Koning Aap stelt hoge eisen aan de Nederlandstalige reisbegeleiding. Ruime reiservaring en ervaring in het omgaan met groepen zijn belangrijke criteria bij de selectie. Al onze reisbegeleiders hebben een voorliefde voor reizen en zijn geïnteresseerd in de cultuur en natuur van verre bestemmingen. De liefde voor 'hun' land(en) brengen ze graag aan anderen over! Maandelijks stellen we in deze rubriek een van onze reisbegeleiders aan je voor.

Deze maand: Marieke de Schutter

Wie ben je?
Mijn naam is Marieke de Schutter, ik ben 36 jaar en werk met heel veel plezier al ruim 10 jaar als reisbegeleidster voor Koning Aap. Na mijn studie was het de bedoeling om slechts paar reizen te begeleiden, en nu kan ik zeggen dat díe doelstelling niet gelukt is. Tijdens mijn studie heb ik ook 4 jaar Spaans gestudeerd, en ben ik begonnen met reizen begeleiden in Zuid-Amerika. Ecuador, Peru en Bolivia zijn in Zuid-Amerika absoluut mijn favorieten. De combinatie van ongerepte natuur,de Dali-achtige landschappen, de Inca cultuur en de vriendelijke mensen maken deze landen voor mij zo bijzonder. Totdat ik mijn eerste stappen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika zette en uiteindelijk een meubelbedrijf in Caïro begon. Toen merkte ik dat ik een nieuwe liefde had ontdekt en verder wilde reizen en ook Azië volgde snel. Reizen is niet alleen mijn hobby en mijn werk; het is een verslaving, een soort virus waar ik tot op heden nog niet van genezen ben. Inmiddels werk ik op vele bestemmingen voor Koning Aap.

Wat is je favoriete reisbestemming?

Er wordt mij vaak gevraagd wat mijn favoriete reisbestemming is. Dat is best een moeilijke vraag. Qua natuur staan Mongolië en Costa Rica absoluut op nummer 1. Ook iets minder bekende landen als Nicaragua en Honduras (juist omdat ze nog zo ongerept zijn) staan hoog op mijn lijstje. Als ik naar de vriendelijke bevolking en naar de geweldige keuken kijk scoort Japan erg hoog. En mijn meest bijzondere reis is zonder twijfel Noord-Korea. Egypte zit in mijn hart nadat ik daar een aantal jaar heb gewoond. En China is een land wat eigenlijk alles heeft; de snelheid waarin dit land zich ontwikkeld is enorm, hier raak ik nooit uitgereisd. Het leukste van mijn baan is dat ik al deze landen meerdere keren mag bezoeken, me echt kan verdiepen in mensen en verschillende culturen. Een heuse favoriet is er misschien wel niet. Na de drukte van bijvoorbeeld China of India kan ik echt uitkijken naar de rust van de woestijn in bijvoorbeeld Jordanië of Egypte.

Welke bestemming heeft de meeste indruk op je gemaakt?

Het land dat het meeste indruk heeft gemaakt is zonder twijfel Noord-Korea. Om een gesloten ‘socialistisch bolwerk’ te mogen bezoeken was voor mij werkelijk een hoogtepunt. Op 15 april 2011, de dag dat Kim Il Sung 99 jaar zou zijn geworden gingen de lokale dames in hun prachtig gekleurde trouwjurken de straat op. Het was een dag van kleur op de anders zo lege en grauwe straten. Ook het mausoleum van Kim Il Sung heeft een onuitwisbare indruk op mij achtergelaten. Noord-Korea is écht een heel bijzondere bestemming.

Wat was de leukste ervaring tijdens de reizen die je begeleid hebt?
Na 10 jaar reizen begeleiden zijn er natuurlijk tal van unieke reiservaringen, die soms ontstaan door tegenslag. Door stakingen heb ik wel eens op een Peruaans politie bureau overnacht omdat alle wegen afgesloten werden. We hebben toen met de groep een hele avond gekaart en in de cellen van het bureau geslapen. In Mongolië zijn we met de groep wel eens een volle dag bij een locale bruiloft beland, onverwacht een hoogtepunt van de reis. En dan die finale wedstrijd van sumo-worstelaars waar Japan won… Ik heb nog nooit zo’n uitbundige menigte meegemaakt. Duizenden stoelkussens vlogen op hetzelfde moment door het stadion.

Voor mij zijn het vaak de onverwachte momenten, de momenten dat een dag anders loopt dan ik gedacht of gepland had. Even alles loslaten en heel erg genieten. Zoals toen mijn groep ‘s avonds in die Peruaanse politiecel naar bed ging, terwijl we een mooi hotel hadden gereserveerd, en me vroeg of we zo’n overnachting niet op kunnen nemen in het Koning Aap programma... Dat zijn de mooiste bijzonderste leukste en interessantste momenten van een reis.

Welke reis heb je onlangs nog begeleid?

Onlangs heb ik een familiereis (of eigenlijk puberreis) van Koning Aap Kidz in Noord-India begeleid.
Of het nu in de vroege uurtjes bij de Taj Mahal, midden in de woestijn op een kameel, of na een warme lange dag even bijkomen was bij het hotelzwembad… het was allemaal genieten. Ik vind familiereizen erg leuk om te begeleiden, omdat dagelijkse dingen door de ogen van een kind een hele andere betekenis krijgen.

Waarheen gaat je volgende reis?
Op dit moment begeleid ik de 21-daagse reis China Compleet, een mooie afwisseling van miljoenensteden en de rust in de natuur. We maken gebruik van allerlei soorten vervoer: treinen, binnenlandse vluchten, boten, privébusjes, de fiets, riskja's en taxi's. Zo kun je dicht bij de locale bevolking komen en een echt goed beeld krijgen van China. Vanmorgen vroeg stond ik nog met mijn groep op het Tiananmen plein, en hoewel ik daar al vele keren ben geweest blijft het een magisch moment!

Na deze reis begeleid ik een 22-daagse China Hoogtepunten reis. Ik verheug me nu al op de cruise over de Yangzirivier en de prachtige Longji-rijstterassen. China is zo groot en zo afwisselend, daar heb ik na al die jaren nog veel te ontdekken.

Wat maakt Koning Aap bijzonder?
Koning Aap is een organisatie die erg bij mij past. Voor elke bestemming kiest Koning Aap niet alleen voor de naar mijn mening mooiste routes, maar ook is er genoeg vrije tijd om buiten de hoogtepunten die je gezien ‘moet’ hebben een land zelf te ontdekken. Door de manier van reizen kun je dicht bij de locale bevolking komen. Mijn collega's op kantoor en onderweg, en ook onze locale agenten, zijn het hele jaar bezig om de reizen nóg beter en nóg mooier te maken. De perfecte reis bestaat misschien niet maar ik vind dat we toch aardig in de richting komen. Ook hebben we bestemmingen die andere organisaties niet aanbieden zoals Noord-Korea. Met Koning Aap ga je niet op vakantie. Je gaat écht op reis.

 

Foute ingave

Gelieve een correct e-mailadres op te geven aub.

Er is iets fout gelopen...

Gelieve ons hiervoor te verontschuldigen.
De pagina herladen kan misschien helpen.

E-mail is reeds geregistreerd
Het opgegeven e-mail adres bevindt zich reeds in ons nieuwsbrief systeem.
Inschrijving gelukt!

U bent succesvol ingeschreven op de nieuwsbrief.