header image

Rondreis CHINA, TIBET EN NEPAL

29 dagen - v.a. € 3.295,- Boek nu

Veelgestelde vragen Rondreis CHINA, TIBET EN NEPAL

8,1 (75)
 1. Heb ik een visum nodig voor Tibet?
 2. Welke inentingen heb ik nodig voor Tibet?
 3. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?
 4. Wat is de beste tijd om naar Tibet te reizen?
 5. Hoe slaap je in Tibet?
 6. Welke vormen van vervoer worden er gebruikt in Tibet?
 7. Kan er vegetarisch gegeten worden in Tibet?
 8. Heb ik een wereldstekker nodig voor deze reis?
 9. Moet ik een slaapzak en slaapmatje meenemen naar Tibet?
 10. Hoe zit het met de afstanden in Tibet?
 11. Zijn er richtlijnen voor een bezoek aan tribale volkeren?
 12. Kan ik gebruik maken van Wifi tijdens de reis?
 13. Kan ik euro's wisselen in Tibet?
 14. Kan ik in Tibet pinnen?
 15. Kan ik hoogteziekte krijgen in Tibet?
 16. Mobiele telefonie Tibet: heeft mijn mobiel bereik?
 17. Wat voor kleding moet ik meenemen naar Tibet?
 18. Wordt er veel gelopen in Tibet?
 19. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?
 20. De feiten op een rij

Heb ik een visum nodig voor Tibet?

Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:
Voor deze bestemming is een visum (permit) benodigd voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit.

Op de website van onze partner Visumloket vind je alle informatie over de benodigde reisdocumenten en visumprocedure.

Kies je ervoor om je visum via onze partner Visumloket te regelen, dan brengen wij naast de visumkosten, ook de bemiddelingskosten en de kosten voor het aangetekend retour zenden in rekening. Deze kosten zijn verwerkt in de totale visumkosten zoals gepubliceerd op onze website. Je kunt deze totale visumkosten terugvinden onder het kopje ‘data & prijzen’ en in het boekingsformulier.

Kijk op de website van Visumloket voor meer informatie over de visumprocedure, vereiste geldigheid van je internationaal reispaspoort en eventuele aanvullende benodigde documenten:
- Nederlandse reizigers bezoeken koningaap.visumloket.nl
- Belgische reizigers bezoeken koningaap.visumloket.be

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.


Let op: voor Tibet heb je ook een permit nodig die wij via onze lokale agent in China voor je regelen. Dit staat los van het visum voor China, die heb je voor deze reis ook nodig hebt. Hiervoor hebben wij een kopie van je paspoort nodig en een kopie van de pagina in je paspoort met Chinese visum.

Welke inentingen heb ik nodig voor Tibet?

Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Koning Aap Nederland heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten.

De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0902–88 0 88. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?

Het kan zijn dat je tijdens de reis jouw internationale paspoort ter beschikking van een derde moet stellen. Met name buiten de EU is dit veelal het geval. Voor hotels geldt vaak dat zij een registratie moeten bijhouden, dit is een wettelijke verplichting, waarbij gegevens uit een identiteitsbewijs moeten worden overgenomen/ingescand.

Wat is de beste tijd om naar Tibet te reizen?

Beste tijd om te reizen in Tibet is april tot en met oktober. In de zomermaanden heb je meer kans op bewolking (met slechter zicht op de bergen) en meer regen dan in het voor- en najaar.

Hoe slaap je in Tibet?

In sommige plaatsen slaap je heel eenvoudig en slaap je op slaapzalen met een eenvoudig toilet buiten. Op andere plaatsen slaap je in een hotel met eigen douche en toilet op de kamer.

Meer informatie over de accommodaties vind je onder het tabblad 'Meer reisinfo'. Voor foto's van de door ons geselecteerde accommodaties verwijzen we je graag door naar het tabblad 'Accommodaties' bij de reis.

Welke vormen van vervoer worden er gebruikt in Tibet?

In Tibet maken we gebruik van een eigen bus. Ook tijdens de Mount Kailash reis. Voor meer informatie over het vervoer en de reisafstanden in Tibet verwijzen we je naar het tabblad 'Meer reisinfo'.

Kan er vegetarisch gegeten worden in Tibet?

Er zijn veel Chinese invloeden in Tibet dus vegetariers kunnen hier goed terecht. Er zijn veel verschillende soorten groenten en fruit. Ook wordt er veel tofu gegeten. Er zijn veel gerechten zonder vlees, kip of vis te bestellen.

Heb ik een wereldstekker nodig voor deze reis?

Voor het gebruik van een wereldstekker in Tibet verwijzen we je graag naar de volgende website waar je kan zien welke stekkers je nodig hebt http://www.wereldstopcontacten.nl/

Moet ik een slaapzak en slaapmatje meenemen naar Tibet?

De enige reis naar Tibet waarvoor je een slaapzak nodig hebt is de Mount Kailash reis (reiscode CMK/BCY). Voor de andere Tibet reizen is een slaapzak niet nodig. Er zijn dekens in de hotels aanwezig. Een lakenzak is wel aan te raden. Een slaapmatje is niet nodig.

Hoe zit het met de afstanden in Tibet?

