Rondreis CUBA
14 dagen - v.a. €1 895 Boek nu

Praktische info

Reisdocumenten

Als je over de Nederlandse of Belgische nationaliteit beschikt, hoef je voor deze Cuba groepsreis voor vertrek geen visum te regelen. Wel dien je voor deze reis te beschikken over een geldig internationaal paspoort dat nog minimaal een maand geldig is na vertrek uit Cuba.

Voor deze bestemming heb je wel een toeristenkaart nodig. De toeristenkaart wordt twee weken voor vertrek opgestuurd naar je huisadres. Deze dien je voor vertrek volledig in te vullen en te ondertekenen. Bij aankomst op de bestemming dien je deze toeristenkaart vervolgens te overhandigen en wordt deze afgestempeld.

Neem ook je polispasje van je reis-, en zorgverzekering mee.

Meer informatie over je benodigde reisdocumenten (zoals paspoort) vind je op de website van onze partner Visumloket:


Beschik je niet over een Nederlandse of Belgische nationaliteit? Neem dan zelf contact op met de betreffende ambassade(s) om je eventuele visum te regelen.

De letter “O” komt niet voor op in je paspoort, alleen het cijfer “0” dit is belangrijk i.v.m. het aanvragen van je visa!


Meereizen kind met ouder met andere achternaam

Wanneer een kind meereist met een ouder met een andere achternaam dan kan gecontroleerd worden of er daadwerkelijk een ouder-kindrelatie is. Doel van deze extra controle is om kindontvoeringen tegen te gaan.

Sommige landen eisen een verklaring waaruit blijkt dat de meereizende volwassene ook daadwerkelijk de ouder is of het gezag heeft. Informeer hiernaar bij de ambassade of het consulaat van het land van bestemming. Op de site van de Koninklijke Marechaussee kun je een toestemmingsformulier downloaden.

Reist een kind mee met iemand anders dan de ouders, bijvoorbeeld een familielid, dan eisen sommige landen een verklaring waarin de ouders toestemming geven voor deze reis. U kunt bij de ambassade of het consulaat van het land van bestemming informeren naar de toelatingseisen die voor dit land gelden.

Vluchtinformatie

Vertrekdatum:

De luchtvaartmaatschappij en het vluchtschema zijn onder voorbehoud van wijzigingen. Het kan voorkomen dat er op de heen- en/of terugreis een overstap gemaakt moet worden. Het getoonde vluchtschema is daarom een voorbeeld. Ongeveer 10 dagen voor vertrek vind je op mijn.koningaap je vertrektijdenbrief met daarin het definitieve vluchtschema.Landarrangement

Het is ook mogelijk om van deze rondreis alleen het landarrangement te boeken. Je regelt dan zelf de internationale vluchten en de transfer bij aankomst en vertrek. Met de andere deelnemers maak je vervolgens de reis volgens programma. Zo heb je een optimale vrijheid om zelf je reis samen te stellen en de vlucht te kiezen die bij je reisplannen past.

Op het boekingsformulier kun je ook aangeven of we, tegen betaling, nog een extra overnachting bij aankomst moeten regelen. Ook de transfer bij aankomst kan Koning Aap op individuele basis voor je regelen.

Voor al onze  reizen hebben we een minimum aantal deelnemers nodig. Houd hier rekening mee voordat je zelf tickets gaat reserveren.

Het is in alle gevallen je eigen verantwoordelijkheid om op tijd bij het beginpunt van de reis aanwezig te zijn. Daarnaast zijn wij niet verantwoordelijk voor sporadische wijzigingen in de vertrekdata van onze groepsreizen. Voor sommige periodes kan de prijs van het landarrangement afwijken van de rest van het jaar, denk hierbij aan festivalreizen. Wanneer de prijs van het landarrangement aangepast is, wordt dit vermeld onder het 'laatste nieuws'.

Accommodatie en transport

Vervoer

Tijdens deze rondreis wordt gebruik gemaakt van speciaal voor de groep gehuurde bussen. Deze bussen staan in principe niet ter beschikking van de groep op de vrije dagen. Eventueel kan via de reisbegeleider met de chauffeur overlegd worden, of hij voor een vergoeding die dag wil rijden. In Cuba moet overal over onderhandeld worden; als de groep onderweg een stukje om wil rijden om een niet in de route genoemde plaats of bezienswaardigheid te bezoeken, moet daarvoor bijbetaald worden. De transfers van en naar het vliegveld zijn inbegrepen.

