Koning Aap stelt hoge eisen aan de Nederlandstalige reisbegeleiding. Ruime reiservaring en ervaring in het omgaan met groepen zijn belangrijke criteria bij de selectie. Al onze reisbegeleiders hebben een voorliefde voor reizen en zijn geïnteresseerd in de cultuur en natuur van verre bestemmingen. De liefde voor 'hun' land(en) brengen ze graag aan anderen over! Maandelijks stellen we in deze rubriek een van onze reisbegeleiders aan je voor.

Deze maand: Rik Jonkers

Wie ben je?
Mijn naam is Rik Jonkers en ik ben sinds 1996 reisbegeleider. Ik begon bij Ashraf, een avontuurlijke reisorganisatie waarbij we met ons eigen halfgare busje door Marokko reden en kampeerden op braakliggende veldjes vol stenen en schorpioenen. De reizen die ik nu begeleid zijn veel comfortabeler. Vóór de fusie van Ashraf en Koning Aap had ik ook al een aantal reizen voor Koning Aap begeleid en ben er na de samenvoeging met een zeer tevreden gevoel blijven hangen. In het begin van mijn werkzaamheden zat ik veel in Afrika, nu voornamelijk in het Midden-Oosten en Azië.

Wat is je favoriete reisbestemming?
Mijn favoriete reisbestemming is zonder twijfel India. Er is geen land zo (te) gek. Meestal gaan de verschillende geloven en culturen van het land hand in hand, maar soms veroorzaken ze strijd. Het ene moment loop je door een armoedige sloppenwijk, om het volgende moment genodigde te zijn op een kleurige bruiloft. Iedereen verleent voorrang aan de heilige koeien en kokosnoten worden van de tempeltoppen gegooid zonder ook maar iemand te raken. De Centraal-India reis is mijn favoriet, omdat de meeste gebieden nog niet echt door toeristen zijn ontdekt. Maar ook het iets commerciëlere Rajasthan is vreselijk mooi.

Ik nodig bij deze alle Noord-India ‘gangers’ uit om relaxed Zuid-India te ontdekken. Het bruist en smeult er en je weet nooit precies wat de dag je gaat brengen. Ik sleep elke reis weer mijn cursusboek ‘Hindi’ mee, maar dan zit ik weer in een gebied waar Tamil wordt gesproken of ben ik lekker thee aan het lurken met mijn clubje en schiet het studeren er bij in.

Welke plek heeft de grootste indruk op je gemaakt en waarom?
De besneeuwde bergen van Nepal. Ik ben opgegroeid op het platteland en kreeg al snel genoeg van de saaie, eindeloze poldervlakten. Zelf geloof ik niet in reïncarnatie, maar mocht het toch bestaan, dan was ik ooit een berggeit. De Himalaya vind ik adembenemend en ik voel me op mijn plaats in de bergen. Het is geweldig om zwoegend, zwetend en vloekend de bergen te beklimmen. De lichamelijke inspanning gecombineerd met prachtige vergezichten is wat deze bestemming zo ontzettend bijzonder maken.

Welke reizen heb je onlangs nog begeleid?
Mijn laatste reis was een prachtreis naar Zuid-India met een spectaculair einde. Een vrouw die in mijn groep zat was in Goa haar moneybelt verloren, waar haar paspoort, bankpas, telefoon en camera in zaten. We zouden die dag met de trein naar Mumbai reizen en hadden diezelfde ochtend nog haar 50ste verjaardag op het terras van het hotel gevierd. Het regelen van een nieuw paspoort en visum in Mumbai is echter zeker geen feestje. Achteraf hebben we ontzettend gelachen om hoe we de agenten wijs hebben moeten maken dat ze in Mumbai bestolen was. Een leugentje om eigen bestwil, anders had ze helemaal terug naar Goa moeten reizen!

Waarheen gaat je volgende reis?
Voor mijn volgende reis spring ik in het vliegtuig naar Ankara, voor de Oost-Turkije reis. Ook een super reis, de afwisseling houdt me scherp. 20 Jaar geleden ben ik voor het eerst met een vriendin in Turkije geweest en zij ziet nu groen van jaloezie, want ik zit dan in Göreme en zij op het kantoor! Myanmar staat ook op de agenda. Een heel bijzondere en omstreden bestemming. Ik koop er tandpasta, zeep, eten en allerlei prullaria om de economie een beetje te steunen.

Wat maakt Koning Aap bijzonder/uniek?
Ik werk al jaren bij Koning Aap en heb het ontzettend naar mijn zin. Ik weet niet in hoeverre de routes van andere reisorganisaties verschillen, maar wel dat Koning Aap goede keuzes maakt over de opbouw van de reizen. Waar mogelijk wat rustdagen, zodat de reis niet alleen bestaat uit van hot naar her reizen en zoveel mogelijk foto’s maken. Het is écht ervaren. We gaan ook altijd wel even net van het vaste pad af. Ook ben ik blij dat het maximum aantal deelnemers redelijk laag is. Ik zou zo zeggen: Ga eens mee op reis en ervaar zelf waarom reizen met Koning Aap bijzonder is!

Foute ingave

Gelieve een correct e-mailadres op te geven aub.

Er is iets fout gelopen...

Gelieve ons hiervoor te verontschuldigen.
De pagina herladen kan misschien helpen.

E-mail is reeds geregistreerd
Het opgegeven e-mail adres bevindt zich reeds in ons nieuwsbrief systeem.
Inschrijving gelukt!

U bent succesvol ingeschreven op de nieuwsbrief.