Er kunnen lange reisdagen inzitten vanwege de slechte staat van de wegen. De wegen worden wel steeds beter, enkel bij de Mount Kailash reis is het veel hobbelen in de bus.

Meer informatie over het vervoer en de reisafstanden in Tibet vind je onder het tabblad 'Meer reisinfo'.

Zijn er richtlijnen voor een bezoek aan tribale volkeren?

Veel stammen leven in afgelegen gebieden en zijn niet gewend aan contact met westerse reizigers. Ga je zo’n ‘exotische’ regio in, bereid je dan goed voor. Dat is niet alleen fijn voor jezelf, maar ook voor de mensen die je gaat ontmoeten. Hier enkele do’s & don’ts die je als richtlijn kunt gebruiken.

• Verdiep je van tevoren in de te bezoeken stam en lees je in over de tradities en gewoonten. Dan weet je beter wat je tijdens een bezoek te wachten staat. Je reisbegeleider kan je vaak ook informatie verschaffen.
• Maak eerst contact met de stamleden en sla niet gelijk aan het fotograferen. Je hebt namelijk te maken met mensen, niet met objecten.
• Vraag eerst toestemming als je een foto van iemand wilt maken. Verplaats je in de persoon die je wilt fotograferen. Hoe zou jij het zelf vinden als een voor jou onbekend persoon ineens foto’s van jou gaat maken? Bij sommige stammen loopt het vragen van toestemming via je reisbegeleider of een lokale gids.
• Betrek de lokale mensen bij wat je aan het doen bent. Maakt tijd voor een gesprekje (met handen en voeten) en laat de foto zien die je gemaakt hebt. Of neem enkele foto’s mee van thuis, dan kun je laten zien hoe het er bij jou in Nederland/België aan toe gaat.
• Deel geen dingen uit als snoep (er zijn vaak weinig/geen tandartsen in de regio), ballons (plastic vervuilt het gebied), geld of westerse attributen. Bovendien kan er door dit soort donaties onenigheid, jaloezie of ruzie ontstaan tussen de verschillende stamleden.
• Koop geen authentieke, onvervangbare voorwerpen (en neem ze ook niet ontvangst als je ze cadeau krijgt). Denk daarbij aan sieraden die van de voorouders zijn geweest, werkattributen als een sikkel of hamer, of wapens als een pijl en boog. De stamleden beseffen vaak pas achteraf, als de toeristen weg zijn, dat ze hun onvervangbare object kwijt zijn.

Kan ik gebruik maken van Wifi tijdens de reis?

In een aantal hotels in Tibet is (gratis) wifi beschikbaar in de hotels. Soms alleen in de lobby en regelmatig ook op de kamers.

VPN gebruiken in China

 

Zoals je inmiddels waarschijnlijk wel weet werkt het internet in China niet altijd zoals je zou willen. Een groot aantal websites wordt geblokkeerd door de “great firewall. De belangrijkste websites die momenteel geblokkeerd worden zijn Facebook, Youtube, Twitter en Google+. Maar ook verschillende email accounts zoals bv Hotmail.com.

 

Als je tijdens je verblijf in China deze websites toch wilt of moet gebruiken dan ben je aangewezen op een VPN. Wanneer je in China gebruik maakt van zo een Virtual Private Network  wordt het IP adres van je tablet, smartphone of laptop afgeschermd. Hierdoor lijkt het alsof je, de door de Chinese overheid verboden, websites bezoekt vanuit bijvoorbeeld Japan of de Verenigde staten. Op deze manier omzeil je dus de great firewall  en kun je gewoon gebruik blijven maken van je favoriete websites.

 

Welke websites worden geblokkeerd in China?

Weet je nog niet zeker of je een VPN wilt gaan gebruiken? Controleer dan eerst eens of de websites die je wilt gaan gebruiken wel of niet bereikbaar zijn in China. Dit kun je doen via de website van Comparitech. Worden jouw favoriete websites geblokkeerd in China? Dan is het installeren van een VPN echt de moeite waard.

Meer informatie over Wifi in de hotels vind je onder het tabblad 'Accommodaties'. 

 

Kan ik euro's wisselen in Tibet?

Ja, dat kan. Euro's kun je gemakkelijk bij banken, wisselkantoren en soms ook bij hotelrecepties omwisselen! Let wel, dit geldt alleen voor de grote steden.

Kan ik in Tibet pinnen?

Ja, in Lhasa en Shigatse kun je pinnen bij the Bank of China. Je pinpas dient wel op "wereld" te staan.

Kan ik hoogteziekte krijgen in Tibet?

Hoogteziekte komt vooral voor bij een verblijf boven de 3500 meter, iets wat in Tibet veelvuldig het geval is. Je kunt het deels voorkomen door veel water te drinken en rustig te acclimatiseren in Lhasa.