Let op dat de reisbegeleider tot Varadero meegaat. In Varadero zit een vertegenwoordiger die je kan helpen met het boeken van de excursies ter plekke. Er zal ook iemand meegaan naar de luchthaven.

Accommodatie

Tijdens deze reis naar Cuba overnacht je zoveel mogelijk in comfortabele hotels in tweepersoonskamers met douche en toilet. De meeste hotels zijn ruim opgezet en hebben een tuin, een eigen restaurant en een zwembad. Hotels liggen niet altijd in het centrum van de stad, maar soms er buiten. Vervoer van en naar het centrum komt dan voor eigen rekening. Je verblijf in Varadero is op basis van volpension.

In een aantal plaatsen in Cuba is het aantal eetgelegenheden beperkt en dat geldt ook voor het aanbod op de menukaart.

In Viñales en Trinidad verblijf je in zogenaamde 'casas particulares'. Dit is een soort bed & breakfast, bij de Cubanen thuis. Een unieke ervaring! De groep zal verdeeld worden over de verschillende 'casas particulares', die dichtbij elkaar liggen. Per gezin kunnen tussen de 2 en 4 mensen verblijven. Verblijf in een casa betekent dat je te gast bent bij een Cubaanse familie, maar wel je eigen kamer hebt, meestal met eigen douche en toilet. Vaak is het mogelijk om te dineren bij ‘je familie’,vraag ter plaatse naar de mogelijkheden. Het ontbijt is inclusief.

Wifi is voor veel reizigers prettig om (via ‘social media’) contact met het thuisfront te houden. In Cuba beschikken echter geen van de geplande hotels over wifi! Wifi is überhaupt zeer beperkt aanwezig.

Deelnemers die zich individueel inschrijven delen een kamer met een andere deelnemer. We houden er uiteraard rekening mee dat je bij iemand op de kamer komt van hetzelfde geslacht.

Het is mogelijk om, daar waar aanwezig, door middel van een toeslag een eenpersoonskamer aan te vragen. Een driepersoonskamer is op deze reis niet mogelijk.

Festivals

Ché Guevara reis

Op 9 oktober 2017 is het alweer 50 jaar geleden dat Ché Guevara om het leven kwam. Daarom hebben wij een programma samengesteld waarbij het leven van Ché uitgebreid aan bod komt. De route is gelijk aan onze 2-weekse Cuba reis, de nadruk ligt op de excursies (voor een groot deel inclusief zijn) die specifiek op het leven van Ché Guevara gericht zijn.

Geschiedenis:

Vanaf 1934 is de, na een staatsgreep aan de macht gekomen, Fulgencio Batista president en regeert Cuba als een ware tiran. Amerikaanse zakenlieden hebben bijna de hele economie in handen. De enigen die hiervan profiteren zijn Batista en zijn familie, terwijl de bevolking werkloos is en ondervoed raakt, en Havana uitgroeit tot 'het bordeel van Amerika' vol gangsters en casino's.

En dan verschijnt de jonge advocaat Fidel Castro ten tonele om de onafhankelijkheidsstrijd nieuw leven in te blazen. Na een mislukte, gewapende overval op de Moncada kazerne vlakbij Santiago de Cuba wordt hij, samen met zijn medestanders, berecht en veroordeeld. Bij een amnestie in 1955 komen ze vrij waarna ze naar Mexico vertrekken om zich verder voor te bereiden op de revolutie. Samen met zijn broer Raul en de jonge Argentijnse arts Ernesto 'Ché' Guevara, die hij in Mexico ontmoet, organiseren ze een groep van 80 man die met het bootje de Granma op 2 december 1956 aankomt op Cuba. In 1957 werd Ché Comandante en vervulde hij een belangrijke rol naast Fidel Castro tijdens de eerste jaren van de revolutie. Na twee jaar van verbeten strijd in de Sierra Maestra verovert de groep van Ché Guevara de stad Santa Clara in 1958. Batista vlucht op oudjaarsnacht naar Santo Domingo en op 8 januari 1959 komen de triomfantelijke guerrillos met Castro aan het hoofd Havana binnen.

