RB van de maand oktober

Koning Aap stelt hoge eisen aan de Nederlandstalige reisbegeleiding. Ruime reiservaring en ervaring in het omgaan met groepen zijn belangrijke criteria bij de selectie. Al onze reisbegeleiders hebben een voorliefde voor reizen en zijn geïnteresseerd in de cultuur en natuur van verre bestemmingen. De liefde voor ‘hun’ land(en) brengen ze graag aan anderen over! Maandelijks stellen we in deze rubriek een van onze reisbegeleiders aan je voor.

Deze keer: Benti Banach

Wie ben je?
Mijn naam is Benti Banach, zoon van Poolse immigranten. Misschien heb ik daarom wel een aangeboren gevoel ontworteld te zijn. Natuurlijk is mijn reiszucht niet te vergelijken met mijn vaders gedwongen vlucht voor het Rode leger begin jaren veertig. Toch voel ook ik dat ik weg moet als het begint te knellen als ik weer te lang in Nederland ben, als ik merk dat ik me op zijn Nederlands druk begin te maken over zaken die er niet werkelijk toe doen. Je zou kunnen zeggen dat ik me overal en nergens thuis voel en me makkelijk aanpas.

Desalniettemin heb ik zo mijn duidelijke voorkeur en die ligt in de Himalaya. Ik weet nog dat ik de eerste keer, ruim twintig jaar geleden, een foto zag van een boeddhistische monnik tegen de achtergrond van een berglandschap, ik geloof dat het in Ladakh was. Ik wist meteen: dáár moet ik naartoe, dáár ligt het geluk. Inmiddels heb ik het gebergte vanuit diverse invalshoeken gezien en heb ik ook het boeddhisme van dichtbij geproefd. Dat zijn ervaringen die mijn leven aardig op zijn kop hebben gezet, maar op een prettige manier. Heb ik het geluk daar gevonden? Vaak wel. Maar permanent geluk is a state of mind. En dat heb ik daar weer geleerd. 

Wat is je favoriete reisbestemming?
Dat blijft de Himalaya. Daar wordt het leven teruggebracht tot zijn naakte essentie: overleven op grote hoogte, op een plek waar bar weinig groeit. Het spreekt voor zich dat de mensen die daarin slagen bijzondere wezens zijn, die inspireren door hun eenvoud, tevredenheid en spiritualiteit. En als ze dan ook nog eens worden onderdrukt, zoals in Tibet, dan is het vrij makkelijk om bijzondere sympathie voor het gebied en de mensen op te wekken. Maar pas op, het zijn ook mensen, met hun hebzucht, jaloezie en hang naar bijgeloof. Verder voelt het bijzonder verheffend om door zo’n overweldigend landschap, met zijn grillige lijnen en telkens veranderende kleuren en lichtinval, te mogen stappen. Hoe hoger de rotswand en nietiger ik word, hoe meer vervuld en verbonden met alles ik ben.  

Wat is de plek die op deze specifieke reis (of land) de meeste indruk op je gemaakt heeft, en waarom?
Waarschijnlijk de vele grotten waar allerlei heiligen hebben gemediteerd en gewoond, zoals in Chimpu, Rongbuk in Tibet of de Tiger’s Nest in Bhutan. Er hangt een sfeer die bijna fysiek voelbaar is. Je zou er haast dikke plakken van kunnen snijden. Vaak wonen er kluizenaars die leven te midden van een grote puinhoop van vettige kopjes boterthee, vuile kleren en allerlei boeddhistische parafernalia. Maar je merkt meteen: van binnen zijn ze brandschoon.

Nu ik erover nadenk, schieten me meer ervaringen te binnen: de kora rond Mount Kailash en de transformatie onderweg. En tot slot: mijn eerste nacht in de openlucht in Ladakh. De sterren vallen in je gezicht, op de achtergrond hoor je hartverscheurende Bollywoodmuziek en je voelt: de aarde is prachtig, de mens is goed.

Wat was de leukste/interessantste/unieke ervaring tijdens de reizen die je begeleid hebt?
Dan maak ik meteen even reclame voor een andere mij dierbare plek: Varanasi, in Noord-India aan de Ganges. Dat is een plaats waar andere wetten en regels gelden, waar een andere energie hangt, waar een ander besef van tijd geldt, waar de dood continu aanwezig is, maar waar men vrij natuurlijk met de dood omgaat. De rest van India maakt grote sprongen voorwaarts, Varanasi pruttelt voort in zijn eigen tempo, op zijn eigen ritme.

Interessant is om te zien wat Varanasi telkens weer met een groep doet. Duidelijk is dat de plaats je onmogelijk koud laat. De een raakt gefascineerd en begint druk te praten, of zet het op ‘n fotograferen, de ander raakt geëmotioneerd, een derde wordt heel stil en verwerkt alles in zichzelf. Dat is het mooie van reizen naar verre landen en culturen: je wordt er een ander, rijker mens door. Ik vind het prachtig om deelgenoot van zo’n intense ervaring te kunnen zijn.

Welke reizen heb je onlangs nog begeleid?
Dit jaar de 29-daagse reis China-Tibet-Nepal en de 30-daagse reis door Ethiopië.

Wat maakt reizen met Koning Aap bijzonder?
Koning Aap werkt met ervaren en betrokken reisbegeleiders die reizigers informeren en in staat stellen om zo veel mogelijk uit een reis te halen, opdat ze met een schat aan onbeschrijflijke en niet te fotograferen ervaringen en herinneringen naar huis gaan. Tel die op bij alle souvenirs en foto’s van onderweg en de reis is niet meer te wissen uit je systeem.
Foute ingave

Gelieve een correct e-mailadres op te geven aub.

Er is iets fout gelopen...

Gelieve ons hiervoor te verontschuldigen.
De pagina herladen kan misschien helpen.

E-mail is reeds geregistreerd
Het opgegeven e-mail adres bevindt zich reeds in ons nieuwsbrief systeem.
Inschrijving gelukt!

U bent succesvol ingeschreven op de nieuwsbrief.