Hoogteziekte is een reactie van het lichaam op het steeds lagere zuurstofgehalte in de lucht. Het belangrijkste probleem is het ontstaan van vochtophoping in de longen en/of de hersenen. Hoogteziekte is potentieel levensbedreigend. Je dient alert te zijn op de symptomen bij jezelf en degenen met wie je reist. Voordat de symptomen worden beschreven, eerst nog dit: het krijgen van hoogteziekte is niet afhankelijk van lichamelijke fitheid of routine in het lopen op grote hoogten. Ook geroutineerde bergwandelaars kunnen er na vele keren voor het eerst last van krijgen. Mensen onder de dertig jaar, mensen die eerder hoogteziekte hebben gehad en mensen met long- en hartproblemen lopen een groter risico. Ook mensen die zich nodeloos het tempo van de groep laten voorschrijven, lopen meer risico.
 
Er is een heel scala aan symptomen bij hoogteziekte. Symptomen  zijn: misselijkheid, hoofdpijn, slapeloosheid, duizeligheid,overgeven, hoofdpijn die niet op aspirine reageert., enorme vermoeidheid, kortademigheid of benauwdheid zonder inspanning, heel weinig plassen.Met deze symptomen  kun je langzaam verder omhoog, maar beter is pas door te gaan tot de symptomen weg zijn.  Symptomen die duiden op ernstige hoogteziekte en waarbij je onmiddellijk dient af te dalen zijn: schuimend spuug ophoesten, blauwe lippen en tong, niet in staat om plat te liggen, vernauwd bewustzijn. In dit geval naar lager gelegen gebied aan het zuurstof en indien mogelijk naar het ziekenhuis.

Mobiele telefonie Tibet: heeft mijn mobiel bereik?

De ervaring heeft geleerd dat het bereik van een mobiele telefoon in Tibet veel te wensen overlaat. Wij adviseren je altijd om voorafgaand aan de reis nog even contact op te nemen met je provider. 

Wat voor kleding moet ik meenemen naar Tibet?

Je kunt het best diverse laagjes kleding dragen. Overdag in het zonnetje is het behoorlijk warm, maar 's avonds koelt het flink af, ook vanwege de grote hoogte. Ga je in het voor- of najaar is goede warme kleding een vereiste.

Wordt er veel gelopen in Tibet?

De wandelingen in het programma zijn allemaal optioneel. Iedereen met een normale conditie kan daar aan meedoen. Wel blijft wandelen op grote hoogte zwaar door de ijle lucht zwaar.

Bij de Mount kailash reis maak je een rondgang om de berg ook wel genoemd de Kora. De tocht is zwaar, dit met oog op de hoogte. Op dag twee van de Kora maak je een stijging van 4800 naar 5600 meter.

Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?

Steeds meer mensen reizen en steeds vaker zijn de effecten van toerisme lokaal voelbaar. Maar je reis draagt ook op een positieve manier bij! Denk aan werkgelegenheid wat een boost geeft aan de algehele economie, bescherming van de natuur door het creëren van nationale parken of UNESCO-Werelderfgoed, bijzondere ontmoetingen met andere mensen en daardoor het waarderen en leren van andere culturen, etc.

Wij proberen de (negatieve) effecten zoveel mogelijk voor jou terug te dringen, maar wat zou je zelf kunnen doen (of laten) tijdens jouw reis? Graag geven we je wat praktische tips om ook tijdens de reis zo duurzaam mogelijk te zijn.

Bekijk hier de praktische tips

De feiten op een rij

We kunnen ons voorstellen dat je nog vragen hebt over hoe wij onze reizen organiseren. Daarom hebben wij voor de belangrijkste onderwerpen een speciale pagina samengesteld met daarop de antwoorden op de meest gestelde vragen.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan vragen als:

 • Wanneer gaat mijn reis gegarandeerd door?
 • Hoe zit het met de betaling van mijn reis?
 • Ik kan bij jullie mijn eigen vlucht kiezen. Hoe werkt dat?
 • Kan ik voor vertrek een specifieke stoel in het vliegtuig reserveren?
 • Hoeveel bagage kan ik meenemen?
Lees hier de veelgestelde vragen 
 1. Heb ik een visum nodig voor China?
 2. Ik heb mijn visum via Koning Aap aangevraagd. Moet ik nu zelf nog iets doen?
 3. Wat is de beste reistijd naar China?
 4. Hoe overnachten we in China?
 5. Hoe is het reizen per (nacht)trein in China?
 6. Heb ik inentingen nodig voor mijn China rondreis?
 7. Heb ik een wereldstekker nodig voor deze reis?
 8. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?
 9. Kan er vegetarisch gegeten worden in China?
 10. Hoe zit het met de elektriciteit/voltage ?
 11. Is er Wifi in de hotels en heeft mijn mobiele telefoon bereik in China?
 12. Kan ik euro's wisselen in China?
 13. Kan ik in China pinnen?
 14. Wanneer moet ik in China met extra drukte rekening houden?
 15. Wat is het tijdsverschil tussen Nederland en China?
 16. Wat neem ik mee op deze reis?
 17. Zijn er richtlijnen voor een bezoek aan tribale volkeren?
 18. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?
 19. De feiten op een rij

Heb ik een visum nodig voor China?

Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:

Voor deze bestemming is een visum nodig voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit.

Op de website van onze partner Visumloket vind je alle informatie over de benodigde reisdocumenten en visumprocedure.
Kies je ervoor om je visum via onze partner Visumloket te regelen, dan brengen wij naast de visumkosten, ook de bemiddelingskosten en de kosten voor het aangetekend retour zenden in rekening. Deze kosten zijn verwerkt in de totale visumkosten zoals gepubliceerd op onze website. Je kunt deze totale visumkosten terugvinden onder het kopje ‘data & prijzen’ en in het boekingsformulier.