Het onwrikbare idealisme van Ché bracht hem ertoe om de revolutie middels een guerrilla-oorlog ook buiten Cuba te willen verspreiden. Eerst in Angola en later in Bolivia. Zijn streven mislukte jammerlijk. In 1967 werd Che door het Boliviaanse leger geëxecuteerd.

Programma:
De reis wordt begeleid door een Cubaanse Engelssprekende reisbegeleider, die veel over de geschiedenis van het land af weet (specifiek over de revolutie). 

Dag 1 Aankomst Havana
Dag 2 Havana
Tour door Havana inclusief Museum van de Revolutie, met een bezoek aan de Granma, de boot waarmee de revolutionairen (waaronder Ché Guevara) vanuit Mexico in 1956 in Cuba aan land kwamen om dictator Batista te verdrijven.
Dag 3 Havana
Tour Plaza de Revolucion, met de afbeelding van Ché Guevara naar de beroemde foto van Korda op het regeringsgebouw met de uitspraak “Hasta la Victoria Siempre”. Bezoek aan La Cabana de Ché Guevara, een klein museum bij het Fortaleza Fort (in dit fort heeft Ché executies geleid). Dit museum wordt ook wel het woonhuis van Ché Guevara genoemd. Kunstwerken met hem als onderwerp worden hier getoond.
Dag 4 Viñales
Bezoek aan las Terrazas en Cuevas de los Portales, de grot waar Ché Guevara zich schuilhield tijdens de Cuba raketten crisis in 1962.
Dag 5 Viñales
Dag 6 Viñales, optionele excursie Cayo Levisa
Dag 7 Trinidad via Playa Giron (Varkensbaai) en Cienfuegos
Dag 8 Trinidad, optionele excursie Museum Romantico of La Chanchanchara
Dag 9 Trinidad, mogelijkheid om naar Playa Ancon te gaan (vervoer inclusief)
Dag 10 Hanabanilla via Sierra de Escambray
Je reist via de Sierra del Escambray, een bergketen ten noorden van Trinidad, die zich uitstrekt van Cienfuegos in het westen tot Sancti Spiritus in het oosten van midden Cuba. Aan de voet van deze bergrug vindt men de beroemde Valle de los Ingenios. Deze bergketen, met dichte bossen, bood een uitstekende uitvalsbasis voor de revolutionaire troepen van Che Guevara. In de nadagen van de Cubaanse Revolutie, eind 1958, werd hier de beslissende aanval voorbereid op de stad Santa Clara.  
Dag 11 Varadero via Santa Clara.
Bezoek aan Mausoleum van Santa Clara waar in 1997 de stoffelijke resten van Ché Guevara en zijn medestrijders in Bolivia liggen begraven. Met naast het reusachtige monument, een bronzen beeld van Che (met zijn ene arm in een mitella en in de hand van zijn andere arm een geweer) een museum over zijn leven. Bezoek “tren blindado”. De overval van Ché (en kompaan Camilo Cienfuegos) op de trein van Batista (met veel wapens aan boord) in Santa Clara was heel belangrijk voor het slagen van de revolutie (op 31 december 1958). Er is zelfs een prachtig lied over gemaakt: ‘Hasta Siempre’ door Carlos Puebla.
Dag 12 Varadero
Dag 13 Vertrek Varadero
Dag 14 Aankomst

Reisbegeleiding

Al onze groepsreizen worden ter plekke uitgevoerd door Nederlandstalige (of in het geval van onze reizen in Zuidelijk-Afrika Afrikaanssprekende) reisbegeleiders. Koning Aap stelt hoge eisen aan de reisbegeleiding; een reis staat of valt er immers mee. Belangrijke criteria bij het selecteren van onze reisbegeleiders zijn: (uiteraard) ruime reiservaring, ervaring in het omgaan met groepen en – bij voorkeur – actieve kennis van een lokale taal. Speciale trainingen bereiden de reisbegeleiders verder voor op wat de deelnemers van hen verwachten. Onze medewerkers leren waar de Koning Aap reisformule voor staat. Ze worden niet alleen vanuit ons kantoor geïnstrueerd, maar volgen elders een meerdaagse cursus waar ze veel (soms lastige) praktijkgevallen krijgen voorgeschoteld. Een prima mogelijkheid om essentiële ervaring uit te wisselen. Op sommige bestemmingen worden lokale Nederlands sprekende reisbegeleiders ingezet door onze lokale agenten. Ook deze reisbegeleiders worden ter plaatse door het agentschap getraind. Het functioneren van onze reisbegeleiders evalueren we na iedere reis aan de hand van door deelnemers ingevulde evaluatieformulieren. Zo hebben wij te allen tijde zicht op hoe onze mensen in het veld opereren!

