Eten en drinken Rusland

Een ontbijt in Rusland is stevig en uitgebreid, bestaat uit brood, worst, kaas, jam, ei en er wordt ook altijd een warm gerecht geserveerd, variërend van een bord pap tot rijst met een gehaktbal. Ook zijn er vaak de beroemde Russische pannenkoeken (bliny of oladji) met hartige vulling, honing of zure room.
Lunch en diner zijn beide warme maaltijden. De aardappelen, groente, vlees (kip of vis) is ook in Rusland bekend, maar nooit compleet zonder de vierde component: brood.

Speciale gerechten in Rusland
Kaviaar is zonder twijfel het bekendste wat de Russische keuken heeft voortgebracht. Kip a la Kiev en natuurlijk de boeuf Stroganoff stammen uit het tsarenrijk van weleer, maar worden ook nu nog volop geserveerd. Verder zijn er heerlijke salades en een aantal stevige soepen zoals borsjtsj (bietensoep) en sjtsji (koolsoep), soljanka( rijke kruidige soep met vlees) en pelmeni, met vlees gevulde 'ravioli ' afkomstig uit Siberië, worden geserveerd in bouillon of met zure room.

Drinken in Rusland
In Rusland wordt voornamelijk tjai, thee, gedronken. De nationale drank wodka wordt in restaurants niet per glas, maar per gram op de menukaart vermeld, waarbij 50 gram gelijk staat aan een glaasje. Een drank die nooit ontbreekt op een feestelijk gedekte tafel is sjampanskoje, de Russische champagne, die in de varianten zoet en ‘half zoet’ verkrijgbaar is. Een andere typisch Russische drank is kvas, een licht gegiste brooddrank die zeer smakelijk is en bovendien goed tegen de dorst. Wijn, bier en mineraalwater zijn overal verkrijgbaar, maar wijn is duur en het Russische mineraalwater smaakt anders dan bij ons omdat het veel mineralen bevat.

Restaurants in Rusland
Het restaurant aanbod in grote steden als Moskou en Sint Petersburg is groot. In de meeste restaurants kun je Russische en Europese gerechten bestellen. Daarnaast zijn er Georgische en Armeense restaurants. Fastfoodketens zoals McDonalds en Pizza Hut zijn ruim vertegenwoordigd in de (grote) steden.