Reisbegeleider van de maand november 2014

Koning Aap stelt hoge eisen aan de Nederlandstalige reisbegeleiding. Ruime reiservaring én ervaring in het omgaan met groepen zijn belangrijke criteria bij de selectie. Al onze reisbegeleiders hebben een voorliefde voor reizen en zijn geïnteresseerd in de cultuur en natuur van verre bestemmingen. De liefde voor 'hun' land(en) brengen ze graag aan anderen over! Maandelijks stellen we in deze rubriek een van onze reisbegeleiders aan je voor.

Deze keer: Jan Beyers
 
Wie ben je?
Ik ben Jan Beyers. Ik werd in een ver verleden gebeten door de reismicrobe. Sindsdien geraak ik er maar niet van verlost. Het deed me twaalf jaar geleden beslissen om mijn baan als landschapsarchitect te combineren met het regelmatig begeleiden van reizen naar alle uithoeken van de wereld. En ben ik niet onderweg dan reis ik in gedachten. Dromend van onontdekte plekken of van oorden waar ik graag naar terugkeer. De laatste jaren reisde ik voornamelijk in Oost-Afrika maar deze zomer ontdekte ik ook een nieuwe landschappelijke parel: Kirgizië. Te voet en op de trappers de bergen op en af. Heerlijk!

Wat is je favoriete reisbestemming?
Mijn favoriete vakantiebestemmingen zijn die plekken die ik nog moet ontdekken, die me doen dromen. Zo droom ik er vandaag van om met de fiets vanuit Europa door Centraal Azië naar het Oosten te reizen. Eerder volgde ik een andere droom: met de eigen auto van thuis naar Kaapstad. Een reis van acht maanden die voor altijd in mijn geheugen staat gegrift en die me heel sterk verbonden heeft met Afrika. Een continent dat me blijft boeien. Ongrijpbaar als de wind en altijd in beweging. Zowel vooruit als achteruit en daardoor blijvend verrassend. Je weet nooit wat je de volgende dag staat te wachten en dat maakt reizen voor mij boeiend.

Wat heeft de meeste indruk op je gemaakt?
Een bijzondere indruk komt meestal uit een onverwacht hoekje. Dat zijn niet de highlights van een land die je meestal al kent voor je ze gezien hebt en daardoor voor mij vaak wat tegenvallen. Nee, het zijn eerder persoonlijke, intieme ervaringen. Zo herinner ik mij nagenoeg alle breuken aan mijn auto op mijn tocht door Afrika met de respectievelijke plekken waar ik ze opliep en waar mijn wagen hersteld werd. Die herinneringen zijn gekleurd door emoties 'verdomme 't is toch weer niet waar!' en door de verbazende manier hoe de Afrikanen het probleem creatief aanpakten. Het vele geduld dat ik al wachtend moest opbrengen maakte ze veelal langgerekt. Zo zie ik beelden voor me van een lasser met enkel een simpele zonnebril als bescherming voor zijn ogen, een werkput van een garage waarboven ik noodgedwongen de nacht moest doorbrengen in mijn daktent, de rijkelijke ramadan maaltijd en het bed die me in Soedan aangeboden werd toen ik moest wachten op een nieuwe werkdag waarop gesleuteld kon worden ...

Wat was de leukste ervaring tijdens de reizen die je begeleid hebt?
Vele jaren terug begeleidde ik een fietsreis door Griekenland waarop we vaak sliepen onder de sterren of beschutting zochten onder een afdak van een taverne. Op zoek naar een nieuwe slaapplek besloten we zelf een hut te bouwen op het strand. Met touw, takken en de gedroogde bladeren van pijlriet creëerden we ons eigen huisje van pakweg drie bij vier meter. Trots pasten we er net in met zijn tienen. 's Avonds haalden we kaarsen boven en de bijzondere sfeer deed ons filosoferen over allerhande thema's. Een moment dat me altijd zal bijblijven en warme herinneringen oproept.

Welke reizen heb je onlangs nog begeleid?
Mijn recentste reizen gingen naar Ethiopië, Kirgizië, Kenia en Tanzania. Heel uiteenlopende reizen die gemeen hebben dat je reist door prachtige landschappen die gekleurd worden door een boeiende cultuur. Zulke reizen kunnen mij het meest bekoren.

Waarheen gaat je volgende reis?
Soedan!!!! Tijdens m'n lange reis door Afrika heb ik al kennis gemaakt met dit fantastische land en kijk er dus ook naar uit om weer terug te gaan met een groep.

Wat maakt Koning Aap uniek?
Wie graag van een beetje comfort houdt en toch écht op reis wil, is bij Koning Aap aan het juiste adres. Geen overbodige luxe maar wel een degelijk bed, geen verplichte excursies maar de vrijheid om je eigen programma vorm te geven. Wil je actief zijn dan kan dat, doe je het liever rustig aan dan kan dat ook. En bovenal vind je bij Koning Aap bijzondere, vaak unieke programma's die elders niette vinden zijn en begeleid worden door een enthousiaste ploeg top begeleiders. Avontuurlijk reizen met net dat ietsje meer!

Foute ingave

Gelieve een correct e-mailadres op te geven aub.

Er is iets fout gelopen...

Gelieve ons hiervoor te verontschuldigen.
De pagina herladen kan misschien helpen.

E-mail is reeds geregistreerd
Het opgegeven e-mail adres bevindt zich reeds in ons nieuwsbrief systeem.
Inschrijving gelukt!

U bent succesvol ingeschreven op de nieuwsbrief.