Reisbegeleider van de maand februari 2014

Koning Aap stelt hoge eisen aan de Nederlandstalige reisbegeleiding. Ruime reiservaring én ervaring in het omgaan met groepen zijn belangrijke criteria bij de selectie. Al onze reisbegeleiders hebben een voorliefde voor reizen en zijn geïnteresseerd in de cultuur en natuur van verre bestemmingen. De liefde voor ‘hun’ land(en) brengen ze graag aan anderen over! Maandelijks stellen we in deze rubriek een van onze reisbegeleiders aan je voor.

Deze keer: René Pluta

Wie ben je?
Ik ben René Pluta en als ik in Nederland ben, woonachtig in Eindhoven. Mijn professionele loopbaan begon na mijn studie bij een grote multinational. Aanvankelijk zat ik wat meer in de technische hoek, maar ik had al snel door dat de commerciële kant van het bedrijf veel interessanter was. Het duurde dan ook niet lang voordat ik daar terecht kwam. En op die plek kwam ik in aanraking met het reizen. Ik heb veel van de wereld gezien, maar altijd te kort en te vaak in kantoren om te vergaderen. Dat kan anders, dacht ik. Toen ik de kans kreeg heb ik die gegrepen en nu bestaat mijn leven voornamelijk uit reizen. Het is mijn lust en mijn leven geworden.

Wat is je favoriete reisbestemming?
Sinds dat ik stevig aan het reizen ben valt mij op dat hoe vaker ik een land bezoek hoe meer ik verliefd raak op een land. De toeristische trekpleisters worden bij herhaling wat minder boeiend, maar de contacten met de bevolking en het opsnuiven van de cultuur neemt dan toe. Vaak met veel bewondering en interesse. Die trend zet zich nog steeds door totdat ik misschien wel ergens voor langere tijd ga wonen. Tegelijkertijd wil ik me ook niet afsluiten voor nog nieuwe ervaringen van landen waar ik nog niet geweest ben. Op dit moment heb ik een goede balans tussen verdieping en nieuw avontuur in een nieuwe omgeving. En wie weet waar mij dat ooit naar toe zal brengen mag het zeggen.

Is er dan geen favoriete reisbestemming voor mij? Jawel, die is er zeker. Deze ligt in ieder geval in Azië. Het is ook een heel rijk gebied wat diversiteit in natuur, cultuur en bevolkingsgroepen betreft. Mijn meest favoriete regio is daarbij het Himalaya-gebergte van India, Nepal en vooral Tibet.

Wat maakt Tibet zo bijzonder?
Elke keer weer ben ik diep onder de indruk van Tibet. Het ‘dak van de wereld’. De natuur is overweldigend mooi, maar dat is slechts een deel van de indruk. Het Tibetaanse volk, het boeddhisme, en de geschiedenis met als hoogste religieuze leider de Dalai Lama, dat maakt van Tibet een onuitwisbare ervaring. De goedaardigheid en warmte van de Tibetanen laten me niet meer los en ik neem er steeds met moeite afstand van op het einde van een reis.

Wat was meest unieke ervaring tijdens de reizen die je begeleid hebt?
Ook het meest unieke speelt zich in Tibet af. Monniken lijken ver van ons af te staan. Zeker als je ze massaal in gebed tijdens het "chanting" aantreft. Dit is een deel van het geloof dat ze op intensieve manier beleven. Veel monniken zijn echter ook uiterst modern. Ze leven wel in afzondering maar zeker niet wat kennis betreft. iPads en iPhones alom in het klooster en een gesprek met een monnik pakt vaak verrassend uit. Interessant en uniek om mee te maken.

Welke reizen heb je onlangs nog begeleid?
Onlangs ben ik zowel in India als Nepal geweest en ik heb het jaar afgesloten met een Kerst en Nieuwjaar reis in Rajasthan in India.

Waarheen gaat je volgende reis?
In februari 2014 begeleid ik een 29-daagse Zuid-India reis. In juli wordt het Sri Lanka (nu met nieuwe gebieden als Trincomalee en Jaffna) en eind van het jaar begeleid ik een festivalreis door Myanmar.

Wat maakt Koning Aap bijzonder?
Koning Aap heeft een zeer uitgebreid netwerk van lokale agenten met goede kennis van het land. Die waken er voor dat de kwaliteit van wat aangeboden wordt op een hoog niveau blijft en passen een reis wat route en overnachtingen betreft dan ook aan als dat nodig is.

Feit is dat niet elke reiziger dezelfde interesse heeft. Koning Aap speelt daar op in door iedereen de ruimte te geven om een deel van de reis op eigen manier in te vullen. Dus geen zeer strak omlijnd programma voor degenen die zelf op pad willen. Ideaal voor reizigers die wel graag de hele organisatie van de reis uit handen geven aan Koning Aap.

Foute ingave

Gelieve een correct e-mailadres op te geven aub.

Er is iets fout gelopen...

Gelieve ons hiervoor te verontschuldigen.
De pagina herladen kan misschien helpen.

E-mail is reeds geregistreerd
Het opgegeven e-mail adres bevindt zich reeds in ons nieuwsbrief systeem.
Inschrijving gelukt!

U bent succesvol ingeschreven op de nieuwsbrief.