Reisbegeleider van de maand juni 2014

Koning Aap stelt hoge eisen aan de Nederlandstalige reisbegeleiding. Ruime reiservaring én ervaring in het omgaan met groepen zijn belangrijke criteria bij de selectie. Al onze reisbegeleiders hebben een voorliefde voor reizen en zijn geïnteresseerd in de cultuur en natuur van verre bestemmingen. De liefde voor ‘hun’ land(en) brengen ze graag aan anderen over! Maandelijks stellen we in deze rubriek een van onze reisbegeleiders aan je voor.

Deze keer: Philippe Marmenout

Wie ben je?
Philippe Marmenout. Ik woon in Gent, studeerde er schilderkunst, en behaalde een Meestergraad Beeldende Kunsten. Daarna studeerde ik nog twee jaar Culturele Antropologie aan de Rijksuniversiteit te Gent. Ik geloof dat daar mijn interesse gewekt is om andere culturen te ontleden, vooral met betrekking tot taal en expressie. Naast Nederlands spreek ik ook vloeiend Engels, Frans, Spaans en in mindere mate Duits.

Wat is je favoriete reisbestemming?
Mijn favoriete bestemming is het Caraïbisch gebied. Dat heeft wellicht iets te maken met jongensboeken. Wilde avonturen over piraten, verborgen schatten, indianenstammen, slavenopstanden, pioniers, conquistadores... Daar is iets van blijven sluimeren, de kleine jongen in mij wil mogelijk wel eens weten wat daar nu precies van waar is. Voor iedereen die van geschiedenis en culturele kruisbestuiving houdt is de Caraïbische archipel een vette kluif. Ik bezocht ondermeer Haïti, de Dominicaanse Republiek, Puerto Rico, Martinique en tenslotte ook Cuba.

Cuba speelt een prominente rol in dat woelig stukje wereldgeschiedenis en draagt mijn voorkeur weg. Dermate dat ze mij al lachend wel eens de 'Cubanoloog' noemen. Na mijn huwelijk met een Cubaanse kreeg ik een andere status, wat antropologen graag met de term 'kinship' aanduiden. Ik kreeg plotseling 'acces' tot die gelaagdheid waaruit volgens mij elke samenleving is opgebouwd. Daardoor ging ik hun cultuur verticaal ontleden tot je in de buurt van een kern komt. Dan spreek ik over subtiele dingen als lichaamstaal die iemand bij een eerste bezoek ontgaan of religieuze kwesties, familiale zaken en rituelen die niet te grabbel gegooid worden voor de eerste de beste buitenlander. Zelf bespeel ik sinds enkele jaren de Cubaanse tres (een soort gitaar waarmee de traditionele muziek gespeeld wordt) en waartoe ik les volg in Havana. Op die manier probeer ik aan mijn passie voor Latijns-Amerikaanse muziek en dans tegemoet te komen.

Waarom maakt Cuba zoveel indruk bij je?
De fascinatie voor Cuba dank ik ondermeer aan het uiterst gevarieerd cultureel aanbod van dit eiland wat met zijn immense oppervlakte te maken heeft. Tussen Havana en Santiago de Cuba schuilt maar liefst een slordige 1000 km. Bezoekers staan er niet altijd bij stil maar dat is zowat van bij ons naar de Middellandse Zee rijden! Die kwantiteit in oppervlakte zorgt voor een afwisselend landschap. Anders dan het clichématige tropeneiland met zijn witte zand, palmen, blauwe zee heeft Cuba berggebieden, uitgestrekt binnenwater, ontzettend veel rivieren, moerasgebied, mangrove-kusten, onmetelijke vruchtbare vlaktes. Daar naast zijn er natuurlijk ook de ontelbare stranden met hun kleurrijke koraalriffen en duizenden cayo's, eilandjes, rondom. En dan is er ook nog de urbane omgeving van Havana, dat wat wij Europeanen het beste kennen. Maar er zijn natuurlijk nog steden als Santiago, Camagüey en Cienfuegos met dezelfde combinatie van groezelige volkswijken en Spaans koloniale architectuur.

Mensen adapteren zich aan hun omgeving en dat is met Cubanen niet anders. Daardoor ontstaan culturele verschillen tussen de regio's, tussen bijvoorbeeld bergbewoners en moerasbewoners. Of stadsmensen die zijn dan net zoals bij ons weer helemaal anders. Dat resulteert in andere gebruiken, uiteenlopende tradities, verschillende rituelen, diversiteit in muziekgenres. Cuba bezoeken is voor elke reiziger steeds een cultureel feest. Dat heeft alles te maken met de vrolijke en kleurige Antilliaanse stemming die er heerst.

Ook in de recentere geschiedenis speelde Cuba een rol op het wereldtoneel. Dan gaat het uiteraard over alle ontwikkelingen sinds de revolutie van 1959 met inbegrip van de raketcrisis, de hetze rond de Varkensbaai, bootvluchtelingen en de betrekkingen met de Verenigde Staten met de geduchte wet Helms-Burton[1]. Vanuit het aspect 'human interest' kan men Cuba beschouwen als een sociologisch laboratorium waar met samenlevingsvormen, al dan niet geslaagd, geëxperimenteerd is. En ook dat is een boeiende verkenning voor elke bezoeker.

Welke reizen heb je onlangs nog begeleid?
De afgelopen tien jaar ben ik in opdracht van Koning Aap uitsluitend naar Cuba gereisd en wat mij betreft kan dat nog een tijdje doorgaan.

Wat maakt Koning Aap bijzonder?
Steeds weer probeer ik onze reizigers uit te leggen waarom 'groepsreizen met Koning Aap' een comfortabele formule is. We gaan met maximum 18 personen op tocht, dus geen fabriekswerk, ik heb heus al andere dingen gezien! Er blijft voor de reiziger in dit concept ook voldoende ruimte over om individueel te exploreren zonder al te veel logistieke hinderpalen. Daarin een juiste balans vinden is niet makkelijk maar daar slaagt Koning Aap wonderwel in. Echte cultuurreizen bestaan er in dat je vooroordelen of clichébeelden over een bestemming bij je reizigers kunt wegnemen en dat lukt in dit concept van reizen. Ik denk dat ik hier gedeeltelijk mijn missie gevonden heb om als beeldend kunstenaar de ogen van de mensen te openen en hen anders te laten kijken naar de realiteit van dit stukje aardbol. Cuba is zo veel meer dan oldtimers en sigaar rokende oudjes![1] De Amerikaanse wet die sinds 1996 het embargo tegen Cuba omschrijft. Ook niet Amerikaanse bedrijven kunnen voor hun handelsbetrekkingen met Cuba gesanctioneerd worden. Deze wet werd veroordeeld door de Raad van Europa, de Europese Unie en Canada.

Foute ingave

Gelieve een correct e-mailadres op te geven aub.

Er is iets fout gelopen...

Gelieve ons hiervoor te verontschuldigen.
De pagina herladen kan misschien helpen.

E-mail is reeds geregistreerd
Het opgegeven e-mail adres bevindt zich reeds in ons nieuwsbrief systeem.
Inschrijving gelukt!

U bent succesvol ingeschreven op de nieuwsbrief.