header image

Rondreis OEGANDA, KENIA EN TANZANIA

27 dagen - v.a. € 3.667,- Boek nu

Veelgestelde vragen Rondreis OEGANDA, KENIA EN TANZANIA

8,1 (77)
 1. Heb ik een visum nodig voor Kenia?
 2. Wat dient er op het visumformulier ingevuld te worden bij point of entry?
 3. Heb ik inentingen nodig voor Kenia?
 4. Zijn er richtlijnen voor een bezoek aan tribale volkeren?
 5. Hoe zien de tenten er uit in Kenia?
 6. Heb ik een muskietennet nodig?
 7. Hoe zien de matjes er uit tijdens het kamperen (alleen bij de familiereizen)?
 8. Waarom wordt ook tijdens de hotelreizen in de Serengeti en Masai Mara gekampeerd?
 9. Is het gevaarlijk om te kamperen tussen het wild?
 10. Zijn er oplaadpunten voor apparatuur?
 11. Is er Wifi aanwezig?
 12. Kan ik (mobiel) bellen en internetten?
 13. Hoe ziet de truck er uit?
 14. Is deze Kenia groepsreis ook geschikt voor kinderen?
 15. Is drinkwater overal verkrijgbaar in Kenia?
 16. Is er Bilharzia (schistosomiasis) in Kenia of Tanzania?
 17. Welk schoeisel moet ik meenemen?
 18. Welke dingen (behalve kleding) zijn handig om mee te nemen?
 19. Welke kleding kan ik het beste meenemen naar Kenia?
 20. Welke valuta kan ik het beste meenemen?

Heb ik een visum nodig voor Kenia?

Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:

Voor deze bestemming is een visum, elektronisch visum of toeristenkaart benodigd voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit.

Op de website van onze partner Visumloket vind je alle informatie over de benodigde reisdocumenten en visumprocedure.

Kijk op de website van Visumloket voor meer informatie over de visumprocedure, vereiste geldigheid van je internationaal reispaspoort en eventuele aanvullende benodigde documenten:
- Nederlandse reizigers bezoeken koningaap.visumloket.nl
- Belgische reizigers bezoeken koningaap.visumloket.be

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.

Wat dient er op het visumformulier ingevuld te worden bij point of entry?

Wat je moet invullen op het e-visum is het volgende:

Select Point of Entry: by Air - Jomo Kenyatta Airport, Nairobi.
Select point of Entry: by Road - Malaba

Heb ik inentingen nodig voor Kenia?

Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Koning Aap Nederland heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. 

De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0902–88 0 88. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

Zijn er richtlijnen voor een bezoek aan tribale volkeren?

Veel stammen leven in afgelegen gebieden en zijn niet gewend aan contact met westerse reizigers. Ga je zo’n ‘exotische’ regio in, bereid je dan goed voor. Dat is niet alleen fijn voor jezelf, maar ook voor de mensen die je gaat ontmoeten. Hier enkele do’s & don’ts die je als richtlijn kunt gebruiken.

• Verdiep je van tevoren in de te bezoeken stam en lees je in over de tradities en gewoonten. Dan weet je beter wat je tijdens een bezoek te wachten staat. Je reisbegeleider kan je vaak ook informatie verschaffen.
• Maak eerst contact met de stamleden en sla niet gelijk aan het fotograferen. Je hebt namelijk te maken met mensen, niet met objecten.
• Vraag eerst toestemming als je een foto van iemand wilt maken. Verplaats je in de persoon die je wilt fotograferen. Hoe zou jij het zelf vinden als een voor jou onbekend persoon ineens foto’s van jou gaat maken? Bij sommige stammen loopt het vragen van toestemming via je reisbegeleider of een lokale gids.
• Betrek de lokale mensen bij wat je aan het doen bent. Maakt tijd voor een gesprekje (met handen en voeten) en laat de foto zien die je gemaakt hebt. Of neem enkele foto’s mee van thuis, dan kun je laten zien hoe het er bij jou in Nederland/België aan toe gaat.
• Deel geen dingen uit als snoep (er zijn vaak weinig/geen tandartsen in de regio), ballons (plastic vervuilt het gebied), geld of westerse attributen. Bovendien kan er door dit soort donaties onenigheid, jaloezie of ruzie ontstaan tussen de verschillende stamleden.
• Koop geen authentieke, onvervangbare voorwerpen (en neem ze ook niet ontvangst als je ze cadeau krijgt). Denk daarbij aan sieraden die van de voorouders zijn geweest, werkattributen als een sikkel of hamer, of wapens als een pijl en boog. De stamleden beseffen vaak pas achteraf, als de toeristen weg zijn, dat ze hun onvervangbare object kwijt zijn.

