Veelgestelde vragen over Colombia

 1. Heb ik een visum nodig voor Colombia?
 2. Welke inentingen heb ik nodig?
 3. Wat is de beste reistijd voor Colombia?
 4. Hoe zijn de accommodaties in Colombia?
 5. Hoe wordt er gereisd in Colombia?
 6. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?
 7. Kan ik gebruik maken van Wifi tijdens de reis?
 8. Waar vind ik informatie over stopcontacten in Colombia?
 9. Wat kan ik het beste meenemen aan valuta naar Colombia?
 10. Kan er vegetarisch worden gegeten in Colombia?
 11. Wat voor kleding moet ik meenemen naar Colombia?
 12. Kan ik een koffer meenemen naar Colombia?
 13. Hoeveel kilo bagage kan ik meenemen op de binnenlandse vluchten?
 14. Wat is het tijdsverschil met Nederland & Belgie?
 15. Moet ik een klamboe meenemen naar Colombia?
 16. Kan ik mobiel telefoneren in Colombia?
 17. Kan ik veilig reizen in Colombia?
 18. Wanneer krijgt mijn reis een gegarandeerd vertrek?
 19. Kan ik mijn reis verlengen?
 20. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?
 21. De feiten op een rij

1. Heb ik een visum nodig voor Colombia?

Internationaal paspoort:

Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:

Voor deze bestemming is geen visum nodig voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit.

 

Op de website van onze partner Visumloket vind je alle informatie met betrekking tot geldigheid van je internationaal paspoort en eventuele aanvullende informatie.

 

Kijk op de website van Visumloket voor meer informatie:

- Nederlandse reizigers bezoeken koningaap.visumloket.nl

- Belgische reizigers bezoeken koningaap.visumloket.be

 

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

 

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.

2. Welke inentingen heb ik nodig?

Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Koning Aap Nederland heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. 

De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0902–88 0 88. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

3. Wat is de beste reistijd voor Colombia?

Colombia heeft 2 seizoenen. Het regenseizoen is van half maart t/m mei en van september t/m half december. Het droge seizoen is van december t/m half maart en van juni t/m augustus, behalve in de noordelijke vlaktes waar een lang regenseizoen is van mei t/m oktober. De beste reistijd is van december t/m maart en van juli t/m augustus. 

4. Hoe zijn de accommodaties in Colombia?

Bij onze Colombia reizen overnachten we in centraal gelegen middenklasse hotels met eigen toilet en douchegelegenheid. De hotels zijn op basis van logies en ontbijt.

Per reis vind je onder het tabblad 'Meer reisinfo' onder het kopje ‘Accommodatie en transport’ meer informatie over de overnachtingen.

Onder het tabblad ‘Accommodaties’ kun je de foto’s zien van de door ons gebruikte hotels (onder voorbehoud van wijzigingen) voor deze reis.

5. Hoe wordt er gereisd in Colombia?

Tijdens de gehele reis maak je gebruik van eigen vervoer. Afhankelijk van de groepsgrootte is dit een bus of minibus, voorzien van airconditioning. Voor de Familiereis Colombia Cultuur en Strand (reiscode: FCB/KCB) wordt er gebruik gemaakt van een binnenlandse vlucht van Bucaramanga naar Santa Marta. Bij de Rondreis Colombia (reiscode: LBC/BBC) wordt gebruik gemaakt van een binnenlandse vlucht van Bogotá naar Medellín en van Neiva naar Santa Marta (via Bogotá).

Meer informatie over de reisafstanden en het vervoer in Colombia vind je onder het tabblad 'Meer reisinfo'.

6. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?

Het kan zijn dat je tijdens de reis jouw internationale paspoort ter beschikking van een derde moet stellen. Met name buiten de EU is dit veelal het geval. Voor hotels geldt vaak dat zij een registratie moeten bijhouden, dit is een wettelijke verplichting, waarbij gegevens uit een identiteitsbewijs moeten worden overgenomen/ingescand.

7. Kan ik gebruik maken van Wifi tijdens de reis?

In de meeste hotels kun je gebruik maken van Wifi, soms alleen in de centrale ruimtes, soms in de kamers.

Meer informatie over Wifi in de hotels vind je onder het tabblad 'Accommodaties'.

8. Waar vind ik informatie over stopcontacten in Colombia?

Op de volgende website kun je veel informatie vinden over stekkers en stopcontacten in de hele wereld: www.wereldstopcontacten.nl.

9. Wat kan ik het beste meenemen aan valuta naar Colombia?

Je kunt het beste lokale valuta opnemen bij geldautomaten met je bankpas met het Maestro/Cirrus-logo. Hierbij is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je de instellingen van je pinpas aanpast naar 'wereld' gebruik. Ook is het handig een Creditcard mee te nemen.

Kijk voor de laatste mogelijkheden op www.mastercard.com/nl of www.mastercard.com/be

Een deel cash dollars, (bijvoorbeeld 200 USD) of euro's is handig om mee te nemen in geval je snel geld wilt wisselen en er geen pinautomaat voor handen is. De veiligste manier om je geld en papieren mee te nemen is in een katoenen moneybelt die je onder je kleding draagt.

10. Kan er vegetarisch worden gegeten in Colombia?

In Colombia wordt veel vlees gegeten. Het begrip vegetariër is inmiddels al wel bekend in de toeristische plekken. Echter in de grote steden zijn er vaak wel goede mogelijkheden om vegetarisch te eten. Vele soorten groenten, salades en vers fruit zijn overal te krijgen. 

