarisch gegeten worden?
 11. Heb ik een wereldstekker nodig voor Kenia?
 12. Welke valuta kan ik het beste meenemen?
 13. Welke kleding kan ik het beste meenemen naar Kenia?
 14. Zijn er richtlijnen voor een bezoek aan tribale volkeren?
 15. Heb ik een muskietennet nodig?
 16. Wanneer krijgt mijn reis een gegarandeerd vertrek?
 17. Hoe zien de matjes er uit tijdens het kamperen (alleen bij de familiereizen)?
 18. Kan ik mijn reis verlengen?
 19. Is het gevaarlijk om te kamperen tussen het wild?
 20. Zijn er oplaadpunten voor apparatuur?
 21. Is er Wifi aanwezig?
 22. Kan ik (mobiel) bellen en internetten?
 23. Is deze Kenia groepsreis ook geschikt voor kinderen?
 24. Is drinkwater overal verkrijgbaar in Kenia?
 25. Is er Bilharzia (schistosomiasis) in Kenia of Tanzania?
 26. Welk schoeisel moet ik meenemen?
 27. Welke dingen (behalve kleding) zijn handig om mee te nemen?
 28. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?
 29. De feiten op een rij

1. Heb ik een visum nodig voor Kenia?

Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:

Voor deze bestemming is een visum, elektronisch visum of toeristenkaart benodigd voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit.

Op de website van onze partner Visumloket vind je alle informatie over de benodigde reisdocumenten en visumprocedure.

Kies je ervoor om je visum via onze partner Visumloket te regelen, dan brengen wij naast de visumkosten, ook de bemiddelingskosten en de kosten voor het aangetekend retour zenden in rekening. Deze kosten zijn verwerkt in de totale visumkosten zoals gepubliceerd op onze website. Je kunt deze totale visumkosten terugvinden onder het kopje ‘data & prijzen’ en in het boekingsformulier. Kies je ervoor om je e-visum via onze partner Visa4Travel te regelen, dan betaal je de visumkosten en bemiddelingskosten direct aan Visa4Travel. Je betaalt gemakkelijk en veilig doormiddel van iDeal of creditcard.
 
Kijk op de website van Visumloket voor meer informatie over de visumprocedure, vereiste geldigheid van je internationaal reispaspoort en eventuele aanvullende benodigde documenten:
- Nederlandse reizigers bezoeken koningaap.visumloket.nl
- Belgische reizigers bezoeken koningaap.visumloket.be

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.

2. Wat dient er op het visumformulier ingevuld te worden bij point of entry?

Wat je moet invullen op het e-visum is het volgende:

Select Point of Entry: by Air - Jomo Kenyatta Airport, Nairobi.
Select point of Entry: by Road - Malaba

3. Welke inentingen heb ik nodig voor Kenia?

Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Koning Aap Nederland heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. 

De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0902–88 0 88. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

4. Wat is beste reistijd voor Kenia?

Kenia ligt rond de evenaar. Het klimaat kent geen zomer of winter, maar een lang en kort regenseizoen. Het lange regenseizoen, met zware regenval, loopt van medio maart tot en met mei. Van juni tot oktober is het koeler en valt er slechts af en toe een korte regenbui. Vanaf half oktober tot het midden van december is het korte regenseizoen, met vooral 's nachts veel regenbuien. De rest van de dag is het afwisselend bewolkt en zonnig weer. Na de korte regens is het tot half maart droog en heet. Bij zware regenval kunnen de ongeasfalteerde wegen slecht begaanbaar worden. In het hoog gelegen binnenland - zoals in Nairobi - kan het 's nachts echter aanzienlijk afkoelen.

De beste reisperiodes zijn de relatief koele en droge periode van juni tot half oktober en de hete droge periode vanaf eind december tot en met februari. Aan de kust kan het in januari en februari door de hoge luchtvochtigheid benauwd zijn.

5. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?