Kijk op de website van Visumloket voor meer informatie over de visumprocedure, vereiste geldigheid van je internationaal reispaspoort en eventuele aanvullende benodigde documenten:
- Nederlandse reizigers bezoeken koningaap.visumloket.nl
- Belgische reizigers bezoeken koningaap.visumloket.be

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen. 

Ik heb mijn visum via Koning Aap aangevraagd. Moet ik nu zelf nog iets doen?

Je hebt aangegeven dat je het visum voor China via onze partner, het visumloket, wilt regelen. Dit betekent echter wel dat je zelf ook nog het een en ander dient te doen. Voor meer informatie over je benodigde reisdocumenten (zoals paspoort), je visum en de te volgen visumprocedure vind je op de website van onze partner Visumloket.

 

Wij raden je aan 3-4 weken voor vertrek van je groepsreis je visum aan te vragen. 

Je dient zelf de formulieren in te vullen en dit samen met je paspoort en benodigde reisdocumenten aangetekend naar het visumloket/CIBT te versturen. Zij gaan dan naar de desbetreffende ambassade en sturen je paspoort inclusief visum weer aangetekend terug.

Wat is de beste reistijd naar China?

Over het algemeen kun je in de periode van mei tot en met september in geheel China rekenen op warm tot zeer warm weer. Het westelijk deel van China, Xinjiang en Tibet, is het hele jaar door zeer droog, en is in de winter zeer koud. In het zuidoosten zijn de winters kort en nat. Bedenk dat, waar je ook bent in China, het in hoger gelegen gebieden ook in de zomer koud kan zijn. Vooral na zonsondergang kunnen de temperaturen daar sterk dalen.
We raden de reizigers in het voor- en najaar aan ook warme kleding mee te nemen voor koele dagen en avonden.

Hoe overnachten we in China?

Je wisselt overnachtingen in grote, middenklasse hotels af met een verblijf in sfeervolle guesthouses op het platteland. Bij sommige reizen zit de Yangtze cruise inbegrepen, in dit geval overnacht je op de boot. Bij lange nachttreinritten in de hardsleeper of een bijgeboekte softsleeper.

Voor meer informatie en foto's van de accommodaties in China zie het tabblad ‘Accommodaties’ bij iedere reis.

Hoe is het reizen per (nacht)trein in China?

We maken tegenwoordig veel gebruik van High Speed treinen. Dat betekent overdag reizen en je bent snel op de plaats van bestemming. Verder maken we ook veel gebruik van prive bussen.
 
Tijdens de nachttreinritten maken wij gebruik van hardsleeper coupes, dekens en linnengoed zijn aanwezig. In sommige gevallen ligt er zelfs een handdoek voor je klaar. De hardsleeper compartimenten bieden plaats aan 6 personen met 3 bedden boven elkaar aan elke kant. Het compartiment is niet af te sluiten. 

Bij een aantal van onze China reizen is het mogelijk tegen bijbetaling een upgrade naar softsleeper bij te boeken, dit is op aanvraag en onder voorbehoud van beschikbaarheid. Het softsleeper compartiment is vaak wel afsluitbaar d.m.v een gordijntje of deur. Het biedt plaats aan 4 bedden, aan iedere zijde 2 bedden boven elkaar. Hoewel de naam anders doet vermoeden, zit er geen verschil in de hardheid van het matras van hardsleeper of softsleeper.
 
Vaak is er een restauratiewagen aanwezig in de trein, maar we raden aan altijd snacks mee te nemen in de trein. Er is wel altijd een restauratiekarretje wat langs komt met noodles, vers fruit en andere snacks. Aan het begin van elke coupe staat een kraantje waar heet water uitkomt, dit kan gebruikt worden om noodle soepjes te maken of thee te zetten.

Meer informatie over het vervoer en de reisafstanden in China vind je onder het tabblad 'Meer reisinfo'.

Heb ik inentingen nodig voor mijn China rondreis?

Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Koning Aap Nederland heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. 

De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up-to-date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0902–88 0 88. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

Heb ik een wereldstekker nodig voor deze reis?

Voor het gebruik van een wereldstekker in China verwijzen we je graag naar de volgende website waar je kan zien welke stekkers je nodig hebt http://www.wereldstopcontacten.nl/

Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?

Het kan zijn dat je tijdens de reis jouw internationale paspoort ter beschikking van een derde moet stellen. Met name buiten de EU is dit veelal het geval. Voor hotels geldt vaak dat zij een registratie moeten bijhouden, dit is een wettelijke verplichting, waarbij gegevens uit een identiteitsbewijs moeten worden overgenomen/ingescand

Kan er vegetarisch gegeten worden in China?

China kent verschillende keukens. Vegetariers kunnen hier goed terecht. Er zijn veel verschillende soorten groenten en fruit. Ook wordt er veel tofu gegeten. Er zijn veel gerechten zonder vlees, kip of vis te bestellen.

Hoe zit het met de elektriciteit/voltage ?