Hoe zien de tenten er uit in Kenia?

In de Masai Mara en in de Serengeti maken we gebruik van grote vooropgezette, permanente safaritenten met echte bedden met eigen sanitair. Hou er rekening mee dat de stroomvoorziening beperkt is (generator) en dat het kan voorkomen dat er soms koud water is om te douchen.

Bij de familiereis geldt het volgende:
Tijdens deze reis overnacht je in ruime tweepersoonstenten die je zelf opzet en afbreekt. Kampeermateriaal (tenten en matrasjes) is standaard aanwezig in de truck. Het enige dat je zelf mee moet brengen is een slaapzak en eventueel een lakenzak en kussen. 

Je overnacht meestal op officiële campings die beschikken over goede sanitaire faciliteiten en bijna alle campings beschikken over douches, waarvan sommigen zelfs met warm water! Stel je echter in op mindere sanitaire voorzieningen dan die je aantreft in hotels of dat je thuis bent gewend.

Meer informatie over de accommodaties in Kenia vind je onder het tabblad 'Accommodaties' van de reis.

Heb ik een muskietennet nodig?

Tijdens de kampeernachten overnacht je in tenten. Een muskietennet is dan niet nodig mits je de tent goed gesloten houdt.

In de hotels zijn muskietennetten aanwezig als het nodig is. Voor het geval er ergens een gat in zit, kun je wellicht plakband of iets dergelijks meenemen om het af te dichten. Uiteraard kan er bij de receptie navraag gedaan worden of er in dat geval misschien nog een ander muskietennet op voorraad is.

Hoe zien de matjes er uit tijdens het kamperen (alleen bij de familiereizen)?

De matjes zijn ongeveer 4 cm dik en liggen zacht.

Waarom wordt ook tijdens de hotelreizen in de Serengeti en Masai Mara gekampeerd?

Dat is een bewuste keuze van Koning Aap. We kamperen in het hart van de Serengeti, waar over het algemeen veel katachtigen zitten. Wanneer we in de Serengeti een hotel zouden hebben, dan moet er veel tijd besteed worden aan het reizen van het ene naar het andere hotel. Door te kamperen hebben we de maximale tijd om dieren te zoeken. Bovendien is gebleken dat het merendeel van onze reizigers die een hotelreis kiezen, het heel leuk vinden om een paar dagen te kamperen om zo meer safari ervaring aan de reis toe te voegen.

Is het gevaarlijk om te kamperen tussen het wild?

Dieren zoeken mensen in principe niet op en een tentdoek is voor een wild dier hetzelfde als een muur; wel is het belangrijk om de adviezen van de reisbegeleider op te volgen.

Zijn er oplaadpunten voor apparatuur?

Bij de recepties van de hotels of kampeerplaatsen zijn er contactdozen waar je je apparatuur kunt opladen. Het is wel handig om bv. een stekkerdoos mee te nemen aangezien er soms vele apparaten op 1 stopcontact moeten. Op sommige plaatsen moet er voor het opladen van apparatuur een kleine vergoeding worden betaald.

Meer informatie over stopcontacten, voltage en vermogen kun je vinden op de de website: www.wereldstopcontacten.nl

Is er Wifi aanwezig?

Wifi is voor veel reizigers prettig om (via ‘social media’) contact met het thuisfront te houden. De meeste geplande hotels beschikken over Wifi, soms tegen betaling, soms alleen in de lobby van het hotel. Houd er rekening mee dat de kwaliteit en de snelheid van de internetverbinding niet is zoals we gewend zijn. In Masai Mara is geen Wifi beschikbaar. Daarnaast moet er betaald worden voor de Wifi in Mto Wa Mbu.