Het kan zijn dat je tijdens de reis jouw internationale paspoort ter beschikking van een derde moet stellen. Met name buiten de EU is dit veelal het geval. Voor hotels geldt vaak dat zij een registratie moeten bijhouden, dit is een wettelijke verplichting, waarbij gegevens uit een identiteitsbewijs moeten worden overgenomen/ingescand

6. Hoe overnachten we in Kenia?

Tijdens deze reis overnacht je in ruime tweepersoons tenten die je zelf opzet en afbreekt, behalve in Kisii waar je in zogenaamde cottages verblijft. In Nairobi slaap je in een hotel. Je verblijf tijdens deze reis is op basis van logies. Een paar tips bij het kamperen:

- plaats de tent op een vlak stukje grond zonder scherpe voorwerpen;
- zet de tent altijd op en breek hem altijd af met gesloten ritsen waardoor er geen onnodige spanning op de ritsen komt te staan;
- raak zo min mogelijk de binnentent aan daar het contact kan leiden tot lekkage;
- plaats geen scherpe voorwerpen tegen de tent;
- sluit 's nachts je tent zo goed mogelijk tegen ongedierte.
Kortom, wees voorzichtig met de tenten, het is je huis voor onderweg.

Kampeermateriaal (tenten en matrasjes) is standaard aanwezig in de truck. Het enige dat je zelf mee moet brengen is een slaapzak en eventueel een lakenzak en kussentje. Het meebrengen van een muskietennet is niet noodzakelijk, mits de tent goed gesloten blijft, functioneert deze ook als muskietennet. Waterzuiveringsmiddelen zijn niet nodig, overal kan je veilig drinkwater in flessen kopen.


Bijna alle campings beschikken over douches, waarvan sommigen zelfs met warm water! Stel je echter in op mindere sanitaire voorzieningen dan die je aantreft in hotels of dat je thuis bent gewend. In de praktijk valt het je dan alleszins mee. De campings in nationale parken, zijn soms niet meer dan een veldje. De omgeving zal het gebrek aan allerlei (sanitaire) voorzieningen meer dan vergoeden. Kortom, een flexibele instelling is vereist evenals een gezonde dosis aanpassingsvermogen.

In de Serengeti maken we gebruik van vooropgezette, permanente safaritenten met echte bedden met eenvoudig, gedeeld sanitair.

Per reis vind je onder het tabblad 'Meer reisinfo' onder het kopje ‘Accommodatie en transport’ meer informatie over de overnachtingen.
Onder het tabblad ‘Accommodaties’ kun je de foto’s zien van de door ons gebruikte overnachtingsplaatsen (onder voorbehoud van wijzigingen) voor deze reis.

7. Met welk vervoermiddel reizen we?

 Tijdens de reis door Oeganda, Kenia en Tanzania reis je met een overland(kampeer)truck. Deze speciaal uitgeruste truck is ingericht met banken en/of touringcarstoelen. Alle trucks zijn voorzien van tenten, matjes, krukjes, een tafel, kook- en eetgerei. Achterin of onder de truck zijn bergplaatsen voor de bagage en het proviand. Koffers met een harde buitenkant (bijv. Samsonite) zijn hierdoor niet aan te raden. We adviseren je om een tas mee te nemen met een zachte buitenkant (bijv rugzak of weekendtas). Je zit hoog en het geeft een fantastisch uitzicht, wat met name in de wildparken een groot voordeel is.

Tijdens het rijden kan er veel rijwind zijn als de ramen openstaan en daardoor behoorlijk afkoelen. Denk aan warme kleding (een fleectrui, lange broek en een windjack).

Meer informatie over het vervoer en de reisafstanden in Kenia vind je onder het tabblad "Meer reisinfo" en dan "Accommodatie en transport". 

8. Moet ik een koffer of reistas meenemen op reis en hoeveel kan ik meenemen?

Aangezien je een rondreis maakt waarbij je regelmatig je tas in- en uitpakt is het handig om een reistas of een rugzak te gebruiken; geen koffer. Deze zijn moeilijker te stapelen in de truck. We raden je aan om maximaal 15 kilo bagage mee te nemen. Je kunt tijdens de reis altijd zelf het één en ander uitwassen. Ook is het vaak mogelijk tegen een vergoeding de was te laten doen. Verder is een klein rugzakje, een zgn. "day-pack", voor je handbagage ook handig.