11. Wat voor kleding moet ik meenemen naar Colombia?

Aan te raden is luchtige zomerkleding, vooral voor in het noorden. Denk aan badkleding, een paar slippers of sandalen en een paar goed ingelopen wandelschoenen. Zware bergschoenen zijn niet nodig. Ook een pet of hoedje tegen de zon zijn aan te raden. Handdoeken zijn aanwezig in de hotels.

Neem verder een warme (fleece) trui mee, één of meer shirts met lange mouwen en een jack, voor als het toch eens wat frisser is. Ook in de bergen kan het snel afkoelen. Verder is een regenjack of poncho handig.

12. Kan ik een koffer meenemen naar Colombia?

Wij raden aan een backpack, reistas of trolley (met zachte buitenkant) mee te nemen. Een hardschalige koffer is minder handig, omdat deze veel ruimte inneemt in de bussen. Probeer het gewicht te beperken tot maximaal 15 kg.

13. Hoeveel kilo bagage kan ik meenemen op de binnenlandse vluchten?

Op de binnenlandse vluchten kun je meestal maximaal 15 kg bagage inchecken.Mocht je meer bij je hebben, dan kun je dit wellicht in de handbagage doen. 

14. Wat is het tijdsverschil met Nederland & Belgie?

In Colombia is het gedurende de zomertijd 7 uur vroeger dan in Nederland/België. Tijdens onze wintertijd is het in Colombia 6 uur vroeger.

15. Moet ik een klamboe meenemen naar Colombia?

Nee, het is niet nodig om een klamboe mee te nemen.

16. Kan ik mobiel telefoneren in Colombia?

We raden je aan om contact op te nemen met de provider. Zij kunnen het beste informatie geven over het bereik van de mobiele telefoon in het buitenland. Op verschillende plaatsen zul je wel bereik hebben, maar is het bellen vaak erg duur. Vaak is er ook geen bereik in afgelegen gebieden. 

17. Kan ik veilig reizen in Colombia?

Colombia heeft jarenlang te kampen gehad met (drugs-)criminaIiteit. De laatste jaren is er echter veel ten goede veranderd. Het toerisme is dan ook snel in opkomst geraakt. Tegenwoordig kun je in de meeste delen van Colombia veilig reizen. De Colombianen verwelkomen reizigers met open armen!

Houd in de grote steden wel rekening met zakkenrollers; buiten de grote metropolen is het over algemeen veilig en rustig. Laat je waardevolle spullen zo mogelijk achter in de kluisjes van het hotel.

18. Wanneer krijgt mijn reis een gegarandeerd vertrek?

Je reis krijgt een gegarandeerd vertrek op het moment dat het minimumaantal reizigers voor de reis is behaald. Het minimumaantal reizigers om de doorgang van de reis te garanderen, kan per reis verschillen. Je vindt het minimumaantal deelnemers terug bij iedere reis. 

Wanneer andere reizigers onverhoopt annuleren, komt het voor dat een (reeds gegarandeerde) reis niet langer het minimumaantal reis heeft. De gegarandeerd vertrekgarantie kan dan vervallen, totdat het minimumaantal reizigers weer is behaald. Mocht dit niet het geval zijn, dan bekijken we of je reis alsnog door kan gaan. 

Vanaf 3 reizigers tonen wij de groepssamenstelling op de website.

19. Kan ik mijn reis verlengen?

Het is zeker mogelijk om je reis te verlengen. Wij kunnen bijvoorbeeld je vlucht op een ander moment heen of terug plannen en extra nachten in het eerste of laatste hotel van jouw reis verzorgen.

Wij zoeken op basis van jouw wensen graag uit wat de mogelijkheden zijn. Dit doen wij echter pas nadat je een boeking middels het boekingsformulier hebt gemaakt. Je kunt op de 2e pagina van boekingsformulier aangeven dat je een andere vlucht wil. Geef hierbij vervolgens in het vrije opmerkingenveld duidelijk aan wat je wensen zijn.

Wij zullen jou dan vervolgens zo snel mogelijk mailen met een voorstel. Op het moment dat je akkoord gaat met het voorstel zullen wij de boeking pas bevestigen. Mocht je niet akkoord gaan met het voorstel dan kan je alsnog de reis boeken zonder verlenging of van de boeking afzien. 

20. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?

Steeds meer mensen reizen en steeds vaker zijn de effecten van toerisme lokaal voelbaar. Maar je reis draagt ook op een positieve manier bij! Denk aan werkgelegenheid wat een boost geeft aan de algehele economie, bescherming van de natuur door het creëren van nationale parken of UNESCO-Werelderfgoed, bijzondere ontmoetingen met andere mensen en daardoor het waarderen en leren van andere culturen, etc.

Wij proberen de (negatieve) effecten zoveel mogelijk voor jou terug te dringen, maar wat zou je zelf kunnen doen (of laten) tijdens jouw reis? Graag geven we je wat praktische tips om ook tijdens de reis zo duurzaam mogelijk te zijn.

Bekijk hier de praktische tips

21. De feiten op een rij

We kunnen ons voorstellen dat je nog vragen hebt over hoe wij onze reizen organiseren. Daarom hebben wij voor de belangrijkste onderwerpen een speciale pagina samengesteld met daarop de antwoorden op de meest gestelde vragen.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan vragen als:

 • Wanneer gaat mijn reis gegarandeerd door?
 • Hoe zit het met de betaling van mijn reis?
 • Ik kan bij jullie mijn eigen vlucht kiezen. Hoe werkt dat? 
 • Kan ik voor vertrek een specifieke stoel in het vliegtuig reserveren?
 • Hoeveel bagage kan ik meenemen?

Lees hier de veelgestelde vragen