De voltage bedraagt 220V.
We adviseren je een wereldstekker mee te nemen. Meer informatie over de gebruikte stekkers, kun je vinden op de volgende website: http://www.wereldstopcontacten.nl/china/

Is er Wifi in de hotels en heeft mijn mobiele telefoon bereik in China?

In de grote steden is er (gratis) Wifi beschikbaar in restaurants en hotels. In de hotels is dit soms alleen in de lobby, maar ook regelmatig op de kamers.

VPN gebruiken in China
Zoals de meesten van jullie wellicht wel weten is het internet in China niet altijd zoals we gewend zijn. Een groot aantal websites worden geblokkeerd door de "great firewall'. De belangrijkste websites die momenteel geblokkeerd worden zijn: Facebook, Youtube, Twitter en Google+. Maar ook verschillende e-mailaccounts zoals bv. Hotmail.com.

 

Als je tijdens je verblijf in China deze websites toch wilt of moet gebruiken dan ben je aangewezen op een VPN. Wanneer je in China gebruik maakt van zo een Virtual Private Network  wordt het IP adres van je tablet, smartphone of laptop afgeschermd. Hierdoor lijkt het alsof je, de door de Chinese overheid verboden, websites bezoekt vanuit bijvoorbeeld Japan of de Verenigde staten. Op deze manier omzeil je dus de "great firewall" en kun je gewoon gebruik blijven maken van je favoriete websites.

 

Welke websites worden geblokkeerd in China?

Weet je nog niet zeker of je een VPN wilt gaan gebruiken? Controleer dan eerst eens of de websites die je wilt gaan gebruiken wel of niet bereikbaar zijn in China. Dit kun je doen via de website van Comparitech. Worden jouw favoriete websites geblokkeerd in China? Dan is het installeren van een VPN echt de moeite waard.

 

Meer informatie over Wifi in de hotels tijdens deze China reis vind je onder het kopje 'Accommodaties'.

Kan ik euro's wisselen in China?

Ja, dat kan. Euro's kun je gemakkelijk bij banken, wisselkantoren en vaak ook bij hotelrecepties omwisselen.

Kan ik in China pinnen?

Ja, in alle grote steden kun je pinnen, o.a. bij the Bank of China. De reisbegeleider kan je adviseren waar je het best kunt pinnen. Je pinpas dient wel een cirruslogo te hebben. Tevens moet je je bankpas activeren voor het wereldwijd opnemen van geld: dit dien je voor vertrek bij je bank te verzorgen. Maak je gebruik van internetbankieren, dan kun je zelf bij je instellingen aangeven dat je wereldwijd geld wilt kunnen opnemen, voor een bepaalde periode.

Wanneer moet ik in China met extra drukte rekening houden?

Anders dan in Nederland en België, waar vakantiespreiding plaatsvindt en de nationale feestdagen vaak beperkt zijn tot enkele losse dagen, heeft China een aantal nationale vakanties waarin geheel China tegelijkertijd vrij heeft. Deze Chinese vakantieperiodes resulteren daardoor vaak in een enorm reiscircus waarin iedereen tegelijk op pad gaat. Houd je niet van extra drukte en lange wachtrijen, dan is het wellicht beter deze periodes te mijden. De Chinese vakanties vallen gewoonlijk rond Chinees Nieuwjaar, 5-7 april, 1-3 mei, 7-9 juni, 13-15 september en de eerste week van oktober. Daarnaast zijn er feestdagen die plaatselijk gevierd worden en feestdagen die alleen door een specifiek deel van de bevolking gevierd worden.

Wat is het tijdsverschil tussen Nederland en China?

Tijdens onze zomertijd is het in China 6 uur later en tijdens onze wintertijd is het in China 7 uur later.

Wat neem ik mee op deze reis?

We adviseren je om een koffer op wieltjes of rugzak mee te nemen en het totale gewicht te beperken tot 15 kilo per persoon. Een compacte weekendtas van hetzelfde gewicht is ook mogelijk. Denk aan de steile trappen van Chinese stations, de beperkte bagageruimte in de treinen en bussen, de vele ongeplaveide straten en het ontbreken van een lift in de eenvoudigere hotels,

Wat betreft je kleding raden we je aan om praktische kleding mee te nemen die zich makkelijk laat combineren (laag over laag). We vragen je om in je kledingkeuze respect te tonen voor de lokale cultuur.

In China is alle westerse kleding wel ingeburgerd. In de meeste hotel is laundry service aanwezig. Ook in China kan het in het voor- en najaar 's avonds fris zijn.

Denk bij het samenstellen van je bagage aan bijvoorbeeld: handdoek (voor de meer eenvoudige guesthouses en familieverblijven buiten de grote steden), wandelschoenen, zaklamp, waterfles, wasmiddel, universeel geldige verloopstekker, reisgids, opladers, lakenzak (vooral voor Tibet en onze specialistische avontuurlijke Chinareizen), toiletartikelen, badslippers, zwemkleding, wekker, schrijfgerei, beker.

Het is niet nodig om slaapzakken, slaapmatjes of muskietennetten mee te nemen tenzij anders vermeld in de vertrektijdenbrief.

Zijn er richtlijnen voor een bezoek aan tribale volkeren?