9. Kan ik pinnen in Kenia?

Pinnen in Kenia
Op het vliegveld van Nairobi kun je euro's en dollars wisselen en er zijn pinautomaten. Ook elders in Kenia vind je op veel plaatsen ATM’s met Cirrus en/of Maestro logo, met name bij Stanbic Bank en Barclays Bank. Houd er wel rekening mee dat automaten buiten gebruik kunnen zijn.
Om veiligheidsredenen hebben Nederlandse en Belgische banken de bankpassen met Maestro-logo standaard ingesteld op gebruik binnen Europa. Indien je geld wilt pinnen in Kenia dien je deze instelling tijdelijk te wijzigen naar ‘Wereld’.

Geld wisselen in Kenia
Als je contant geld wisselt kun je het beste terecht bij Forex bureaus. Deze kleine wisselkantoren geven een betere koers dan de banken en zijn veelal ook op zaterdag (tot 16.00 uur) geopend. Bij hotels is de koers een stuk onvoordeliger. Vraag ook om kleine coupures shillings als je geld wisselt. Dat is praktisch bij betalingen omdat er vaak geen wisselgeld is. Met een creditcard kun je alleen bij duurdere zaken terecht.

10. Kan er vegetarisch gegeten worden?

Omdat dit een kampeerreis is, zal de crew veelal zelf koken. Eet je geen vlees of heb je andere dieet wensen, geef deze dan aan ons door bij het boeken van de reis en ter plaatse, aan de reisbegeleider. Het is zeker mogelijk om vegetarisch te eten tijdens de reis.

11. Heb ik een wereldstekker nodig voor Kenia?

Voor het gebruik van een wereldstekker in Kenia verwijzen we je graag naar de volgende website waar je kan zien welke stekkers je nodig hebt http://www.wereldstopcontacten.nl/

12. Welke valuta kan ik het beste meenemen?

Je kunt het beste een combinatie van Euro's en US dollars meenemen naar Kenia (waarvan zo'n 2/3 van het bedrag in US dollars). Pinnen is mogelijk in de grotere steden en bij aankomst in Nairobi (als je door de douane bent). Zorg er voor dat je bankpas geschikt is om geld uit de automaat te kunnen halen buiten Europa.

De entrees van de parken die optioneel zijn worden in US dollars afgerekend. Het kan wel in Euro's maar dan is het duurder.

Voor de hoogte van het zakgeldbedrag is er rekening gehouden met de uitgaven voor de uitgavenpot, de optionele excursies en andere uitgaven zoals bijvoorbeeld drankjes en entreegelden.

13. Welke kleding kan ik het beste meenemen naar Kenia?

Aangezien de temperatuur gedurende de dag nogal verschilt, zijn laagjes kleding het handigste. Neem kleding mee voor warme dagen maar ook voor kou; soms overnacht je in een wat hoger gelegen gebied en kan het behoorlijk afkoelen.

Tijdens het rijden gaan de ramen vaak open, voor een beter zicht, en kan de temperatuur behoorlijk afkoelen door de rijwind. Advies is om ook dan een warme trui aan te trekken.

14. Zijn er richtlijnen voor een bezoek aan tribale volkeren?

Veel stammen leven in afgelegen gebieden en zijn niet gewend aan contact met westerse reizigers.

Hier enkele do’s & don’ts die je als richtlijn kunt gebruiken.

• Verdiep je van tevoren in de te bezoeken stam en lees je in over de tradities en gewoonten. Dan weet je beter wat je tijdens een bezoek te wachten staat. Je reisbegeleider kan je vaak ook informatie verschaffen.
• Maak eerst contact met de stamleden en sla niet gelijk aan het fotograferen. Je hebt namelijk te maken met mensen, niet met objecten.
• Vraag eerst toestemming als je een foto van iemand wilt maken. Verplaats je in de persoon die je wilt fotograferen. Hoe zou jij het zelf vinden als een voor jou onbekend persoon ineens foto’s van jou gaat maken? Bij sommige stammen loopt het vragen van toestemming via je reisbegeleider of een lokale gids.
• Betrek de lokale mensen bij wat je aan het doen bent. Maakt tijd voor een gesprekje (met handen en voeten) en laat de foto zien die je gemaakt hebt. Of neem enkele foto’s mee van thuis, dan kun je laten zien hoe het er bij jou in Nederland/België aan toe gaat.
• Deel geen dingen uit als snoep (er zijn vaak weinig/geen tandartsen in de regio), ballons (plastic vervuilt het gebied), geld of westerse attributen. Bovendien kan er door dit soort donaties onenigheid, jaloezie of ruzie ontstaan tussen de verschillende stamleden.
• Koop geen authentieke, onvervangbare voorwerpen (en neem ze ook niet ontvangst als je ze cadeau krijgt). Denk daarbij aan sieraden die van de voorouders zijn geweest, werkattributen als een sikkel of hamer, of wapens als een pijl en boog. De stamleden beseffen vaak pas achteraf, als de toeristen weg zijn, dat ze hun onvervangbare object kwijt zijn.

