Koning Aap stelt hoge eisen aan de Nederlandstalige reisbegeleiding. Ruime reiservaring en ervaring in het omgaan met groepen zijn belangrijke criteria bij de selectie. Al onze reisbegeleiders hebben een voorliefde voor reizen en zijn geïnteresseerd in de cultuur en natuur van verre bestemmingen. De liefde voor 'hun' land(en) brengen ze graag aan anderen over! Maandelijks stellen we in deze rubriek een van onze reisbegeleiders aan je voor.

Deze maand: Tine Schaap

Wie ben je?
Mijn naam is Tine Schaap en sinds de zomer van 2010 werk ik fulltime voor Koning Aap. Ik begeleid voornamelijk reizen door India, maar ben ook regelmatig in Nepal en Tibet te vinden. In een ‘vorig’ leven werkte ik als Marketing Manager bij een franchiseorganisatie in natuurvoeding en daarvoor was ik veel op reis. Mijn reisverslaving begon in de Nepalese Himalaya, waar ik door een overboekte vlucht een paar dagen langer moest blijven. Thuis kreeg ik als goedmakertje een gratis ticket naar India. Verder is het verhaal heel eenvoudig. Dat gaat over iemand die van India proefde en zichzelf vond. Dat is ook voor veel mensen de reden om naar India te gaan.

Wat is je favoriete reisbestemming?
India is mijn ‘Meri Jaan’ (mijn hart) en ik zal er steeds terug komen, want elk bezoek is anders. Ieder gedeelte van India is een land op zich; het kleurrijke Rajasthan in het noorden, het onbekende hart van Madhya Pradesh en het groene met palmbomen bezaaide zuiden. De wereld ontwikkelt zich snel en ook in India is de globalisering merkbaar. Nog opvallender zijn de tegenstellingen die met onze westerse mentaliteit bijna niet te bevatten zijn. Bijvoorbeeld de positie van alle godinnen en daar tegenover de positie van de vrouw. Maar ook de huwelijken, festivals en het familieleven in India lijken van een totaal andere wereld.

Welk land heeft de meeste indruk op je gemaakt heeft, en waarom?
Op reis in India kom je langs prachtige paleizen, forten en tempels. Maar al deze pracht en praal staan in schril contrast met het armoedige bestaan dat veel Indiërs leiden. Centraal-India heeft het meeste indruk op me gemaakt, maar de combinatiereis Nepal en Tibet is ook erg speciaal. Je voelt je nietig tussen de witte bergreuzen en door de tragische geschiedenis van Tibet. Je komt tijdens deze reis ook langs kloosters die tijdens de Chinese Revolutie volledig zijn verwoest. We rijden door gebieden waar monniken gevangen zijn genomen en pas midden jaren negentig zijn vrijgekomen. Een intact gebleven gedeelte van een oude Tibetaanse bibliotheek doet de groep verstillen en het verdriet en de kracht van het volk wordt voelbaar.

Wat was de meest aparte ervaring tijdens de reizen die je begeleid hebt?
Toen ik met mijn reizigers een boot richting Varanasi nam stond het water van de Ganges door de moesson erg hoog. Het is rond deze tijd vaak onzeker of je vanuit Allahabad de boot richting Varanasi mag nemen en we hebben zelf ondervonden waarom men hier zo streng in is. Met een groep van zes reizigers, de booteigenaar, een stuurman en assistent stuurman aan boord lijkt de reis vlekkeloos te verlopen. Totdat de lucht okergeel kleurt, de aankondiging van een heftige storm. Wanneer het begint te waaien vliegt het zonnescherm en de tentpalen de lucht in en de bootsman overboord. We weten de bootsman weer binnenboord te halen en schuilen de rest van de tocht onder een dik zeil dat de stortvloed van regen opvangt. Vanuit Varanasi hebben we de mystieke Ganges mogen ervaren, de stad van Shiva.

Welke reizen heb je onlangs nog begeleid en waarheen gaat je volgende reis?
In oktober heb ik een reis door Rajasthan van 16 dagen begeleid, dé maharadja tour bij uitstek. In november heb ik met een groep de 23 daagse Zuid-India tour begeleid. De eerste weken bezochten we indrukwekkende tempels, daarna kwamen we aan in de Backwaters en verbleven we op ‘houseboats’ met privekoks en bemanning. Een erg afwisselende reis dus. Ik begin 2012 met een reis door Centraal-India. Als er genoeg aanmeldingen zijn gaat mijn volgende reis naar fascinerend Nepal.

Wat maakt Koning Aap bijzonder/uniek?
Koning Aap staat voor onderweg zijn. Jezelf helemaal verwijderen van alles wat jou kent en je taal spreekt en je onder te dompelen in een onbekende wereld. Bij Koning Aap werken enthousiaste reisbegeleiders, doen we minder bekende plaatsen aan, zitten de reisschema’s goed in elkaar en zijn de groepen niet te groot.

Foute ingave

Gelieve een correct e-mailadres op te geven aub.

Er is iets fout gelopen...

Gelieve ons hiervoor te verontschuldigen.
De pagina herladen kan misschien helpen.

E-mail is reeds geregistreerd
Het opgegeven e-mail adres bevindt zich reeds in ons nieuwsbrief systeem.
Inschrijving gelukt!

U bent succesvol ingeschreven op de nieuwsbrief.