Veel stammen leven in afgelegen gebieden en zijn niet gewend aan contact met westerse reizigers. Ga je zo’n ‘exotische’ regio in, bereid je dan goed voor. Dat is niet alleen fijn voor jezelf, maar ook voor de mensen die je gaat ontmoeten. Hier enkele do’s & don’ts die je als richtlijn kunt gebruiken.

• Verdiep je van tevoren in de te bezoeken stam en lees je in over de tradities en gewoonten. Dan weet je beter wat je tijdens een bezoek te wachten staat. Je reisbegeleider kan je vaak ook informatie verschaffen.
• Maak eerst contact met de stamleden en sla niet gelijk aan het fotograferen. Je hebt namelijk te maken met mensen, niet met objecten.
• Vraag eerst toestemming als je een foto van iemand wilt maken. Verplaats je in de persoon die je wilt fotograferen. Hoe zou jij het zelf vinden als een voor jou onbekend persoon ineens foto’s van jou gaat maken? Bij sommige stammen loopt het vragen van toestemming via je reisbegeleider of een lokale gids.
• Betrek de lokale mensen bij wat je aan het doen bent. Maakt tijd voor een gesprekje (met handen en voeten) en laat de foto zien die je gemaakt hebt. Of neem enkele foto’s mee van thuis, dan kun je laten zien hoe het er bij jou in Nederland/België aan toe gaat.
• Deel geen dingen uit als snoep (er zijn vaak weinig/geen tandartsen in de regio), ballons (plastic vervuilt het gebied), geld of westerse attributen. Bovendien kan er door dit soort donaties onenigheid, jaloezie of ruzie ontstaan tussen de verschillende stamleden.
• Koop geen authentieke, onvervangbare voorwerpen (en neem ze ook niet ontvangst als je ze cadeau krijgt). Denk daarbij aan sieraden die van de voorouders zijn geweest, werkattributen als een sikkel of hamer, of wapens als een pijl en boog. De stamleden beseffen vaak pas achteraf, als de toeristen weg zijn, dat ze hun onvervangbare object kwijt zijn.

Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?

Steeds meer mensen reizen en steeds vaker zijn de effecten van toerisme lokaal voelbaar. Maar je reis draagt ook op een positieve manier bij! Denk aan werkgelegenheid wat een boost geeft aan de algehele economie, bescherming van de natuur door het creëren van nationale parken of UNESCO-Werelderfgoed, bijzondere ontmoetingen met andere mensen en daardoor het waarderen en leren van andere culturen, etc.

Wij proberen de (negatieve) effecten zoveel mogelijk voor jou terug te dringen, maar wat zou je zelf kunnen doen (of laten) tijdens jouw reis? Graag geven we je wat praktische tips om ook tijdens de reis zo duurzaam mogelijk te zijn.

Bekijk hier de praktische tips

De feiten op een rij

We kunnen ons voorstellen dat je nog vragen hebt over hoe wij onze reizen organiseren. Daarom hebben wij voor de belangrijkste onderwerpen een speciale pagina samengesteld met daarop de antwoorden op de meest gestelde vragen.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan vragen als:

 • Wanneer gaat mijn reis gegarandeerd door?
 • Hoe zit het met de betaling van mijn reis?
 • Ik kan bij jullie mijn eigen vlucht kiezen. Hoe werkt dat?
 • Kan ik voor vertrek een specifieke stoel in het vliegtuig reserveren?
 • Hoeveel bagage kan ik meenemen?
Lees hier de veelgestelde vragen 
 1. Heb ik een visum nodig voor Nepal?
 2. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?
 3. Ik heb mijn visum via Koning Aap aangevraagd. Moet ik nu zelf nog iets doen voor dit visum?
 4. Heb ik inentingen nodig voor mijn Nepal rondreis?
 5. Wat is de ideale periode om te reizen door Nepal?
 6. Waar overnachten we in Nepal?
 7. Hoe reizen we in Nepal?
 8. Moet ik een slaapzak/slaapmatje meenemen naar Nepal?
 9. Is er Wifi in Nepal?
 10. Heb ik een bepaalde wereldstekker nodig voor Nepal?
 11. Kan er vegetarisch gegeten worden in Nepal?
 12. Kan ik last van hoogteziekte krijgen tijdens mijn Nepal groepsreis?
 13. Kan ik overal pinnen in Nepal?
 14. Wat is nog handig om mee te nemen naar Nepal?
 15. Zijn de wandelingen op de Nepal rondreis zwaar?
 16. Zijn er nog kledingsvoorschriften voor Nepal?
 17. Zijn er richtlijnen voor een bezoek aan tribale volkeren?
 18. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?
 19. De feiten op een rij

Heb ik een visum nodig voor Nepal?

Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:
Voor deze bestemming is een visum, elektronisch visum of toeristenkaart benodigd voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit.

Op de website van onze partner Visumloket vind je alle informatie over de benodigde reisdocumenten en visumprocedure. 

Kies je ervoor om je visum via onze partner Visumloket te regelen, dan brengen wij naast de visumkosten, ook de bemiddelingskosten en de kosten voor het aangetekend retour zenden in rekening. Deze kosten zijn verwerkt in de totale visumkosten zoals gepubliceerd op onze website. Je kunt deze totale visumkosten terugvinden onder het kopje ‘data & prijzen’ en in het boekingsformulier.