De primaire taak van onze reisbegeleiding is toezien op een goede logistiek van de reis (vervoer en accommodatie). Ook waakt de reisbegeleiding over het verloop van het programma en over de aandacht die elk onderdeel krijgt. De reisbegeleider organiseert ter plekke een scala aan facultatieve excursies. Daarnaast fungeert hij of zij natuurlijk als centrale vraagbaak. Onze medewerkers kunnen veel vertellen over het land en de plaatselijke gewoonten.

Natuurlijk heeft een reisbegeleider ook niet alles in de hand. Soms is er sprake van overmacht: door overstromingen of aardverschuivingen is de weg versperd, de overheid heeft de treinkaartjes geconfisceerd of het hotel heeft de kamers al weggegeven. Bij dit soort tegenslagen zal de reisbegeleider op zoek gaan naar een alternatief. Ondanks alle voorbereidingen en inspanningen van de reisbegeleider kan het gebeuren dat de reis toch niet geheel naar je verwachting verloopt. De reisbegeleider hoort dit dan graag van je, zodat er ter plekke naar een oplossing gezocht kan worden.

Je reisbegeleider verwacht aan het einde een fooi, als zij/hij het werk goed heeft gedaan. Koning Aap betaalt de reisbegeleiders een loon dat op gelijke hoogte ligt met dat van de meeste avontuurlijke reisorganisaties. Onze richtlijn voor de fooi is € 1,- per reiziger per dag.

Tot slot kun je altijd bij de reisbegeleider terecht als er problemen zijn. Realiseer je wel: een reisbegeleider is geen wandelende encyclopedie. Het is altijd verstandig om een goed reishandboek mee te nemen.

Bewust op reis

Reizen is andere culturen leren kennen, lokale mensen ontmoeten en prachtige natuur zien. En dat willen we ook nog tot ver in de toekomst. Daarom houden wij bij onze reizen rekening met milieu, mensen, natuur en cultuur. Dit is niet alleen noodzakelijk maar ook nog eens heel leuk! Voor meer informatie kijk je op: Feelingresponsible.org

Samenwerkingen

Wij zijn aangesloten bij de SGR en de ANVR. Voor jou als reiziger is dit een veilig gevoel, omdat je bij eventuele problemen altijd kunt terugvallen op deze organisaties.

Ook ons lidmaatschap van het Calamiteitenfonds geeft je de zekerheid dat, bij erkende calamiteiten die niet verzekerd zijn door je reisverzekering, extra kosten vergoed worden.

Verzekeringen

Koning Aap biedt de deelnemers aan haar reizen de mogelijkheid om een annulerings- en/of reisverzekering af te sluiten bij de verzekeringsmaatschappij Allianz Global Assistance. Zoals in onze reisvoorwaarden vermeld staat, stellen we het afsluiten van een reisverzekering verplicht en bevelen we het afsluiten van een annuleringsverzekering dringend aan. Een annuleringsverzekering is overigens ook nog geldig tijdens de reis. Mocht je onverhoopt moeten terugkeren dan kun je op basis van je annuleringsverzekering nog een vergoeding voor de 'niet genoten' vakantiedagen ontvangen.

Allianz Global Assistance beschikt over een eigen alarmcentrale die bij eventuele calamiteiten snel en vakkundig optreedt. Tevens is het onze ervaring dat Allianz Global Assistance eventuele schadeclaims in zeer korte tijd afhandelt.

