Festivals Sri Lanka

Sri Lanka telt jaarlijks zo’n dertig officiële feestdagen. Belangrijke nationale feestdagen in Sri Lanka zijn; National Day (4 februari), Singalees en Tamil Nieuwjaar (14 april) en Dag van de Arbeid (1 mei).

Poya-dagen

Boeddhisten vieren iedere volle maan de zogenaamde Poya day. De Poya-dagen vallen elke maand op een ander tijdstip, al naar gelang de stand van de maan. Ze markeren een episode uit het leven van Boeddha of een belangrijke gebeurtenis in de geschiedenis van het boeddhisme. Zeer bekend is bijvoorbeeld Durutu Poya in januari ter ere van het eerste bezoek van Boeddha aan Sri Lanka. Vesak Poya in mei staat in het teken van de geboorte, Verlichting en Dood van Boeddha. Op Esala Poya (juli-augustus) wordt de aankomst in Sri Lanka van een tand van Boeddha gevierd. Op Poya-dagen heeft iedereen vrij en is het zeer druk bij de culturele bezienswaardigheden. Duizenden pelgrims brengen op die dag ook een bezoek aan de ‘bedevaartsoorden’ Adam's Peak en Kataragama, waar kokosnoten geofferd worden. 

Esala Perahera
Op de meeste Poya-dagen worden door de tempels grote perahera’s georganiseerd. Dit zijn processies met olifanten en vele muzikanten. De bekendste is de Esala Perahera in Kandy, maar ook andere perahera’s zijn beslist de moeite waard. De Esala Perahera is een schouwspel van indrukwekkende omvang en voor de overwegend boeddhistische bevolking een belangrijk festival. Tijdens dit tien dagen durende feest wordt een kopie van de Tand van Boeddha in processies meegedragen op de rug van een rijk versierde tempelolifant. 

Overige religieuze feestdagen op Sri Lanka
Tamils vieren van 14-17 januari 2018 Thai Pongal, een feest ter ere van de nieuwe rijstoogst; op 13 februari 2018 Maha Shivratri ter ere van de god Shiva en op 7 november 2018 het hindoe lichtfeest Deepavali. Voor moslims zijn de geboortedag van Mohammed (21 november 2018), het driedaagse Suikerfeest (begint op 15 juni 2018) en het Offerfeest (vanaf 21 augustus 2018) de belangrijkste feestdagen in Sri Lanka. Tot slot zijn ook de christelijke feestdagen Goede Vrijdag en Kerstmis nationale feestdagen.
Koning Aap en derden gebruiken cookies (en andere technieken) om de website te analyseren, deze gebruiksvriendelijker te maken, social media aan te kunnen bieden en u op en buiten de website relevante aanbiedingen te tonen. Door gebruik te maken van de site, stemt u hiermee in. Meer lezen.