Cultuur Rusland

Russen zijn gastvrije mensen en dat betekent letterlijk dat ‘het beste niet genoeg is voor de gast’. Zijn er gasten, dan komt er eten op tafel, op elk moment van de dag. Of dat nu thuis is of tijdens een treinreis is. Het aanbod wordt wel gezien als een graadmeter van de gastvrijheid. Belangrijk is dat je van alles iets proeft en altijd een tweede portie accepteert wanneer die wordt aangeboden.

Gewoonten in Rusland
Vertrouwelijkheid en vriendschap staan bij de Russen hoog in het vaandel geschreven. Persoonlijke en openhartige communicatie eveneens. Op de vraag ‘Hoe gaat het?’, zal een Rus altijd eerlijk antwoorden hoe hij zich voelt. Maak je Russen deelgenoten van je persoonlijke zorgen en problemen, dan zul je snel vrienden maken. Vraagt iemand echter wat je van Rusland vindt, uit dan geen kritiek. Iedere openhartigheid kent haar grenzen. Russen zijn zeer vaderlandslievend maar ze klagen ook over het leven in hun eigen land. Van buitenlanders nemen ze dat soort kritiek echter niet in dank af.

TE GAST IN Rusland
Meer informatie over culturele verschillen en omgangsvormen in Rusland vind je in TE GAST IN Rusland & Oekraine (prijs 8,95). Verkrijgbaar in de boekhandel of te bestellen (ook als online-uitgave via www.tegastin.nl.