Hoewel het niet verplicht is om de verzekeringen bij Koning Aap af te sluiten, raden we dit wel aan. Omdat we goed op de hoogte zijn van de af te leggen reisroutes en ter plaatse beschikken over de medewerking van lokale agenten, zijn eventuele problemen makkelijker op te lossen wanneer de reisverzekering via Koning Aap is afgesloten. Een bijkomend voordeel is dat wanneer een reis onverhoopt niet door mocht gaan, de kosten van de afgesloten reis- en/of annuleringsverzekeringen geheel gerestitueerd worden.

Tot slot: deelnemers die zich samen inschrijven op een reis raden we aan om een reisverzekering af te sluiten bij dezelfde verzekeringsmaatschappij. Bij een eventuele repatriëring van je reisgenoot voorkom je zo dat je als medereiziger (met een andere verzekering) geen toestemming krijgt om ook zonder kosten terug te keren.

Op onze website en in onze brochure vind je een uitgebreid overzicht van de mogelijke verzekeringen die Koning Aap aanbiedt.

Met nadruk willen we er op wijzen dat reizigers die tijdens hun reis deel willen nemen aan avontuurlijke excursies (als raften, duiken, snorkelen, (bamboe)vlotvaren, kanoën, (water)skiën, (wind)surfen, parasailing, deltavliegen, parachutespringen, ballonvaren, bungee jumpen, canopy tour, canyoning, speleologie, mountain trekking, tokkelen, sandboarden, mountain biking, downhill biking en snowboarden) dit voor eigen risico doen en dat we hen dringend aanraden vooraf te controleren of hun reisverzekering deze activiteiten dekt.

Meer informatie en dekkingsoverzicht?
Allianz Global Assistance dekt veel van bovenstaande avontuurlijke excursies wel. Kijk voor meer informatie op Allianz Global Assistance.

Wat verder nog belangrijk is...

We raden je aan om goed voorbereid op reis te gaan, lees daarom voldoende over je reisbestemming en vraag goed na welke vaccinaties en andere medicatie je nodig hebt. Hieronder volgen nog een paar belangrijke zaken.

Persoonsgegevens
Zorg dat je je persoons- en paspoortgegevens (als geslacht, geboortedatum, voornamen en achternaam zoals vermeld in je paspoort) correct invult, aangezien deze uiteraard nodig zijn voor het inboeken van je vluchten, eventuele treintickets of accommodatie. Check na ontvangst van je (digitale) boekingsbevestiging of deze gegevens correct staan vermeld. Je bent zelf verantwoordelijk voor het verstrekken van correcte gegevens. Met onjuiste gegevens loop je het risico niet toegelaten te worden op een vlucht of buitenlandse luchthaven.

Feedback
Hoewel wij veel aandacht besteden aan het goed uitvoeren van onze reizen is het mogelijk dat een deelnemer aanmerkingen heeft over de uitvoering van de reis. Om te bewerkstelligen dat deze aanmerkingen direct tijdens de reis naar tevredenheid opgelost kunnen worden, is de deelnemer verplicht de aanmerkingen per omgaande schriftelijk aan de reisbegeleiding mee te delen. Klachten die niet tijdens de reis schriftelijk aan de reisbegeleiding zijn meegedeeld, zullen door ons na afloop van de reis niet in behandeling worden genomen.

Aantal deelnemers
Mocht het gepubliceerde minimum aantal deelnemers niet gehaald worden, dan hebben wij de mogelijkheid om deze reis schriftelijk of mondeling te annuleren. Ook het uiteindelijk niet verkrijgen van de benodigde vliegtickets, kan leiden tot het annuleren van de reis. Wij verplichten ons dit uiterlijk drie weken voor vertrek aan de deelnemers mee te delen.

Adventure Specialists BV 
Koning Aap maakt deel uit van een groep avontuurlijke reisorganisaties die vallen onder Adventure Specialists BV. Zij werken op diverse manieren samen om te zorgen dat de reiziger zo veel mogelijk waar krijgt voor zijn geld. Achter de schermen wordt er samengewerkt op het gebied van inkoop en afhandeling en voor de reiziger betekent het dat we de kans vergroten dat de reizen doorgang vinden doordat we belangstellenden naar elkaar kunnen doorverwijzen. In het enkele geval dat een reis wordt geannuleerd, gaan we eerst kijken of we de reiziger kunnen onderbrengen bij een van de andere reisorganisaties (Koning Aap Nederland, Koning Aap België, Shoestring Nederland, Shoestring International).