Kijk voor meer informatie over de aanwezigheid van Wifi onder het tabblad 'Accommodaties' bij de reis. 

Kan ik (mobiel) bellen en internetten?

Je mobiele telefoon heeft een redelijk bereik in Kenia. In de nationale parken en in de kleinere afgelegen plaatsen kan het zijn dat er geen bereik is. Voor de zekerheid kun je dit het beste navragen bij je eigen provider.

In de meeste hotels is er bij de receptie wel Wifi te krijgen al kan de kwaliteit daarvan erg wisselen. Kijk voor meer informatie hierover ook bij het tabblad 'Accommodaties'. 

Hoe ziet de truck er uit?

In Kenia en Tanzania reizen we met een overland-truck. De speciaal uitgeruste truck staat gedurende de hele reis tot onze beschikking. De truck is ingericht met touringcarstoelen en/of comfortabele banken. Er zijn bergplaatsen voor de bagage, uitrusting en het voedsel. Je zit hoog en hebt een fantastisch uitzicht, wat met name in de wildparken een groot voordeel is. In de truck zijn krukjes, een tafel en kookgerei aanwezig. Er zal een kok meegaan gedurende de groepsreis die de lunches zal verzorgen onderweg daar er geen restaurants zijn om te eten. Van de deelnemers wordt wel verwacht dat ze (in tourbeurten) de kok ondersteunen met het voorbereiden van de maaltijd (zoals bijv. groenten snijden) en de afwas. Tijdens de reizen met een Engelstalige reisbegeleider, is de reisbegeleider tevens de kok.

Tijdens het rijden kan er veel rijwind zijn als de ramen openstaan en daardoor behoorlijk afkoelen. Denk aan warme kleding (een fleectrui, lange broek en een windjack).

Meer informatie over het vervoer een de reisafstanden in Kenia vind je onder het tabblad 'Meer reisinfo'. 

Is deze Kenia groepsreis ook geschikt voor kinderen?

Indien je een reis wilt ondernemen met kinderen is het aan te raden om eerst contact op te nemen met een van onze specialisten. Zij kunnen je het beste adviseren over het reizen met kinderen. We hebben ook familiereizen in deze regio beschikbaar.

Is drinkwater overal verkrijgbaar in Kenia?

Overal kan je drinkwater in flessen kopen. Het is dus niet nodig om speciale zuiveringsmiddelen mee te nemen. Koop bij voorkeur grote flessen water, om de afvalberg zo klein mogelijk te houden.

Is er Bilharzia (schistosomiasis) in Kenia of Tanzania?

Bilharzia kan voorkomen in stilstaand zoet water in Afrika. We adviseren om níet in stilstaand water te zwemmen.

Let op: ook in het Victoriameer kán er Bilharzia zitten!

Welk schoeisel moet ik meenemen?

Handig is om een paar goedzittende sandalen mee te nemen en een paar dichte schoenen die ook tegen vocht kunnen. Bergschoenen zijn niet nodig; sportschoenen of wandelschoenen met een goed profiel zijn prima.

Welke dingen (behalve kleding) zijn handig om mee te nemen?

Een goede antimuggenlotion met een hoge DEET factor, zonnebrand (ook voor de lippen), een reisapotheek, toiletspullen, een verrekijker, fototoestel met toebehoren (denk aan voldoende batterij om 3 dagen te kunnen overbruggen), een goede zaklamp en een stekkerdoos (er zijn niet overal veel stopcontacten). Voor de kampeernachten bij de familiereis: een (hoofd)lamp, hoofdkussentje en een slaapzak. Voor informatie over een wereldstekker kijk op wereldstopcontacten.nl

Welke kleding kan ik het beste meenemen naar Kenia?

Aangezien de temperatuur gedurende de dag nogal verschilt, zijn laagjes kleding het handigste. Neem kleding mee voor warme dagen maar ook voor kou; soms overnacht je in een wat hoger gelegen gebied en kan het behoorlijk afkoelen.

Welke valuta kan ik het beste meenemen?

Je kunt het beste een combinatie van Euro's en US dollars meenemen naar Kenia (waarvan zo'n 2/3 van het bedrag in US dollars). Pinnen is mogelijk in de grotere steden en bij aankomst in Nairobi (als je door de douane bent). Zorg er voor dat je bankpas geschikt is om geld uit de automaat te kunnen halen buiten Europa.

