Op vakantie naar Soedan?

Enkele maanden geleden zou zoiets nooit in me opgekomen zijn. Soedan is eigenlijk alleen in het nieuws als het slecht gaat met dit grote land in Afrika. Hongersnood, oorlog in Darfur (een westelijke provincie), een president die niet helemaal deugt… Het land is echter immens en in het noorden van Soedan kun je prima genieten van een bijzondere rondreis door een regio die slechts sporadisch wordt betreden door Westerse toeristen. Koning Aap medewerker Anton ging op verkenning in Meroë.

We rijden naar onze overnachtingplaats, een ‘tented camp’ in Meroë. Het is een luxe kampement met ruime gereedstaande tenten, waarin steeds twee eenpersoonsbedden staan. Bij elke tent hoort een aparte stenen badkamer. Zeer sfeervol ingericht en netjes! We dineren op het terras van het restaurant onder duizenden sterren. Heerlijk!

Een zandstorm trotseren

Het weer is afgelopen nacht omgeslagen. Er waait een stevige wind die het woestijnzand meevoert. We kopen omslagdoeken die we om ons hoofd draperen en ook een zonnebril is nodig tegen de zandstorm (haboeb) die de hele dag aanhoudt. Normaal gesproken kun je vanaf het kamp in Meroë de nabijgelegen piramides van de necropolis zien liggen, maar door de storm is het zicht beperkt tot ongeveer vijftig meter. Al het gele zand hangt in de lucht, de zon ziet eruit als een witte cirkel.Er hangt een geheimzinnige sfeer met diffuus licht, net of we ons bevinden in een wereld van oker. De wereld ziet er uit of je door een bril kijkt met oranje glazen.

Koninklijke Stad van Meroë

We rijden met onze landcruisers na het riante ontbijtbuffet eerst naar de Koninklijke Stad van Meroë, niet ver van de Nijl. Het oude Meroë was bewoond van ongeveer 800 voor Christus tot 350 na Christus en vormde de hoofdstad van het koninkrijk Koesj. Het kende een ommuurd gedeelte waar zich het paleis en enkele regeringsgebouwen bevonden. Archeologen zijn hier nog bezig met opgravingen. De vindplaats staat vol met acacia’s met venijnige doorns. Een bewaker met een grote sleutel laat ons het Koninklijke Bad zien en een ruimte die dienst deed als een soort sauna. Er zijn ook veel restanten van tempels en pilaren.

Koninklijke Necropolis van Meroë

’s Middags bekijken we de Koninklijke Necropolis van Meroë, bestaand uit zo’n honderd (!) piramides die verspreid staan in twee delen, de noordelijke en de zuidelijke begraafplaats. De meeste zijn rond de dertig meter hoog en werden gebruikt om de Koesjitische koningen onder te begraven. Nadat de stad werd verlaten zijn alle piramides geplunderd en de meeste zijn vervallen tot ruïnes. Heel anders dan bij de piramides in Egypte: we zijn hier vandaag de enige toeristen, er zijn geen opdringerige pseudogidsen of souvenirverkopers.

Zonder zandstorm en toeristen

Heerlijk op ons gemak kuieren we door en over de gele zandduinen, die prachtig geribbeld zijn door de wind en grote delen van de piramides nog verstoppen. Sommige dateren al vanaf de 8ste eeuw voor Christus. Indrukwekkend! Om van noord naar zuid te komen maken we een ritje op een dromedaris, daarbij nog steeds gegeseld door het opwaaiende zand. Maar wat mooi! De volgende ochtend is de storm en de lucht is weer helder. We rijden terug naar de piramides, waar we nu onder andere weercondities foto’s kunnen maken. Nu zonder zandstorm.

Waarom met Koning Aap naar Soedan?

·         UNIEK: Weinig bezochte en veilige regio

·         Hoge waardering van onze reizigers

·         Bijna alle maaltijden en excursies inclusief

·         Alle transport met comfortabele 4WD landcruisers

·         Sfeervolle hotels én een nacht gerieflijk kamperen

·         Eén nacht verblijf je bij een lokale familie thuis

·         Opgravingen van het oude Egypte en authentieke Nubische dorpen

·         Bezoek aan de tientallen piramides van Meroë

·         Bezoek Nationaal Museum en dansende derwisjen inbegrepen

·         UNESCO Werelderfgoed: Djebel Bharkal, Nuri, El Kurru en Meroë

Rondreis Soedan – 11 dagen

Meer informatie en reisdata

Foute ingave

Gelieve een correct e-mailadres op te geven aub.

Er is iets fout gelopen...

Gelieve ons hiervoor te verontschuldigen.
De pagina herladen kan misschien helpen.

E-mail is reeds geregistreerd
Het opgegeven e-mail adres bevindt zich reeds in ons nieuwsbrief systeem.
Inschrijving gelukt!

U bent succesvol ingeschreven op de nieuwsbrief.