15. Heb ik een muskietennet nodig?

Tijdens de kampeernachten overnacht je in tenten. Een muskietennet is dan niet nodig mits je de tent goed gesloten houdt.

In de hotels zijn muskietennetten aanwezig als het nodig is. Voor het geval er ergens een gat in zit, kun je wellicht plakband of iets dergelijks meenemen om het af te dichten. Uiteraard kan er bij de receptie navraag gedaan worden of er in dat geval misschien nog een ander muskietennet op voorraad is.

16. Wanneer krijgt mijn reis een gegarandeerd vertrek?

Je reis krijgt een gegarandeerd vertrek op het moment dat het minimumaantal reizigers voor de reis is behaald. Het minimumaantal reizigers om de doorgang van de reis te garanderen, kan per reis verschillen. Je vindt het minimumaantal deelnemers terug bij iedere reis. 

Wanneer andere reizigers onverhoopt annuleren, komt het voor dat een (reeds gegarandeerde) reis niet langer het minimumaantal reis heeft. De gegarandeerd vertrekgarantie kan dan vervallen, totdat het minimumaantal reizigers weer is behaald. Mocht dit niet het geval zijn, dan bekijken we of je reis alsnog door kan gaan. 

Vanaf 3 reizigers tonen wij de groepssamenstelling op de website.

17. Hoe zien de matjes er uit tijdens het kamperen (alleen bij de familiereizen)?

De matjes zijn ongeveer 4 cm dik en liggen zacht.

18. Kan ik mijn reis verlengen?

Het is zeker mogelijk om je reis te verlengen. Wij kunnen bijvoorbeeld je vlucht op een ander moment heen of terug plannen en extra nachten in het eerste of laatste hotel van jouw reis verzorgen.

Wij zoeken op basis van jouw wensen graag uit wat de mogelijkheden zijn. Dit doen wij echter pas nadat je een boeking middels het boekingsformulier hebt gemaakt. Je kunt op de 2e pagina van boekingsformulier aangeven dat je een andere vlucht wil. Geef hierbij vervolgens in het vrije opmerkingenveld duidelijk aan wat je wensen zijn.

Wij zullen jou dan vervolgens zo snel mogelijk mailen met een voorstel. Op het moment dat je akkoord gaat met het voorstel zullen wij de boeking pas bevestigen. Mocht je niet akkoord gaan met het voorstel dan kan je alsnog de reis boeken zonder verlenging of van de boeking afzien. 

19. Is het gevaarlijk om te kamperen tussen het wild?

Dieren zoeken mensen in principe niet op en een tentdoek is voor een wild dier hetzelfde als een muur; wel is het belangrijk om de adviezen van de reisbegeleider op te volgen.

20. Zijn er oplaadpunten voor apparatuur?

Tijdens de kampeernachten geldt: bij de recepties van de hotels of kampeerplaatsen zijn er contactdozen waar je je apparatuur kunt opladen. Het is wel handig om bv. een stekkerdoos mee te nemen aangezien er soms vele apparaten op 1 stopcontact moeten. Op sommige plaatsen moet er voor het opladen van apparatuur een kleine vergoeding worden betaald.