De entrees van de parken die optioneel zijn worden in US dollars afgerekend. Het kan wel in Euro's maar dan is het duurder.

Voor de hoogte van het zakgeldbedrag is er rekening gehouden met de uitgaven voor de uitgavenpot, de optionele excursies en andere uitgaven zoals bijvoorbeeld drankjes en entreegelden.
 1. Heb ik een visum nodig voor Tanzania?
 2. Ik heb mijn visum via Koning Aap aangevraagd. Moet ik nu zelf nog iets doen voor dit visum?
 3. Zijn er richtlijnen voor een bezoek aan tribale volkeren?
 4. Heb ik inentingen nodig voor Tanzania?
 5. Waar overnachten we in Tanzania?
 6. Is deze rondreis ook geschikt voor kinderen?
 7. Heb ik een muskietennet nodig?
 8. Waarom wordt ook tijdens de hotelreizen in de Serengeti en de Masai Mara gekampeerd?
 9. Is het gevaarlijk om te kamperen tussen wild?
 10. Hoe reizen we in Tanzania?
 11. Is het mogelijk om geld uit de geldautomaat te halen?
 12. Kan ik duiken of snorkelen in Tanzania?
 13. Wanneer vindt de grote trek plaats?
 14. Wat is de beste tijd om wild te zien?
 15. Welke valuta kan ik het beste meenemen naar Tanzania?
 16. Zijn er oplaadpunten voor apparatuur?

Heb ik een visum nodig voor Tanzania?

Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:
Voor deze bestemming is een visum, elektronisch visum of toeristenkaart benodigd voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit.

Op de website van onze partner Visumloket vind je alle informatie over de benodigde reisdocumenten en visumprocedure.

Kies je ervoor om je visum via onze partner Visumloket te regelen, dan brengen wij naast de visumkosten, ook de bemiddelingskosten en de kosten voor het aangetekend retour zenden in rekening. Deze kosten zijn verwerkt in de totale visumkosten zoals gepubliceerd op onze website. Je kunt deze totale visumkosten terugvinden onder het kopje ‘data & prijzen’ en in het boekingsformulier.

Kijk op de website van Visumloket voor meer informatie over de visumprocedure, vereiste geldigheid van je internationaal reispaspoort en eventuele aanvullende benodigde documenten:
- Nederlandse reizigers bezoeken koningaap.visumloket.nl
- Belgische reizigers bezoeken koningaap.visumloket.be

Let op: je dient voor de familiereis Kenia en Tanzania (reiscode: FTA / KTA) de visas echt voor vertrek te organiseren.

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.

Ik heb mijn visum via Koning Aap aangevraagd. Moet ik nu zelf nog iets doen voor dit visum?

Je hebt aangegeven dat je het visum voor Tanzania via onze partner, het Visumloket, wilt regelen. Dit betekent echter wel dat je zelf ook nog het een en ander dient te doen. Voor meer informatie over je benodigde reisdocumenten (zoals paspoort), je visum en de te volgen visumprocedure vind je op de website van onze partner Visumloket.

Wij raden je aan 3-4 weken voor vertrek van je groepsreis je visum aan te vragen. Je dient zelf de formulieren in te vullen en dit samen met je paspoort en benodigde reisdocumenten aangetekend naar het Visumloket/CIBT te versturen. Zij gaan dan naar de desbetreffende ambassade en sturen je paspoort inclusief visum weer aangetekend terug.

Zijn er richtlijnen voor een bezoek aan tribale volkeren?

Veel stammen leven in afgelegen gebieden en zijn niet gewend aan contact met westerse reizigers. Ga je zo’n ‘exotische’ regio in, bereid je dan goed voor. Dat is niet alleen fijn voor jezelf, maar ook voor de mensen die je gaat ontmoeten. Hier enkele do’s & don’ts die je als richtlijn kunt gebruiken.

