Veelgestelde vragen over India

 1. Heb ik een visum nodig voor India?
 2. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?
 3. Heb ik inentingen nodig voor deze reis?
 4. Hoe is de accommodatie in India?
 5. Kan ik gebruik maken van Wifi tijdens de reis?
 6. Hoe wordt er gereisd door India?
 7. Heb ik een wereldstekker nodig voor deze reis?
 8. Kan ik pinnen in India?
 9. Kan ik als vegetariër goed terecht in India?
 10. Wat is de beste reistijd voor India?
 11. Wat is nog handig om mee te nemen naar India?
 12. Wat zijn de kledingvoorschriften in India?
 13. Moet ik een reistas, backpack of koffer meenemen?
 14. Wat is het tijdsverschil met Bhutan?
 15. Kan ik mijn reis verlengen?
 16. Hoe groot is de kans dat ik ziek wordt in India?
 17. Kan ik overal water kopen?
 18. Hoeveel boekers zijn er nodig voor een gegarandeerd vertrek?
 19. Mobiele telefonie India: heeft mijn GSM bereik?
 20. Moet ik een klamboe meenemen naar India?
 21. Moet ik een slaapzak meenemen naar India?
 22. Wanneer krijgt mijn reis een gegarandeerd vertrek?
 23. Zijn er richtlijnen voor een bezoek aan tribale volkeren?
 24. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?
 25. De feiten op een rij

1. Heb ik een visum nodig voor India?

Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:
Ja, voor deze bestemming is een visum, e-visum of toeristenkaart nodig voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit. Wij raden je aan om 4 weken voor vertrek van je groepsreis je visum aan te vragen.

Je kunt ervoor kiezen om het visum via onze partner Visa4Travel aan te vragen, of zelf te regelen. Het team van Visa4travel is telefonisch bereikbaar via 085 0218180, en helpt je graag bij je visumaanvraag. Het aanvragen van een visum kost namelijk veel tijd en kan foutgevoelig zijn. Wij raden onze reizigers dan ook aan om het visum vooraf te laten regelen door Visa4Travel om onnodige stress voorafgaand aan de vakantie te voorkomen.

Visa4Travel is een gespecialiseerde visumdienst voor Nederland (voor Nederlandse paspoorthouders) en België (voor Belgische paspoorthouders).

Kijk op de website van Visa4Travel voor meer informatie: 
- Nederlandse reizigers bezoeken: visa4travel.nl/koningaap
- Belgische reizigers bezoeken: 
visa4travel.be/koningaap

Aanvullende informatie is ook terug te vinden onder het tabblad 'Meer reisinfo' bij iedere reis.

De prijs van het visum staat op de website van Visa4Travel. Je betaalt rechtstreeks aan Visa4Travel bij het indienen van je aanvraag.

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen

2. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?

Het kan zijn dat je tijdens de reis jouw internationale paspoort ter beschikking van een derde moet stellen. Met name buiten de EU is dit veelal het geval. Voor hotels geldt vaak dat zij een registratie moeten bijhouden, dit is een wettelijke verplichting, waarbij gegevens uit een identiteitsbewijs moeten worden overgenomen/ingescand.

3. Heb ik inentingen nodig voor deze reis?

Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Koning Aap Nederland heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten.

De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up-to-date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0902– 88 0 88. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen..

4. Hoe is de accommodatie in India?

Op de meeste Indiareizen maken we gebruik van goede middenklasse hotels en waar mogelijk sfeerhotels (heritage hotels) op een goede locatie. In principe boeken we tweepersoonskamers met een eigen douche en toilet.

Gedurende de Adivasi-tour bij de Sikkim & Orissa reis overnacht je in een eenvoudige accommodatie. Er wordt tijdens deze reis niet meer gekampeerd.

Voor meer informatie over de accommodaties in India zie het tabblad ‘Accommodaties’ bij iedere reis.

5. Kan ik gebruik maken van Wifi tijdens de reis?

Wifi is op veel plaatsen beschikbaar in India. Er zijn wel restricties wat betreft het gebruik ervan in hotels. Soms zal het alleen aangeboden worden in de lobby van het hotel en soms tegen betaling.