Boek niet te laat
Wacht met het boeken van een reis niet te lang, omdat we een maand voor een reis vertrekt (en in sommige gevallen eerder) onze vliegtuigstoelen moeten retourneren aan de desbetreffende luchtvaartmaatschappij. Daarna zijn de stoelen ‘op aanvraag’. Bovendien kan laat boeken afwijkende vluchtschema’s met bijbehorende vluchttoeslagen, extra transfers en eenpersoonskamertoeslagen met zich meebrengen.

Te Gast In
Een deel van de achtergrondinformatie over je reisbestemming is in deze uitgebreide reisbeschrijving door Informatie Verre Reizen, de uitgever van ‘Te Gast In’, met de grootste zorg samengesteld. Indien deze echter onjuistheden blijkt te bevatten aanvaardt IVR geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van foutieve en/of gewijzigde informatie.

Laatste Nieuws
In de uitgebreide reisbeschrijving vind je de meest actuele informatie over onze reizen. In de loop van het jaar kunnen echter veranderingen optreden waardoor mogelijk het dag-tot-dag-programma of het vluchtschema aangepast dient te worden. Uiteraard zoeken we dan altijd naar een zo goed mogelijk alternatief. Al deze veranderingen worden, zodra bekend, vermeld op onze website bij de betreffende reis onder 'Laatste Nieuws'. Indien de inhoud van de uitgebreide reisbeschrijving afwijkt van de informatie in onze algemene brochure, is de beschrijving op onze website bindend.

Verlenging van de reis
Mocht je je reis willen verlengen, dan kun je dit aangeven op je boekingsformulier. Voor het wijzigen van de terugvlucht brengen we standaard € 50,- per boeking in rekening. 

Bij de verlenging van je reis kun je te maken hebben met extra kosten, zoals meerkosten voor de vlucht (door bijvoorbeeld een andere luchtvaartmaatschappij of boekingsklasse), het regelen van eigen transfer, extra hotelnachten etc. Wij nemen (na ontvangst van je boekingsformulier!) zo spoedig mogelijk contact met je op om de prijs met je te bespreken. Pas nadat je hiermee akkoord bent gegaan, wordt je boeking definitief. Als je besluit om een reis te verlengen met een door Koning Aap aangeboden arrangement, betaal je geen wijzigingskosten.

Vaccineren bij je thuis!
Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Koning Aap heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten.

Tenslotte
Onze rondreizen gaan door landen waar het klimaat en andere factoren kunnen zorgen voor problemen. Dit kan betekenen dat we soms moeten afwijken van het bovenstaande programma. Tussentijdse aanpassingen van dienstregelingen en prijzen van de luchtvaartmaatschappijen kunnen eveneens leiden tot gewijzigde vluchtdagen en reissommen. We doen ons uiterste best om eventuele veranderingen zo snel mogelijk door te geven en de gevolgen ervan zo beperkt mogelijk te houden, maar we zijn niet verantwoordelijk voor factoren die buiten onze macht liggen. Je kunt op onze website kijken voor eventuele wijzigingen.

Adres

BEZOEKADRES KONING AAP NEDERLAND
Entrada 223 1114 AA Amsterdam - Duivendrecht

Email
[email protected]

Telefoon
020-7887700

In geval van uiterste nood - 24 uur bereikbaar
Tel: +31 (0)6-53313932

Openingstijden
Ons kantoor is geopend op de volgende tijden:
Maandag t/m zaterdag van 10-17 uur

Afspraak met een landenspecialist
Wil je een afspraak maken met één van onze landenspecialisten, bel dan van tevoren voor een afspraak, zodat je er zeker van bent dat je de juiste persoon te spreken krijgt.

Landinformatie

Meer informatie over CUBA

Foute ingave

Gelieve een correct e-mailadres op te geven aub.

Er is iets fout gelopen...

Gelieve ons hiervoor te verontschuldigen.
De pagina herladen kan misschien helpen.

E-mail is reeds geregistreerd
Het opgegeven e-mail adres bevindt zich reeds in ons nieuwsbrief systeem.
Inschrijving gelukt!

U bent succesvol ingeschreven op de nieuwsbrief.