Koning Aap stelt hoge eisen aan de Nederlandstalige reisbegeleiding. Ruime reiservaring en ervaring in het omgaan met groepen zijn belangrijke criteria bij de selectie. Al onze reisbegeleiders hebben een voorliefde voor reizen en zijn geïnteresseerd in de cultuur en natuur van verre bestemmingen. De liefde voor 'hun' land(en) brengen ze graag aan anderen over! Maandelijks stellen we in deze rubriek een van onze reisbegeleiders aan je voor.

Deze maand: Kathelijn de Decker

Wie ben je?
“Mi nombre es Kathelijn De Decker y soy de Bélgica” waren mijn allereerste woordjes in het Spaans. Die had ik toen op mijn hand geschreven en prevelde ik zenuwachtig uitkijkend naar de familie bij wie ik een jaar zou gaan wonen in Costa Rica. Ik was toen net klaar met mijn middelbare school en had nog geen idee dat deze ervaring zo bepalend zou zijn voor mijn toekomst.

Oorspronkelijk ben ik afkomstig uit Aalst (België) en spreek ik ‘schoon’ Vlaams. Verder spreek ik Frans, Engels, Spaans en een aardig woordje Portugees. Ik ben ooit begonnen aan Yucateeks Maya, maar bij gebrek aan gesprekspartners is het volledig weggezakt. Mijn volgende uitdaging op taalgebied is zeker het Quechua, dat nog veel gesproken wordt in de magische Andeslanden.
 
Wat is je favoriete reisbestemming?
Hoewel ik me telkens voorneem op verkenning te gaan in Azië, loop ik de reisbureaus steeds weer uit met een ticket naar een van de Latijns-Amerikaanse hoofdsteden. Het continent trekt me enorm, er is zoveel te zien en het heeft meerdere gezichten.

Latijns-Amerika heeft van alles te bieden, of je nou op zoek bent naar witte zandstranden, besneeuwde bergtoppen of tot in de vroege uurtjes wilt salsadansen. Je maakt er foto’s met duizend verschillende tinten groen, van ondergaande zonnen en terracotta gekleurde gebouwen.

Wat me ook grijpt is hoe de stilte aan een meer op 5000 meter hoogte soms oorverdovend kan zijn of de ontwapenende lach van een kind dat je jeep achterna holt. Ook de gastvrijheid is iets dat me steeds naar dit werelddeel terug doet terugkeren. Wanneer ik aankom vragen mijn latino vrienden vaak “Cuándo vuelves”, wanneer kom je terug? Ook “Mi casa es tu casa” lijkt de lijfspreuk van menig Latijns-Amerikaan.

Welke plek heeft het meeste indruk op je gemaakt?
Mijn laatste reis ging naar het nog redelijk onontdekte Colombia. Er hangt hier nog geen toeristische sfeer, je ziet vooral veel Colombiaanse vakantiegangers. Ik wilde er al lang heen, maar durfde niet zo goed vanwege de vroegere politieke problemen. Toen Koning Aap me vroeg om reizen te begeleiden naar Colombia heb ik echter volmondig ja gezegd. En wat bleek? In weinig landen heb ik me zo veilig gevoeld als hier. Je ziet overal politie en leger op straat die er voor zorgen dat toeristen niets overkomt.

Maar waar ik echt van onder de indruk was, is de schoonheid van het landschap. Zelfs lange busritten zijn hier een hele ervaring. Er is zo veel variatie aan natuur; strand, bergen, woestijn, sneeuw, watervallen, bizarre natuurverschijnselen… Colombia is zo groen! Nooit in mijn leven zag ik zoveel prachtige bloemen bij elkaar. Het lijkt wel één grote botanische tuin!

Het land staat op het punt om een grote toeristische groei mee te maken. En terecht: het heeft onbeperkte, zelfs ongekende mogelijkheden voor de ‘outdoor’ sportievelingen, zoals het maken van prachtige wandeltochten, te voet of te paard, bergbeklimmen, raften en zwemmen.

Colombia is ook nog erg authentiek. Je ziet overal cowboys, paard en kar zijn nog lang niet uit het straatbeeld verdwenen. De koloniale huizen in Cartagena en ook de koffieboerderijen, waar ’s avonds spontaan een feest losbarst, zijn nog in originele staat.

Wat was de leukste ervaring tijdens de reizen die je begeleid hebt?
Laatst was ik met een klein groepje van Koning Aap in Cuzco. We verbleven in een nieuw hotel en de eigenaren probeerden het ons zo goed mogelijk naar onze zin te maken. Op zondag zou de ‘Dag van het toerisme’ gevierd worden met een optocht door de stad. Er werd ons verteld dat het een grote happening zou zijn met kleurrijke folkloristische kledij, traditionele dansen en praalwagens. Toen de vriendelijke hoteleigenaren ons vroegen of we deel wilde zijn van de optocht konden we simpelweg niet weigeren. Wat een ervaring! We kregen vlaggen van verschillende landen in onze handen gedrukt en waren verkleed als… toeristen! We kregen applaus van het publiek en iedereen vond het geweldig dat we deel hadden genomen aan de optocht. Wanneer toeristen hun vlag herkenden gingen ook zij uit hun dak.

Welke reizen heb je onlangs nog begeleid?

Mijn laatste reizen waren de zeer afwisselende Mayaroute. De cultuur en ontstellende natuur van Peru en Bolivia en het frisse groene Colombia.

Waarheen gaat je volgende reis?
Binnenkort vertrek ik naar Venezuela voor een actieve en avontuurlijke rondreis met vijftien reizigers.

Wat maakt Koning Aap bijzonder?
Koning Aap is een uitstekende keuze vanwege het professionele team. Het kantoorpersoneel en de reisbegeleiders nemen de organisatie van je reis bij je uit handen. Uiteraard kom je voor onvoorziene omstandigheden te staan, maar als reisbegeleider voel je dan meteen dat er een team achter je klaar staat om je te helpen alles zo vlot en vooral ook aangenaam mogelijk te laten verlopen.

Daarnaast spreekt de persoonlijke vrijheid die de reizigers hebben me aan. Voor optionele excursies moet je soms bij betalen, maar zo kun je tenminste precies kiezen wat je doet! Als mensen ‘off trail’ nog specifieke activiteiten in gedachten hadden, vind ik het leuk om dit daadwerkelijk mogelijk te maken.
 

Foute ingave

Gelieve een correct e-mailadres op te geven aub.

Er is iets fout gelopen...

Gelieve ons hiervoor te verontschuldigen.
De pagina herladen kan misschien helpen.

E-mail is reeds geregistreerd
Het opgegeven e-mail adres bevindt zich reeds in ons nieuwsbrief systeem.
Inschrijving gelukt!

U bent succesvol ingeschreven op de nieuwsbrief.