Koning Aap stelt hoge eisen aan de Nederlandstalige reisbegeleiding. Ruime reiservaring en ervaring in het omgaan met groepen zijn belangrijke criteria bij de selectie. Al onze reisbegeleiders hebben een voorliefde voor reizen en zijn geïnteresseerd in de cultuur en natuur van verre bestemmingen. De liefde voor ‘hun’ land(en) brengen ze graag aan anderen over! Maandelijks stellen we in deze rubriek een van onze reisbegeleiders aan je voor.

Deze keer: Petra van Dongen

Wie ben je?
Mijn naam is Petra van Dongen en ik ben tolk-vertaalster Chinees van beroep. Na mijn studie Chinees wilde ik de kennis van die taal verbeteren en de Chinese cultuur nog beter leren kennen. Ik kon dankzij mijn Chinese taalkennis en reiservaring vrijwel gelijk beginnen met het begeleiden van China-reizen. Sinds 1990 begeleid ik gemiddeld twee reizen per jaar. Tegenwoordig combineer ik het reisbegeleiden met andere freelance projecten en die afwisseling bevalt mij zeer goed. Ik werk als vertaalster Engels, Nederlands en Frans en als projectleidster voor verschillende filmprojecten en culturele evenementen in Amsterdam en Jakarta.

China beschouw ik als mijn tweede thuisland en soms voel ik me daar zelfs meer op mijn gemak dan in Nederland. Het mooie van China is dat het altijd blijft boeien. Het land is zo immens groot, met zoveel verschillende minderheden, tradities en afwisselende natuur. Elke keer sta ik weer verbaasd van de ontwikkelingen op het platteland of in de stad. Het leukst vind ik de persoonlijke contacten met de vele, vele Chinezen die je overal tegenkomt en de samenwerking met de lokale agenten, gidsen en chauffeurs. Het is altijd een uitdaging om de reis in goede banen te leiden, iedereen in de groep een mooie vakantie te bezorgen en ook iets meer inzicht te geven in de Chinese cultuur en samenleving. Het geeft mij enorm veel voldoening als aan het einde van de reis blijkt dat dat is gelukt.

Wat is je favoriete reisbestemming?
Alle reizen die Koning Aap aanbiedt voor China en Tibet kan ik aanbevelen. De reizen zijn met heel veel zorg samengesteld en worden elk jaar aangepast aan nieuwe ontwikkelingen, want die gaan in China zeer snel. Mijn favoriete bestemmingen zijn Beijing, waar ik in 1988 een jaar Chinees heb gestudeerd, en Shanghai, waar ik drie jaar als aerobics/fitness instructeur heb gewerkt. De mooiste route vind ik de ‘Friendship Highway’ van Lhasa naar Kathmandu.

Wat is de plek die de meeste indruk op je gemaakt heeft?
De plek die bij mij de meeste indruk maakt is zonder twijfel Mont Everest, oftewel de Goddess Mother, Chomolungma in het Tibetaans of Zhūmùlǎngmǎ Fēng in het Chinees. Het uitzicht op de "Moedergodin van de Aarde" is ontzettend indrukwekkend. Het is een combinatie van fysiek afzien op een hoogte van 5100 meter en genieten van een van de mooiste plekken op onze Aarde. De kracht en energie die de Everest uitstraalt zijn ongelooflijk en zeer inspirerend. Het is iets dat je altijd zal bijblijven.

Wat was de leukste ervaring tijdens de reizen die je begeleid hebt?
Een van mijn leukste ervaringen als reisbegeleidster was in mijn eerste jaar in 1990. Ik deed de "China Steden en Dorpen"-reis zes maal achter elkaar. In die tijd moest je nog alles zelf regelen, alle transfers, busjes, excursies en hotels, want er waren nog geen lokale agenten. Dat was best afzien en vergde ook een enorme flexibiliteit van de groep. Bij een van mijn groepen van ongeveer 14 reizigers die elkaar daarvoor nog nooit hadden gezien, klikte het onderling zo goed dat ze vier jaar later besloten met de hele groep nogmaals een reis naar China te maken en benaderden mij om een speciale reis voor ze samen te stellen op een andere route. Dat heeft op mij veel indruk gemaakt.

Welke reizen heb je onlangs nog begeleid?
Ik heb in 2011 "China Anders" in september begeleid en in oktober de "Nepal en Tibet"-reis.

Waarheen gaat je volgende reis?
De twee reizen die ik dit jaar begeleid zijn de "China Compleet"-reis van 1 september en aansluitend de "Nepal en Tibet"-reis van 27 september.

Wat maakt Koning Aap bijzonder?
Ik ken Koning Aap als dé specialist voor reizen naar China, zoals de naam al zegt. Koning Aap is een van de meest bekende verhalen in China die gaat over de vele omzwervingen van Koning Aap naar het Westen op zoek naar de Heilige Sutra’s die hij moet terugbrengen naar China. Het reisbureau Koning Aap is in de jaren '80 als een van de eerste reisorganisaties begonnen met het aanbieden van groepsreizen naar China en is uitgegroeid tot een zeer ervaren reisbureau voor verre bestemmingen. De groepsreizen worden al vele jaren samen met dezelfde lokale partners samengesteld en worden jaarlijks herzien aan de hand van de feedback van de ervaren reisbegeleiders en de reizigers. De reizen zijn voor mij de perfecte combinatie van avontuur en cultuur.

Om de reizen zo avontuurlijk mogelijk te houden zijn de reizen zo ingedeeld dat groepen veel vrijheid genieten. Reizigers kunnen zich altijd aansluiten bij de excursies die door de reisbegeleiding ter plekke worden aangeboden, maar hebben ook de vrijheid om zelf op pad te gaan. Bovendien wordt de reisbegeleiding bijgestaan door een heel team; het Koning Aap-team in Nederland en België én het team van de lokale agent ter plekke. Zo is het bijvoorbeeld ook mogelijk om op speciale wensen van reizigers in te gaan. Voorop staat dat elke reiziger met Koning Aap op zijn of haar manier een fantastische reis beleeft.
 

Foute ingave

Gelieve een correct e-mailadres op te geven aub.

Er is iets fout gelopen...

Gelieve ons hiervoor te verontschuldigen.
De pagina herladen kan misschien helpen.

E-mail is reeds geregistreerd
Het opgegeven e-mail adres bevindt zich reeds in ons nieuwsbrief systeem.
Inschrijving gelukt!

U bent succesvol ingeschreven op de nieuwsbrief.