Als je naar Orissa gaat is de Wifi beperkt in het Adivasi gebied.

Meer informatie over Wifi in de hotels vind je onder het tabblad 'Accommodaties'.

6. Hoe wordt er gereisd door India?

De meeste trajecten worden afgelegd met een eigen (Indiase) bus. Natuurlijk zullen we ook af en toe gebruik maken van de trein, soms een dagtrein, soms een nachttrein. In dat laatste geval hebben we gereserveerde slaapplaatsen geregeld in de tweede klasse met airco. Ook maken we soms gebruik van binnenlandse vluchten.

Voor meer informatie over de reisafstanden en het vervoer tijdens jouw India reis zie het tabblad 'Meer reisinfo'.

7. Heb ik een wereldstekker nodig voor deze reis?

Voor het gebruik van een wereldstekker in India verwijzen we je graag naar de volgende website waar je kan zien welke stekkers je nodig hebt; http://www.wereldstopcontacten.nl/.

8. Kan ik pinnen in India?

In steden kun je geld pinnen met een bankpas met Maestro of Cirrus logo. Neem voor de zekerheid altijd contante euro’s mee voor het geval de geldautomaat defect is. Contant geld wisselen kan bij een bank of het hotel waar je verblijft. Het laatste gaat een stuk sneller en de koersen verschillen onderling nauwelijks. Creditcards worden alleen in duurdere hotels, restaurants en grote winkels geaccepteerd.

Als je bij het verlaten van India je overgebleven roepies terug wilt wisselen in euro’s heb je een wisselbewijs nodig. Je kan bij de India en Nepal reizen je overgebleven Indiase roepies ook bij de grensovergang van Nepal nog wisselen. Je hebt altijd nog wat Indiase roepies nodig voor het geval je via Delhi terugvliegt. De banken op de internationale vliegvelden zijn dag en nacht geopend. 

9. Kan ik als vegetariër goed terecht in India?

India kent verschillende keukens, dit land is bij uitstek geschikt voor vegetariërs omdat vele Indiërs zelf vegetariër zijn. Er zijn veel verschillende soorten groenten en fruit, ook wordt er veel paneer gegeten. Er zijn voldoende gerechten zoals curries zonder vlees, kip of vis te bestellen.

10. Wat is de beste reistijd voor India?

Dit is erg afhankelijk voor de regio die je gaat bezoeken. De beste reistijd voor Noord-India zijn de maanden februari, maart, oktober, november en december. Voor Midden- en Zuid-India en voor Sikkim en Orissa zijn dit de maanden oktober tot en met maart.

11. Wat is nog handig om mee te nemen naar India?

Neem niet teveel mee, aangezien je echt alles kunt kopen in India. Bij de Sikkim & Orissa reis is is het belangrijk om goed ingelopen wandelschoenen mee te nemen. Voor alle reizen is het handig om slippers of sandalen mee te nemen. Bij het bezoeken van een tempel of moskee of als je bij mensen thuis bent uitgenodigd moet je altijd je schoenen voor binnenkomst uittrekken. 

12. Wat zijn de kledingvoorschriften in India?

We vragen je om in je kledingkeuze respect te tonen voor de lokale cultuur. In heel India, met uitzondering van de toeristenstranden, wordt te schaarse kleding als aanstootgevend beschouwd. Van vrouwen wordt verwacht dat hun schouders en hun bovenbenen tot en met de knieën bedekt zijn. Dus korte broeken en al te blote shirts of hemdjes kun je beter niet dragen. Maar ook van mannen vindt men het ongepast wanneer zij zich in het openbaar vertonen in een korte broek en/of mouwloos T-shirt.

Er gelden strengere kledingvoorschriften bij het bezoeken van heilige plaatsen en/of tempels. Zo zul je over het algemeen je schoenen bij de ingang moeten achterlaten. Daarnaast heeft elke tempel vaak nog zijn eigen regels, bijvoorbeeld bij Jain tempels moet je alles van leer achterlaten. Als vrouw zul je je haar moeten bedekken in de moskee. Bij het betreden van een Sikh tempel moeten mannen en vrouwen hun haar bedekken. Mocht je ter plaatse soms twijfelen, aarzel dan niet de reisbegeleiding om advies te vragen.

