Koning Aap stelt hoge eisen aan de Nederlandstalige reisbegeleiding. Ruime reiservaring en ervaring in het omgaan met groepen zijn belangrijke criteria bij de selectie. Al onze reisbegeleiders hebben een voorliefde voor reizen en zijn geïnteresseerd in de cultuur en natuur van verre bestemmingen. De liefde voor 'hun' land(en) brengen ze graag aan anderen over! Maandelijks stellen we in deze rubriek een van onze reisbegeleiders aan je voor.

Deze maand: Luc van Goethem

Wie ben je?
Mijn naam is Luc van Goethem en als jonge veertiger startte ik 7 jaar geleden als reisbegeleider bij Koning Aap. Ik heb toen het roer omgegooid en besloten van mijn passie mijn werk te maken.

Als tiener verkende ik met mijn ouders al grote stukken van Europa in een tot camper omgebouwde Volkswagen. Ik stippelde interessante routes uit met een vleugje cultuur, natuur en avontuur. Ook toen ik zelf kinderen kreeg ben ik met ze gaan reizen. Toen mijn zoon Viktor 5 jaar was kende hij na een weekje Griekenland het verschil tussen een Dorische, Ionische en Korinthische zuil! Kennis maken met de bestemming vind ik belangrijk en vooral het contact met de ‘locals’ maakt reizen geweldig. Zelf reis ik tussendoor naar alle windstreken en dan houd ik ervan om achteraan op een pickup of op het dak van een vrachtwagen ruwe tochten te maken, te overnachten in budget hotels of thuis bij de lokale bevolking.

Wat is je favoriete reisbestemming?
De laatste jaren reisde ik door Turkije, Syrië, Jordanië, Libanon, Israël, Egypte, Mauritanië, Senegal, Ghana, Kenia, Madagaskar, India, Thailand, Cambodja, Mexico, Peru en Marokko. Marokko was mijn eerste liefde, het eerste land dat ik buiten Europa bezocht. Ik verbaas me telkens weer over de gastvrijheid en openheid van de lokale bevolking en ook de ongedwongen sfeer die er hangt maakt Marokko tot een pracht bestemming. De mengeling van Arabo-berbers en zwart-Afrikanen lijkt wel uniek in de wereld en zorgt voor heel wat variatie in bijvoorbeeld woningbouw en klederdracht. Een reis door Marokko brengt je langs eeuwenoude en middeleeuws aandoende steden in Moorse stijl en stille landelijke dorpjes waar de tijd stil lijkt hebben gestaan.

De met olijfbomen begroeide heuvels, ruwe berglandschappen, groene oases met palmbomen, goudkleurige zandduinen en de azuurblauwe Atlantische oceaan met zijn rots- en zandstranden glijden aan je voorbij als een fata morgana. Op de levendige marktjes verkoopt men naast geurende kruiden ook zelf gebakken potten, geweven tapijten en beslagen koper. Marokko is elke dag opnieuw genieten!

Wat is de plek die op in Marokko de meeste indruk op je gemaakt heeft, en waarom?
Een van de meest mysterieuze plaatsen in Marokko is ongetwijfeld het stoffige woestijnstadje Rissani en z’n omgeving. Eeuwenlang leefden kleine gemeenschappen in met leem opgetrokken ommuurde dorpjes en zelfs tot op de dag van vandaag is het verbazingwekkend om te zien hoe de in zwarte boerka geklede vrouwen schichtig langs je heen lopen. De souk (markt) komt drie maal per week helemaal tot leven wanneer de handelaars van het platteland hun schapen, runderen en ezels te koop aanbieden. Op amper een boogschot daarvandaan is de stille schoonheid van de Erg Chebbi woestijn een onvergetelijke ervaring. Als Touaregs op een kameel en onder het tromgeroffel van de berbers starend naar de oneindige sterrenhemel lijkt Europa heel ver weg!

Wat was de leukste ervaring tijdens de reizen die je begeleid hebt?
De wereld rondreizen is streven naar het bezichtigen van de zeven wereldwonderen, het berijden van de hoogst berijdbare bergpas, het aanschouwen van het hoogst gelegen meer, het spotten van de ‘Big 5”… Maar tussen al dat fraais door, geniet ik vooral van de eenvoudige contacten met de lokale bevolking. Tijdens de rit van Fes naar Midelt maak ik een korte stop bij een berbergezin in de Midden-Atlas. De mensen zijn er straatarm en leven tijdens de zomermaanden in een nomadentent en tijdens de wintermaanden in een hut van houten planken bedekt met plastic. Toch word je hartelijk verwelkomd met een glaasje thee en vraagt men altijd wanneer je weer terugkomt. Mijn reisgenoten mee te laten genieten van die kleine dingen maakt me gelukkig.

Waarheen gaat je volgende reis?
Ook in 2012 heb ik nog een tiental reizen in Marokko voor de boeg en hoop elke keer opnieuw mijn enthousiasme voor dit land aan mijn reisgenoten door te geven.

Wat maakt Koning Aap zo bijzonder?
Op het Koning Aap kantoor beschikt men over uitgebreide landenkennis en reiservaring. Administratieve en logistieke zaken zijn altijd in orde en er heerst een informele sfeer. Reizen met Koning Aap is reizen met veel individuele vrijheid in kleine hanteerbare groepen. De reizigers van Koning Aap hebben een gemeenschappelijke interesse en dat maakt het voor mij leuk om met deze groepen rond te trekken. Koning Aap doet beroep op Nederlandssprekende reisbegeleiding en in sommige gevallen wordt er ook wel eens ter plaatse een gids ingeschakeld die het land nog beter tot z’n recht laat komen. Deze dubbele dienstverlening is een niet te miskennen steuntje in de rug van de reizigers!

De reisprogramma’s zijn mooi opgebouwd met aandacht voor hoogtepunten, minder toeristische plekjes en rustpunten. Koning Aap streeft constant naar verbetering en maakt indien nodig aanpassingen in het programma. Als reisbegeleider geef ik vaak suggesties, maar Koning Aap kan ook altijd beroep doen op een wereldwijd netwerk van lokale agentschappen. Koning Aap staat voor betrouwbaarheid en zekerheid: een rots in de branding! 

Foute ingave

Gelieve een correct e-mailadres op te geven aub.

Er is iets fout gelopen...

Gelieve ons hiervoor te verontschuldigen.
De pagina herladen kan misschien helpen.

E-mail is reeds geregistreerd
Het opgegeven e-mail adres bevindt zich reeds in ons nieuwsbrief systeem.
Inschrijving gelukt!

U bent succesvol ingeschreven op de nieuwsbrief.