Meer informatie over stopcontacten, voltage en vermogen kun je vinden op de website: www.wereldstopcontacten.nl

21. Is er Wifi aanwezig?

Wifi is voor veel reizigers prettig om (via ‘social media’) contact met het thuisfront te houden. De meeste geplande hotels beschikken over Wifi, soms tegen betaling, soms alleen in de lobby van het hotel. Houd er rekening mee dat de kwaliteit en de snelheid van de internetverbinding niet is zoals we gewend zijn. In Masai Mara is geen Wifi beschikbaar. Daarnaast moet er betaald worden voor de Wifi in Mto Wa Mbu.

Kijk voor meer informatie over de aanwezigheid van Wifi onder het tabblad 'Accommodaties' bij de reis. 

22. Kan ik (mobiel) bellen en internetten?

Je mobiele telefoon heeft een redelijk bereik in Kenia. In de nationale parken en in de kleinere afgelegen plaatsen kan het zijn dat er geen bereik is. Voor de zekerheid kun je dit het beste navragen bij je eigen provider.

In de meeste hotels is er bij de receptie wel Wifi te krijgen al kan de kwaliteit daarvan erg wisselen. Kijk voor meer informatie hierover ook bij het tabblad 'Accommodaties'. 

23. Is deze Kenia groepsreis ook geschikt voor kinderen?

Indien je een reis wilt ondernemen met kinderen is het aan te raden om eerst contact op te nemen met een van onze specialisten. Zij kunnen je het beste adviseren over het reizen met kinderen.

24. Is drinkwater overal verkrijgbaar in Kenia?

Overal kan je drinkwater in flessen kopen. Het is dus niet nodig om speciale zuiveringsmiddelen mee te nemen. Koop bij voorkeur grote flessen water, om de afvalberg zo klein mogelijk te houden.

25. Is er Bilharzia (schistosomiasis) in Kenia of Tanzania?

Bilharzia kan voorkomen in stilstaand zoet water in Afrika. We adviseren om níet in stilstaand water te zwemmen.

Let op: ook in het Victoriameer kán er Bilharzia zitten!

26. Welk schoeisel moet ik meenemen?

Handig is om een paar goedzittende sandalen mee te nemen en een paar dichte schoenen die ook tegen vocht kunnen. Bergschoenen zijn niet nodig; sportschoenen of wandelschoenen met een goed profiel zijn prima.

27. Welke dingen (behalve kleding) zijn handig om mee te nemen?

Een goede antimuggenlotion met een hoge DEET factor, zonnebrand (ook voor de lippen), een reisapotheek, toiletspullen, een verrekijker, fototoestel met toebehoren (denk aan voldoende batterij om 3 dagen te kunnen overbruggen), een goede zaklamp en een stekkerdoos (er zijn niet overal veel stopcontacten). Voor de kampeernachten : een (hoofd)lamp, hoofdkussentje en een slaapzak. Voor informatie over een wereldstekker kijk op wereldstopcontacten.nl

28. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?

Steeds meer mensen reizen en steeds vaker zijn de effecten van toerisme lokaal voelbaar. Maar je reis draagt ook op een positieve manier bij! Denk aan werkgelegenheid wat een boost geeft aan de algehele economie, bescherming van de natuur door het creëren van nationale parken of UNESCO-Werelderfgoed, bijzondere ontmoetingen met andere mensen en daardoor het waarderen en leren van andere culturen, etc.

Wij proberen de (negatieve) effecten zoveel mogelijk voor jou terug te dringen, maar wat zou je zelf kunnen doen (of laten) tijdens jouw reis? Graag geven we je wat praktische tips om ook tijdens de reis zo duurzaam mogelijk te zijn.

Bekijk hier de praktische tips

29. De feiten op een rij

We kunnen ons voorstellen dat je nog vragen hebt over hoe wij onze reizen organiseren. Daarom hebben wij voor de belangrijkste onderwerpen een speciale pagina samengesteld met daarop de antwoorden op de meest gestelde vragen.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan vragen als:

 • Wanneer gaat mijn reis gegarandeerd door?
 • Hoe zit het met de betaling van mijn reis?
 • Ik kan bij jullie mijn eigen vlucht kiezen. Hoe werkt dat? 
 • Kan ik voor vertrek een specifieke stoel in het vliegtuig reserveren?
 • Hoeveel bagage kan ik meenemen?

Lees hier de veelgestelde vragen