Kijk op de website van Visumloket voor meer informatie over de visumprocedure, vereiste geldigheid van je internationaal reispaspoort en eventuele aanvullende benodigde documenten:
- Nederlandse reizigers bezoeken koningaap.visumloket.nl
- Belgische reizigers bezoeken koningaap.visumloket.be

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.

Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?

Het kan zijn dat je tijdens de reis jouw internationale paspoort ter beschikking van een derde moet stellen. Met name buiten de EU is dit veelal het geval. Voor hotels geldt vaak dat zij een registratie moeten bijhouden, dit is een wettelijke verplichting, waarbij gegevens uit een identiteitsbewijs moeten worden overgenomen/ingescand.

Ik heb mijn visum via Koning Aap aangevraagd. Moet ik nu zelf nog iets doen voor dit visum?

Je hebt aangegeven dat je het visum voor Nepal via onze partner, het Visumloket, wilt regelen. Dit betekent echter wel dat je zelf ook nog het een en ander dient te doen. Voor meer informatie over je benodigde reisdocumenten (zoals paspoort), je visum en de te volgen visumprocedure vind je op de website van onze partner Visumloket. 

Wij raden je aan 3-4 weken voor vertrek van je groepsreis je visum aan te vragen. Je dient zelf de formulieren in te vullen en dit samen met je paspoort en benodigde reisdocumenten aangetekend naar het visumloket/CIBT te versturen. Zij gaan dan naar de desbetreffende ambassade en sturen je paspoort inclusief visum weer aangetekend terug.

Heb ik inentingen nodig voor mijn Nepal rondreis?

Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Koning Aap Nederland heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. 

De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0902–88 0 88. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

Wat is de ideale periode om te reizen door Nepal?

De beste periode om naar Nepal te reizen is van oktober t/m april. Eind september is het regenseizoen afgelopen en dan is de lucht helder zodat de besneeuwde toppen vaker en scherper te zien zijn. Van oktober tot midden maart is een droge en zonnige periode. Het kan dan 's nachts flink koud zijn, maar zodra de zon schijnt loopt het kwik snel op.Van half maart t/m april begint het warmer te worden en begint alles te bloeien. Ook tijdens de monsoonmaanden kan er goed gereisd worden in Nepal, als het regent dan is het vaak een korte maar krachtige bui en het regent ook regelmatig 's nachts. Het is wel minder helder en minder kans om de bergen te zien.

Waar overnachten we in Nepal?

Tijdens onze Nepal reizen maken we gebruik van diverse soorten accommodaties. Je slaapt in hotels afgewisseld met guesthouses of homestays. Tijdens de pioniersreis zal je ook een nacht in een klooster slapen .

Meer informatie en foto's van de hotels tijdens de reis (onder voorbehoud van wijzigingen) vind je onder het tabblad 'Accommodaties'. 

Hoe reizen we in Nepal?

Op onze reizen door Nepal hebben we ervoor gekozen de route voor het grootste deel over land af te leggen. Zo krijg je de beste indruk van het Himalayaland en haar bevolking. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een eigen airconditioned (mini)bus.

Je maakt bij de 23 daagse Nepal rondreis een binnenlandse vlucht van Kathmandu naar West-Nepal. 

NB: Koning Aap heeft als uitgangspunt dat we ter plaatse – om milieuredenen - geen gebruik maken van binnenlandse vluchten. Toch vlieg je tijdens deze reis van Kathmandu naar Dhangadi. In onze ogen is deze vlucht (bijna) niet te vermijden omdat er geen goede 'overland' opties zijn, zoals treinen of veilige nachtbussen. Daarom kiezen we hier bij deze reis voor een binnenlandse vlucht.

Meer informatie over de reisafstanden en het vervoer in Nepal vind je onder het tabblad 'Meer reisinfo'. 

Moet ik een slaapzak/slaapmatje meenemen naar Nepal?

Voor alle reizen door Nepal is een slaapzak/slaapmatje niet nodig. Een lakenzak is handig voor de reizen waar je enkele dagen in de bergen verblijft.

Is er Wifi in Nepal?

In Nepal kan je in veel hotels en restaurants (gratis) gebruik maken van Wifi. Tegenwoordig is er zelfs in de bergen regelmatig Wifi.

Meer informatie over de aanwezigheid van Wifi per accommodatie vind je onder het tabblad 'Accommodaties'.

Heb ik een bepaalde wereldstekker nodig voor Nepal?

Voor meer informatie over voltage en het gebruik van een wereldstekker in Nepal neem een kijkje op: www.wereldstopcontacten.nl

Kan er vegetarisch gegeten worden in Nepal?

Ja! Overal in Nepal kun je heerlijk vegetarisch eten.
Het nationale gerecht Dhal Bhat Thakari , rijst met linzen en groenten is een heerlijk gerecht voor vegetariers.

Kan ik last van hoogteziekte krijgen tijdens mijn Nepal groepsreis?

Tijdens al onze Nepal reizen kom je niet hoog genoeg om last van hoogte ziekte te krijgen. Ruim 2000 meter zal het hoogste punt zijn.