• Verdiep je van tevoren in de te bezoeken stam en lees je in over de tradities en gewoonten. Dan weet je beter wat je tijdens een bezoek te wachten staat. Je reisbegeleider kan je vaak ook informatie verschaffen.
• Maak eerst contact met de stamleden en sla niet gelijk aan het fotograferen. Je hebt namelijk te maken met mensen, niet met objecten.
• Vraag eerst toestemming als je een foto van iemand wilt maken. Verplaats je in de persoon die je wilt fotograferen. Hoe zou jij het zelf vinden als een voor jou onbekend persoon ineens foto’s van jou gaat maken? Bij sommige stammen loopt het vragen van toestemming via je reisbegeleider of een lokale gids.
• Betrek de lokale mensen bij wat je aan het doen bent. Maakt tijd voor een gesprekje (met handen en voeten) en laat de foto zien die je gemaakt hebt. Of neem enkele foto’s mee van thuis, dan kun je laten zien hoe het er bij jou in Nederland/België aan toe gaat.
• Deel geen dingen uit als snoep (er zijn vaak weinig/geen tandartsen in de regio), ballons (plastic vervuilt het gebied), geld of westerse attributen. Bovendien kan er door dit soort donaties onenigheid, jaloezie of ruzie ontstaan tussen de verschillende stamleden.
• Koop geen authentieke, onvervangbare voorwerpen (en neem ze ook niet ontvangst als je ze cadeau krijgt). Denk daarbij aan sieraden die van de voorouders zijn geweest, werkattributen als een sikkel of hamer, of wapens als een pijl en boog. De stamleden beseffen vaak pas achteraf, als de toeristen weg zijn, dat ze hun onvervangbare object kwijt zijn.

Heb ik inentingen nodig voor Tanzania?

Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Koning Aap Nederland heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. 

De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0902–88 0 88. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

Waar overnachten we in Tanzania?

Tijdens onze reizen maken we gebruik van diverse soorten accommodaties. De ene keer zul je in een luxe kamer verblijven en een andere keer verblijf je in tented camps. De kwaliteit van de hotels varieert nogal, de ene keer zullen de kamers wat luxer zijn, de andere keer wat eenvoudiger.

Meer informatie over de accommodaties van de reis vind je onder het tabblad 'Meer reisinfo'. Onder het tabblad 'Accommdaties' kun je de foto's van de geselecteerde accommodaties terug vinden.

Is deze rondreis ook geschikt voor kinderen?

Wij bieden ook familiereizen aan naar Kenia & Tanzania. Indien je een reis wilt ondernemen met kinderen is het aan te raden om eerst contact op te nemen met één van onze specialisten. Zij kunnen je het beste adviseren over het reizen met kinderen in deze regio.

Heb ik een muskietennet nodig?

Voor de familiereis geldt: je overnacht in tenten die je zelf opzet. Een muskietennet is dan niet nodig, omdat de tent als muskietennet fungeert, mits je de tent goed gesloten houdt. In de hotels zijn er in principe muskietennetten aanwezig als het nodig is.

Waarom wordt ook tijdens de hotelreizen in de Serengeti en de Masai Mara gekampeerd?

Dat is een bewuste keuze van Koning Aap. We kamperen in het hart van de Serengeti, waar over het algemeen veel katachtigen zitten. Door te kamperen hebben we de maximale tijd om dieren te zoeken tijdens de safari. Bovendien is gebleken dat het merendeel van onze reizigers die een hotelreis kiezen, het heel leuk vinden om in een paar dagen te kamperen om zo een safari ervaring aan de reis toe te voegen.

Is het gevaarlijk om te kamperen tussen wild?

Dieren zoeken mensen in principe niet op en een tentdoek is voor een wild dier hetzelfde als een muur, wel is het belangrijk om de adviezen van de reisbegeleider op te volgen.

Hoe reizen we in Tanzania?

In Kenia en Tanzania reizen we met een overland-truck. De speciaal uitgeruste truck staat gedurende de hele reis tot onze beschikking. De truck is ingericht met touringcarstoelen en/of comfortabele banken. Er zijn bergplaatsen voor de bagage, uitrusting en het voedsel. Je zit hoog en hebt een fantastisch uitzicht, wat met name in de wildparken een groot voordeel is.

Meer informatie over de reisafstanden en het vervoer in Tanzania vind je onder het tabblad 'Meer reisinfo'.

Is het mogelijk om geld uit de geldautomaat te halen?