13. Moet ik een reistas, backpack of koffer meenemen?

Wij raden onze reizigers aan om te reizen met een zachte reistas, maar dit is niet verplicht. Dit kan een backpack zijn, maar bijvoorbeeld ook een reistas op wieltjes. Wij raden het af om te reizen met een harde koffer gezien de beperkte bagageruimte in de bus.

14. Wat is het tijdsverschil met Bhutan?

In India is het in onze zomertijd 3.5 uur later dan in Nederland en België, in de wintertijd is dit verschil 4.5 uur.

15. Kan ik mijn reis verlengen?

Het is mogelijk de reis te verlengen. Het wijzigen van je vlucht kost €50,- per dossier (+ eventuele meerkosten).

Wanneer je wilt afwijken van de groepsreis, dus bijvoorbeeld vooraf of achteraf verlengen of een voorkeur hebt voor een vliegtuigmaatschappij/directe vlucht, dan is dat mogelijk op aanvraag. Graag zien we je aanvraag middels het invullen van het boekingsformulier. Bij de optie “Ik wens op een andere datum te vliegen en/of een hotel arrangement bij te boeken” kan je je wensen vermelden. Je boeking komt binnen en zal niet direct bevestigd worden. Na het uitzoeken van je wensen, komen we bij je terug met een voorstel en horen we graag je reactie. Dit is de enige manier om van ons een prijsopgave te krijgen. Kortom, het blijft een boeking onder voorbehoud. Pas als jij akkoord geeft wordt de boeking bevestigd.

16. Hoe groot is de kans dat ik ziek wordt in India?

Als je in India reist bestaat de kans dat je een keer last zal krijgen van reizigersdiarree. Het is handig om altijd een flesje desinfectiegel bij je te hebben zodat je regelmatig je handen kunt wassen ook als er geen water in de buurt is. Ook handig om voor de zekerheid diarreeremmers mee te nemen.

17. Kan ik overal water kopen?

Je kan in India overal flessen water kopen en dat is belangrijk, want je kunt het water uit de kraan niet drinken.

18. Hoeveel boekers zijn er nodig voor een gegarandeerd vertrek?

Voor onze familiereizen naar India geld een minimumaantal van 6 boekers voor een gegarandeerd vertrek, de maximale groepsgrootte is 22. Voor al onze reguliere rondreizen geld een minimum van 6 boekers en een maximum van 18. Vanaf drie boekers of opties kan je de groepssamenstelling van de reis vinden onder het tabblad 'Reisdata & Prijzen'.

19. Mobiele telefonie India: heeft mijn GSM bereik?

Ja, in de meeste delen van India heb je bereik met je GSM. Het hangt echter ook af van welke provider je gebruikt. Vraag dat zelf nog even na bij je provider.

20. Moet ik een klamboe meenemen naar India?

Op onze reizen in India is het niet echt nodig om een klamboe mee te nemen. Dat neemt niet weg dat je 'm vast wel eens zult gebruiken, mocht je besluiten er wél een in je bagage te stoppen. Echter, in plaatsen waar veel muggen voorkomen zijn de hotelkamers goed afsluitbaar en de ramen voorzien van gaas. Een enkele keer zal er een klamboe hangen.

Daarnaast kun je 'mosquito coils' vragen aan het personeel van het hotel of het restaurant waar je verblijft. Deze groene coils lijken op wierook die dan onder je stoel of tafel geplaatst worden. Ze houden de muggen op een afstand. De elektrische 'coils' zijn beter voor afgesloten ruimtes. Mosquito coils zijn bovendien overal in India te koop. Airco en/of een ventilator is ook erg goed om eventuele muggen te verjagen. 

21. Moet ik een slaapzak meenemen naar India?

Op al onze Indiareizen is het niet nodig een slaapzak mee te nemen, een lakenzak kan wel handig zijn voor het reizen per nachttrein.

22. Wanneer krijgt mijn reis een gegarandeerd vertrek?

Je reis krijgt een gegarandeerd vertrek op het moment dat het minimumaantal reizigers voor de reis is behaald. Het minimumaantal reizigers om de doorgang van de reis te garanderen, kan per reis verschillen. Je vindt het minimumaantal deelnemers terug bij iedere reis. 