Kan ik overal pinnen in Nepal?

In de grotere plaatsen kan je overal pinnen in Nepal. Cash euro's kan je ook overal inwisselen, het is niet nodig om dollars mee te nemen. Er zijn in de toeristische wijken veel wisselkantoortjes. Als je de bergen in gaat moet je voor de gehele tijd wel cash roepies meenemen.

Wat is nog handig om mee te nemen naar Nepal?

Het beste kan je laagjes kleding meenemen. In de winter kan het flink afkoelen zodra de zon ondergaat. De meeste hotels en restaurants hebben geen verwarming dus warm aankleden is dan belangrijk. Je kan ook ter plaatse van alles kopen, vaak van goede kwaliteit.

Zijn de wandelingen op de Nepal rondreis zwaar?

Nee, de wandelingen tijdens de reizen (ook de familiereis) worden helemaal aangepast aan de wensen van de groep. Je wandelt onder begeleiding van een lokale gids. Er kunnen meerdere varianten (korte en lange afstanden) worden afgelegd. Mocht je niet mee willen wandelen, dan kan dat ook en blijf je bij de lodge en kan je het dorpje verkennen.

Zijn er nog kledingsvoorschriften voor Nepal?

Tijdens wandeltochten kan je prima in een korte broek lopen, in de stad kan je beter als vrouw je benen en schouders bedekt houden. Verder zal je bij het bezoek aan tempels je schoenen moeten uittrekken voor het betreden van de tempel. Als je op safari gaat in Chitwan of Bardia  is het beter om geen felle kleuren te dragen.

Zijn er richtlijnen voor een bezoek aan tribale volkeren?

Veel stammen leven in afgelegen gebieden en zijn niet gewend aan contact met westerse reizigers. Ga je zo’n ‘exotische’ regio in, bereid je dan goed voor. Dat is niet alleen fijn voor jezelf, maar ook voor de mensen die je gaat ontmoeten. Hier enkele do’s & don’ts die je als richtlijn kunt gebruiken.

• Verdiep je van tevoren in de te bezoeken stam en lees je in over de tradities en gewoonten. Dan weet je beter wat je tijdens een bezoek te wachten staat. Je reisbegeleider kan je vaak ook informatie verschaffen.
• Maak eerst contact met de stamleden en sla niet gelijk aan het fotograferen. Je hebt namelijk te maken met mensen, niet met objecten.
• Vraag eerst toestemming als je een foto van iemand wilt maken. Verplaats je in de persoon die je wilt fotograferen. Hoe zou jij het zelf vinden als een voor jou onbekend persoon ineens foto’s van jou gaat maken? Bij sommige stammen loopt het vragen van toestemming via je reisbegeleider of een lokale gids.
• Betrek de lokale mensen bij wat je aan het doen bent. Maakt tijd voor een gesprekje (met handen en voeten) en laat de foto zien die je gemaakt hebt. Of neem enkele foto’s mee van thuis, dan kun je laten zien hoe het er bij jou in Nederland/België aan toe gaat.
• Deel geen dingen uit als snoep (er zijn vaak weinig/geen tandartsen in de regio), ballons (plastic vervuilt het gebied), geld of westerse attributen. Bovendien kan er door dit soort donaties onenigheid, jaloezie of ruzie ontstaan tussen de verschillende stamleden.
• Koop geen authentieke, onvervangbare voorwerpen (en neem ze ook niet ontvangst als je ze cadeau krijgt). Denk daarbij aan sieraden die van de voorouders zijn geweest, werkattributen als een sikkel of hamer, of wapens als een pijl en boog. De stamleden beseffen vaak pas achteraf, als de toeristen weg zijn, dat ze hun onvervangbare object kwijt zijn.

Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?

Steeds meer mensen reizen en steeds vaker zijn de effecten van toerisme lokaal voelbaar. Maar je reis draagt ook op een positieve manier bij! Denk aan werkgelegenheid wat een boost geeft aan de algehele economie, bescherming van de natuur door het creëren van nationale parken of UNESCO-Werelderfgoed, bijzondere ontmoetingen met andere mensen en daardoor het waarderen en leren van andere culturen, etc.

Wij proberen de (negatieve) effecten zoveel mogelijk voor jou terug te dringen, maar wat zou je zelf kunnen doen (of laten) tijdens jouw reis? Graag geven we je wat praktische tips om ook tijdens de reis zo duurzaam mogelijk te zijn.

Bekijk hier de praktische tips

De feiten op een rij

We kunnen ons voorstellen dat je nog vragen hebt over hoe wij onze reizen organiseren. Daarom hebben wij voor de belangrijkste onderwerpen een speciale pagina samengesteld met daarop de antwoorden op de meest gestelde vragen.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan vragen als:

 • Wanneer gaat mijn reis gegarandeerd door?
 • Hoe zit het met de betaling van mijn reis?
 • Ik kan bij jullie mijn eigen vlucht kiezen. Hoe werkt dat? 
 • Kan ik voor vertrek een specifieke stoel in het vliegtuig reserveren?
 • Hoeveel bagage kan ik meenemen?

Lees hier de veelgestelde vragen