Het is mogelijk om geld uit de automaat te halen in sommige plaatsen. Houd er rekening mee dat de automaten soms niet werken.

Op Zanzibar is het  mogelijk om te pinnen, maar ook hier lukt dit niet altijd omdat de automaten soms leeg zijn.

Zorg ervoor dat je toch voldoende cash US dollars en euro's bij je hebt. We adviseren je om in ieder geval 300 USD per persoon mee te nemen. De USD biljetten moeten na 2004 gedrukt zijn en in een goede staat verkeren, dus geen scheurtjes, oortjes of op geschreven.

Kan ik duiken of snorkelen in Tanzania?

Op Zanzibar zijn er duik- en snorkelmogelijkheden. Je kunt vanuit Stonetown excursies maken waarbij de mogelijkheid is om te snorkelen, maar er zijn ook duikscholen op de strandlocatie Nungwi aanwezig die snorkel- en duiktrips verzorgen.

Wanneer vindt de grote trek plaats?

Veel reizigers willen graag iets zien van de grote trek, één van de meest spectaculaire gebeurtenissen in het dierenrijk, waarbij grote kuddes wildebeesten (gnoe’s), zebra’s en nog enkele antilopensoorten op weg zijn naar steeds nieuwe groene weidegronden op de 'oneindige' hoogvlaktes van de Serengeti en Masai Mara.

Overigens is het gebied waarin de beesten rondtrekken zo groot als Nederland, dus we kunnen geen enkele garantie geven dat we de migratie tegenkomen, maar op elk moment van het jaar behoren de Serengeti en de Masai Mara tot de meest dierenrijke plekken ter wereld, ook als de migratie er niet is. Tal van diersoorten migreren helemaal niet of in heel andere patronen, zoals heel veel achterblijvende wildebeesten en zebra's, buffels, olifanten, giraffen en tal van antilopen. Ook de grote katten; leeuwen, luipaarden en cheeta’s migreren niet. Eigenlijk is het dus (bijna) altijd een uitstekende tijd om deze schitterende gebieden te bezoeken, behalve tijdens de grote regens die ongeveer half maart beginnen en tot eind mei duren.

De grote trek neemt bijna een heel jaar in beslag. In het begin van het jaar verblijven de wilde beesten een tijd in het zuidoosten van de Serengeti (Ndutu vlakte), waar ze allen tegelijkertijd hun jongen krijgen. In maart/april/mei, gaat de trek van start en lopen ze naar het noorden. De kuddes zijn dan vaak te vinden in de omgeving van de centraal gelegen Seronera vallei of aan de westkant van de Serengeti.

Vanaf juni tot en met augustus-september zijn ze de grens overgestoken en zitten ze in de Masia Mara in Kenia.

Wat is de beste tijd om wild te zien?

Je komt hoe dan ook het hele jaar door een enorme variëteit aan wilde dieren tegen, vaak in grote aantallen. Kuddes olifanten, giraffen, tientallen verschillende antilopensoorten, nijlpaarden, buffels, bavianen en spectaculaire vogels zoals maraboes, gieren, roofvogels en honderden soorten meer kom je hoe dan ook tegen. Je zult ook zeker roofdieren tegenkomen. Je hebt een goede kans op leeuwen en hyena’s en met een beetje geluk kom je luipaarden of cheeta’s tegen. Sommige dieren zijn aanzienlijk zeldzamer, zoals zwarte neushoorns (de witte zijn regelmatig te zien in Nakuru National Park), wilde honden of bepaalde nachtdieren en voor een ontmoeting met hen zal je geluk moeten hebben. Vogelliefhebbers worden rijk bedeeld, want meer dan duizend verschillende kleurrijke soorten komen voor in Oost-Afrika.

Oost-Afrika is over het algemeen dé plek om de dieren van de Afrikaanse savannes te zien. Met name ook de kuddes dieren zijn hier fantastisch te zien!

Welke valuta kan ik het beste meenemen naar Tanzania?