Wanneer andere reizigers onverhoopt annuleren, komt het voor dat een (reeds gegarandeerde) reis niet langer het minimumaantal reis heeft. De gegarandeerd vertrekgarantie kan dan vervallen, totdat het minimumaantal reizigers weer is behaald. Mocht dit niet het geval zijn, dan bekijken we of je reis alsnog door kan gaan. 

Vanaf 3 reizigers tonen wij de groepssamenstelling op de website.

23. Zijn er richtlijnen voor een bezoek aan tribale volkeren?

Veel stammen leven in afgelegen gebieden en zijn niet gewend aan contact met westerse reizigers. Ga je zo’n ‘exotische’ regio in, bereid je dan goed voor. Dat is niet alleen fijn voor jezelf, maar ook voor de mensen die je gaat ontmoeten. Hier enkele do’s & don’ts die je als richtlijn kunt gebruiken.

• Verdiep je van tevoren in de te bezoeken stam en lees je in over de tradities en gewoonten. Dan weet je beter wat je tijdens een bezoek te wachten staat. Je reisbegeleider kan je vaak ook informatie verschaffen.
• Maak eerst contact met de stamleden en sla niet gelijk aan het fotograferen. Je hebt namelijk te maken met mensen, niet met objecten.
• Vraag eerst toestemming als je een foto van iemand wilt maken. Verplaats je in de persoon die je wilt fotograferen. Hoe zou jij het zelf vinden als een voor jou onbekend persoon ineens foto’s van jou gaat maken? Bij sommige stammen loopt het vragen van toestemming via je reisbegeleider of een lokale gids.
• Betrek de lokale mensen bij wat je aan het doen bent. Maakt tijd voor een gesprekje (met handen en voeten) en laat de foto zien die je gemaakt hebt. Of neem enkele foto’s mee van thuis, dan kun je laten zien hoe het er bij jou in Nederland/België aan toe gaat.
• Deel geen dingen uit als snoep (er zijn vaak weinig/geen tandartsen in de regio), ballonnen (plastic vervuilt het gebied), geld of westerse attributen. Bovendien kan er door dit soort donaties onenigheid, jaloezie of ruzie ontstaan tussen de verschillende stamleden.
• Koop geen authentieke, onvervangbare voorwerpen (en neem ze ook niet ontvangst als je ze cadeau krijgt). Denk daarbij aan sieraden die van de voorouders zijn geweest, werkattributen als een sikkel of hamer, of wapens als een pijl en boog. De stamleden beseffen vaak pas achteraf, als de toeristen weg zijn, dat ze hun onvervangbare object kwijt zijn.

24. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?

Steeds meer mensen reizen en steeds vaker zijn de effecten van toerisme lokaal voelbaar. Maar je reis draagt ook op een positieve manier bij! Denk aan werkgelegenheid wat een boost geeft aan de algehele economie, bescherming van de natuur door het creëren van nationale parken of UNESCO-Werelderfgoed, bijzondere ontmoetingen met andere mensen en daardoor het waarderen en leren van andere culturen, etc.

Wij proberen de (negatieve) effecten zoveel mogelijk voor jou terug te dringen, maar wat zou je zelf kunnen doen (of laten) tijdens jouw reis? Graag geven we je wat praktische tips om ook tijdens de reis zo duurzaam mogelijk te zijn.

Bekijk hier de praktische tips

25. De feiten op een rij

We kunnen ons voorstellen dat je nog vragen hebt over hoe wij onze reizen organiseren. Daarom hebben wij voor de belangrijkste onderwerpen een speciale pagina samengesteld met daarop de antwoorden op de meest gestelde vragen.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan vragen als:

 • Wanneer gaat mijn reis gegarandeerd door?
 • Hoe zit het met de betaling van mijn reis?
 • Ik kan bij jullie mijn eigen vlucht kiezen. Hoe werkt dat?
 • Kan ik voor vertrek een specifieke stoel in het vliegtuig reserveren?
 • Hoeveel bagage kan ik meenemen?
Lees hier de veelgestelde vragen