Van Bamenda naar Lake Oku

Lake Oku is een kratermeer op het Bamenda Plateau in het noordwesten van Kameroen. Het meer ligt in een krater, die is gevormd tijdens de laatste fase van de ontwikkeling van het Oku massief, een groot vulkanisch gebied. Lake Oku is gelegen op 2219 meter hoogte en wordt volledig omringd door nevelwoud.

Ons vertrek vanuit Bamenda
In de vroege ochtend, onder leiding van onze gids David Ngong, die ook werkt voor het Belo Trekkers Kamp, beginnen we met onze tocht naar Lake Oku. We vragen een aantal medewerkers van het kamp om ons een indicatie te geven over de reisduur van onze trip, maar niemand kan ons antwoord geven. Ook David draait een beetje om de vraag heen, maar doet wel een schatting. Afhankelijk van de hoeveelheid mensen die meelopen, duurt de trip zes tot acht uur.

De klim en een prachtig uitzicht
Het begin van onze wandeling is gemakkelijk, we lopen van het Belo Trekkers Kamp richting de hoofdweg, waarna we rechtsaf slaan en onze tocht echt begint. Het begin van de klim is goed te doen, de weg is breed en in een goede staat, maar soms wel behoorlijk steil. We passeren dorpjes waar de mensen ons zeer vriendelijk begroeten. Ook de kinderen die we nu en dan zien zijn vriendelijk en beginnen regelmatig een gesprekje. Regelmatig worden we gepasseerd door motorfietsen die met aanzienlijke snelheid omhoog rijden.
Hoe verder we de bergen in gaan, hoe mooier de natuur wordt. De wegen worden smaller, zijn steil en in een zeer slechte staat. Zelfs de 4WD’s hebben moeite in het voorbijgaan. Na drie uur wandelen komen we aan op het hoogste punt van onze wandeling en hebben we voor het eerst uitzicht op het meer. Voor ons zien we de berg Oku, met 3000 meter de tweede hoogste berg in Kameroen.

Door de jungle naar Oku
We vervolgen onze tocht die nu lichtjes bergafwaarts gaat. Na enige tijd komen we aan op een kruising, waar we de échte jungle ingaan. Het is een dicht bos met enorme bomen, hoge planten en veel gras, waar het pad bijna niet meer zichtbaar is. De gids legt ons nog wel even uit dat we moeten oppassen voor een aantal planten omdat sommige giftig zijn en kunnen zorgen voor verschrikkelijk veel jeuk. Nu begrijpen we waarom we een lange broek en een overhemd met lange mouwen dragen! Ondanks de beschermende kleding zijn sommige van ons toch geprikt, en jeuken doet het.

Halverwege de tocht is het tijd voor een rustmomentje. Tijdens deze korte onderbreking hebben we een prachtig uitzicht over het meer. We vervolgen uiteindelijk onze weg naar beneden en na een tijdje bereiken we een Amerikaanse kerk, aan de rand van het dorp Oku. De afdaling naar het meer is hiervandaan slechts een klein stukje, maar we moeten oppassen want het is erg steil. Na 4½ uur komen we eindelijk bij het meer. Op de bank genieten we van ons lunchpakket en een adembenemend mooi uitzicht. Het meer ziet er mooi en rustig uit. Lake Oku is een heilig meer waarin zwemmen verboden is. Onze gids vertelt dat het water om middernacht uit het meer verdwijnt en dat de plek dan op een dorp lijkt, waar volgens de lokale bevolking hun voorouders woningen hebben. Om vier uur ’ s ochtends volgt een signaal, waarna je snel de heuvels op moet, omdat het water dan terugstroomt.

Terug naar het kamp
Na de lunch beginnen we weer aan onze klim. We horen en zien veel mooie vogels, maar zien buiten insecten en eekhoorns geen andere dieren. Als we aankomen bij de hoofdweg staan de 4WD’s al op ons te wachten, we zijn allemaal erg blij hen te zien. Na een hobbelige rit van 45 minuten komen we terug op het Belo Trekkers Kamp waar al het personeel ons op staat te wachten. Ze serveren ons direct heerlijke koude drankjes. Vervolgens nemen we een warme douche en genieten van onze welverdiende rust!

Door: Huub Cornelissen, trekkingsexpert

Met Koning Aap naar Kameroen?

  • Rondreis Kameroen – 22 dagen

 

Foute ingave

Gelieve een correct e-mailadres op te geven aub.

Er is iets fout gelopen...

Gelieve ons hiervoor te verontschuldigen.
De pagina herladen kan misschien helpen.

E-mail is reeds geregistreerd
Het opgegeven e-mail adres bevindt zich reeds in ons nieuwsbrief systeem.
Inschrijving gelukt!

U bent succesvol ingeschreven op de nieuwsbrief.