Voor de optionele excursies en eventuele persoonlijke uitgaven in Tanzania kun je het beste 450 USD en wat euro's per persoon meenemen. Ook zal het waarschijnlijk mogelijk zijn om geld uit de geldautomaten te halen (het is altijd onzeker of dit ook daadwerkelijk lukt; maak je bankpas hiervoor geschikt). Let hierbij wel op dat de briefjes uitgegeven zijn NA het jaar 2004 en dat ze in een goede staat verkeren. Verkreukte of gescheurde briefjes worden niet aangenomen (dit gaat over USD). In de grotere steden en ook in Zanzibar (Stonetown) is het mogelijk om geld uit de automaat te halen. Soms zijn de geldautomaten echter leeg.

Zijn er oplaadpunten voor apparatuur?

In elk geval bij de recepties van de hotels of kampeerplaatsen zijn er contactdozen waar je je apparatuur kunt opladen. Het is wel handig om bv. een stekkerdoos mee te nemen, aangezien er soms vele apparaten op 1 stopcontact moeten. Op sommige plaatsen moet er voor het opladen van apparatuur een kleine vergoeding worden betaald.

Om te zien welke stekkers er nodig zijn, kan je het beste even kijken op de volgende website: www.wereldstopcontacten.nl
 1. Heb ik een visum nodig voor Oeganda?
 2. Heb ik inentingen nodig?
 3. Is er garantie dat je de gorilla's echt gaat zien?
 4. Is de gorilla trek zwaar?
 5. Wat is handig om mee te nemen bij de gorilla trek?
 6. Hoe gaat de chimpansee excursie in zijn werk ?
 7. Waar overnachten we tijdens deze Oeganda reis?
 8. Moet ik een slaapzak of klamboe meenemen?
 9. Heb ik bereik met mijn mobiele telefoon en is er Wifi?
 10. Hoe reizen we in Oeganda?
 11. Welke valuta kan ik het beste meenemen?

Heb ik een visum nodig voor Oeganda?

Internationaal Paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is. 

Visum:
Voor deze bestemming is een elektronisch visum benodigd voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit.

Op de website van onze partner Visumloket vind je alle informatie over de benodigde reisdocumenten en visumprocedure.

Kies je ervoor om je visum via onze partner Visumloket te regelen, dan brengen wij naast de visumkosten, ook de bemiddelingskosten en de kosten voor het aangetekend retour zenden in rekening. Deze kosten zijn verwerkt in de totale visumkosten zoals gepubliceerd op onze website. Je kunt deze totale visumkosten terugvinden onder het kopje ‘data & prijzen’ en in het boekingsformulier.

Kijk op de website van Visumloket voor meer informatie over de visumprocedure, vereiste geldigheid van je internationaal reispaspoort en eventuele aanvullende benodigde documenten:
- Nederlandse reizigers bezoeken koningaap.visumloket.nl
- Belgische reizigers bezoeken koningaap.visumloket.be

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.

Heb ik inentingen nodig?

Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Koning Aap Nederland heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. 

De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0902–88 0 88. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

Is er garantie dat je de gorilla's echt gaat zien?

Er is geen garantie dat je de gorilla's ook echt gaat zien, maar de kans er wel heel groot. De rangers die jullie begeleiden hebben GPS bij zich en gaan eerst naar de plek waar de gorilla's de vorige dag gezien zijn. Vanaf dat punt gaan de spoorzoekers aan de slag. Gorilla's lopen dagelijks maximaal 5 km.

Is de gorilla trek zwaar?

Dat kan heel verschillend worden ervaren. Het Bwindi park, waar de gorilla's leven is erg bergachtig, dus het kan ervaren worden als een pittige tocht. Maar het kan ook zijn dat je helemaal geen lange afstanden hoeft af te leggen, bijvoorbeeld als ls de gorilla's de vorige dag relatief dichtbij de ingang zijn gezien loop je maximaal 5 km. Maar het kan ook zo zijn dat  je helemaal naar de andere kant van het park moet lopen. In het begin loop je over de paden, maar uiteindelijk als de spoorzoekers aan de slag gaan, dan moet je echt door de bush lopen. Je krijgt een wandelstok mee vanuit de lodge.

We raden ook echt aan om een zogehete porter mee te nemen. Deze persoon kan je tas dragen en je helpen bij het klimmen.

Wat is handig om mee te nemen bij de gorilla trek?

