Koning Aap stelt hoge eisen aan de Nederlandstalige reisbegeleiding. Ruime reiservaring en ervaring in het omgaan met groepen zijn belangrijke criteria bij de selectie. Al onze reisbegeleiders hebben een voorliefde voor reizen en zijn geïnteresseerd in de cultuur en natuur van verre bestemmingen. De liefde voor 'hun' land(en) brengen ze graag aan anderen over! Maandelijks stellen we in deze rubriek een van onze reisbegeleiders aan je voor.

Deze maand: Annette Giessen

Wie ben je?
Hallo, mijn naam is Annette Giessen en sinds 1999 ben ik als aan het reisbegeleidster werkzaam. Eerst veel Marokko en de laatste jaren voornamelijk Egypte, soms ook nog een reis Jordanië en Iran heb ik ook begeleid. In 2005 ben ik begonnen met een cursus Arabisch in Nederland, waardoor ik me makkelijker kon bewegen in de niet-toeristische plaatsen. Inmiddels woon ik in de metropool Caïro in Egypte en ook deels in Farafra, een oase in de Westelijke Woestijn. Jarenlang heb ik het werk in het onderwijs gecombineerd met reizen begeleiden, maar sinds 2007 ben ik alleen nog bezig met het begeleiden van reizen. Ik heb echt van mijn hobby, reizen, mijn werk gemaakt in het land waar ik zo graag verblijf.

Wat is je favoriete reisbestemming?
Marokko is voor mij een land wat inspeelt op je emoties; geuren en kleuren, veel afwisselende natuur. Egypte is voor mij de reisbestemming. Niet alleen cultuur maar ook een groot gedeelte natuur; dompel je hoofd eens onder in de Rode Zee; ga eens op een traditioneel zeilschip, de felukka de Nijl op. Wandel door de canyons in de Sinaï. Maak jeep safari’s door de woestijn, en echt: woestijnen zijn niet alleen maar zand, zand en nog meer zand. Onze woestijnreizen laten je een veelheid aan verschillen zien.

Wat heeft in Egypte de meeste indruk op je gemaakt?
Om oog in oog te staan met 5000 jaar faraonische beschaving. Onder de Grieken, Byzantjnen Arabieren en Ottomanen, of het nu in Luxor is of in Abu Simbel, de grootsheid blijft je imponeren. Verder woon ik bij mij vriend en zijn familie, als ik tussen twee reizen in zit. Ook in een oase met zijn natuurlijke warmwaterbronnen en dat is zo’n unieke ervaring, steeds weer.

Wat was de leukste ervaring tijdens de reizen die je begeleid hebt?
Er zijn er zoveel; zoals kinderen die je tijdens de familiereizen (Koning Aap Kidz) door hun ogen laten meekijken. Maar het mooiste was toch dat een man zijn vriendin een huwelijksaanzoek heeft gedaan voor de tempel van Nefertari. Echt op zijn knieën; bijna de hele groep was erbij en later hebben we een ring uitgezocht. Deze tempel is gebouwd door haar man Ramses II en staat in Abu Simbel.

Ik heb net een 3-weekse familiereis afgerond in Egypte waarbij we allemaal buiten in de woestijn hebben geslapen. Soms kwam er een nieuwsgierig woestijnvosje op bezoek. Ook hebben we gevaren en gegeten op een felukka, de traditionele Egyptische zeilboot. In Caïro hebben we oog in oog gestaan met het masker van de jonge farao Toetankamon en nog even op het Tahrir-plein gestaan, het plein wat we zo vaak op tv hebben gezien. Gewandeld en geklauterd door een kloof in de Sinaï. En natuurlijk is al het zand er weer afgespoeld in de Rode Zee, waar we snorkelend van de onderwaterwereld hebben genoten.

Waarheen gaat je volgende reis?
In ieder geval weer een reis in Egypte. Gelukkig voor de toeristen is het weer rustig in het land. Alles is open en toegankelijk. Deze leidende staat binnen de Arabisch-islamitische wereld blijft een ontwikkelingsland, maar dit doet niets af aan de gastvrijheid van een bevolking die hecht aan tradities en trots is op haar erfgoed.

Wat maakt Koning Aap bijzonder?
Wanneer je mee gaat op een van onze reizen ontdek je het land, de mensen en je hebt de tijd en gelegenheid om zelf op pad te gaan. Reizen is geen vakantie; je ontdekt hoe jezelf in het leven staat als je bij mensen thuis bent. Probeer je westerse maatlat niet naast de oosterse gebruiken en tradities te leggen, maar je onder te dompelen in de andere cultuur. Veroordeel niet maar laat je verwonderen. Ik vind het leuk om alle kennis en ervaringen te delen met anderen en daarom geniet ik nog steeds van elke reis. Je ondekt hoe gastvrij de mensen zijn en zoals de Egyptenaren zeggen: “kom als een gast en vertrek als een vriend”.

Ma’a salama!

Foute ingave

Gelieve een correct e-mailadres op te geven aub.

Er is iets fout gelopen...

Gelieve ons hiervoor te verontschuldigen.
De pagina herladen kan misschien helpen.

E-mail is reeds geregistreerd
Het opgegeven e-mail adres bevindt zich reeds in ons nieuwsbrief systeem.
Inschrijving gelukt!

U bent succesvol ingeschreven op de nieuwsbrief.