Als je de gorilla trekking gaat doen, dan is het handig om (tuin)handschoenen mee te nemen. Het loopgebied is vaak steil, dus je zult je regelmatig vast moeten houden aan planten en struiken. Met name de boomvarens hebben stekels.

Bij een trekking in een bos is een regenponcho niet handig omdat die vaak ergens aan blijft hangen en een regenjas is vaak te warm. Neem dus een droog t-shirt mee voor na de trek.

Hoe gaat de chimpansee excursie in zijn werk ?

Kibale bestaat voornamelijk uit regenwoud waarin meer dan 1000 chimpansees goed gedijen. Kibale is een belangrijk park waarin de 'Uganda Wildlife Authority' en-het 'Jane Goodall Institute' intensief samenwerken om chimpansees met mensen in contact te laten komen met zo min mogelijke verstoring van hun natuurlijk leefmilieu.

In dit park kun je een van de vele gemeenschappen chimpansees observeren die zich in groepen van minimaal 30 en maximal 120 verplaatsen van boom naar boom. De kans deze primaten te zien tijdens je wandeling van circa twee tot vier uur is maar liefst 90%! Twee maal per dag mogen er vier groepen (met elk vier deelnemers maximaal) onder begeleiding van een ranger het park in. De kosten hiervoor zijn € 140, inclusief handling fees, geef dit aan bij je boeking. Voor de chimpansees zijn er per dag slechts 36 vergunningen beschikbaar. Dit is dus zeer beperkt, maar wij garanderen voor klanten die buiten 2 maanden voor vertrek het permit aanvragen bij hun boeking.

Waar overnachten we tijdens deze Oeganda reis?

Tijdens deze Oeganda reis maken we gebruik van sfeervolle accommodaties op basis van 2-persoonskamers met eigen douche en toilet. De kwaliteit van de hotels varieert soms, de ene keer zullen de kamers wat luxer zijn, de andere keer wat eenvoudiger. In de meeste hotels zijn ventilatoren of muskietennetten aanwezig.

Houd er rekening mee dat de elektriciteit soms kan uitvallen, dat de watertoevoer onverwacht kan stoppen, een kraan kan lekken en een handdoek kan ontbreken. Een warme douche is ook niet altijd gegarandeerd. Ook hierin wordt er een beroep gedaan op je flexibiliteit!

Meer informatie en foto's van de hotels vind je onder het tabblad 'Accommodaties'.

Moet ik een slaapzak of klamboe meenemen?

Voor de kampeerreis (Kenia, Tanzania en Oeganda) is het nodig om een slaapzak mee te nemen. Een klamboe is niet nodig, omdat de tent al muskietengaas heeft.
Voor de hotelreis is geen slaapzak nodig. Er zijn in de meeste hotels klamboes aanwezig.

Heb ik bereik met mijn mobiele telefoon en is er Wifi?

Je mobiele telefoon heeft een redelijk bereik in Oeganda, behalve in de nationale parken en in de kleinere afgelegen plaatsen. In de grotere steden is het bereik meestal goed (voor de zekerheid kun je dit het beste navragen bij je eigen provider). In de grotere plaatsen kan je vaak internationaal bellen en internetten, maar de verbinding niet altijd even goed.

Er is ook regelmatig Wifi bij de accommodatie.Dit is vaak alleen in het restaurant of bij de receptie. Kijk ook bij het tabblad 'Accommodaties' voor meer informatie over de beschikbaarheid van Wifi in de hotels/lodges.

Hoe reizen we in Oeganda?

Tijdens je reis door Oeganda maak je gebruik van minibusjes, waarvan het dak omhoog gezet kan worden. Hierdoor kun je onbelemmerd fotograferen: ideaal voor de safari’s! Afhankelijk van de groepsgrootte worden tot maximaal 3 safaribusjes ingezet.

Welke valuta kan ik het beste meenemen?

Je kunt het beste cash dollars meenemen (voornamelijk in coupures van $20 en $50). Pinnen is tijdens de reis een aantal keer mogelijk, maar wij adviseren je om voldoende contact geld mee te nemen voor het geval de geldautomaat het niet doet. Ook kun je er voor kiezen om geld te wisselen tijdens de reis; dit is ook een paar keer mogelijk onderweg.