Koning Aap stelt hoge eisen aan de Nederlandstalige reisbegeleiding. Ruime reiservaring en ervaring in het omgaan met groepen zijn belangrijke criteria bij de selectie. Al onze reisbegeleiders hebben een voorliefde voor reizen en zijn geïnteresseerd in de cultuur en natuur van verre bestemmingen. De liefde voor 'hun' land(en) brengen ze graag aan anderen over! Maandelijks stellen we in deze rubriek een van onze reisbegeleiders aan je voor.

Deze maand: Paula Sprengers

Wie ben je?
Hallo, ik ben Paula Sprengers. Van origine kom ik uit een klein dorpje in Brabant, Lierop. Sinds 1986 woon ik in Maastricht waar ik de opleiding Grafische Vormgeving heb gevolgd aan de Kunstacademie. Tijdens mijn studie heb ik het reizen al ‘ontdekt’. Vaak op de bonnefooi richting Zuidoost-Azië, maar ook een paar keer als deelnemer met een Koning Aap reis. Daar heb ik met veel interesse naar de reisbegeleiders gekeken. Ergens met de gedachte..., dat wil ik ook ooit eens proberen. In 2007 heb ik een langgekoesterde droom in vervulling laten gaan. Mijn baan opgezegd, met een enkeltje naar Moskou vertrokken om met de Transsiberië trein naar Peking te reizen. 14 Maanden later, vele duizenden km’s verder ben ik de wereld rond gegaan. Bij thuiskomst zat er maar één ding op, solliciteren voor reisbegeleider. En zie hier, ik mag mij gelukkig prijzen dat ik van mijn hobby mijn werk heb kunnen maken. Nu begeleid ik met heel veel plezier reizen bij Koning Aap.

Wat is je favoriete reisbestemming?
Mijn hart ligt toch het meest in Azië. Elke keer als ik die kant op ga voelt het voor mij als een soort thuiskomen. Als ik dan naar China kijk... Er is bijna geen grotere variëteit binnen één land te vinden als hier. De oude hutongs, waar de tijd lijkt stil te staan, midden in grote moderne steden. Van boeddhistisch via Tibetaans naar islamitisch tot non-religieus. Reizend per trein, bus, vliegtuig, boot of zelfs op de fiets zie je het landschap veranderen. Uitgestrekte landschappen in het noorden, groene rijstvelden tussen het karstgebergte in het zuiden. Maar het meest fascinerend is wel de tocht per hemeltrein naar Lhasa in Tibet. Naar het ‘Dak van de Wereld’. Langzaam doemen de sneeuwgekapte bergen voor je op. Wanneer de zon opkomt, lijkt het of de bergtoppen in vuur staan. Een van de hoogtepunten in Tibet, letterlijk en figuurlijk, is wel het wandelen naar Everest Basecamp op 5200 m hoogte.

O ja, en dan heb ik het nog niet gehad over het heerlijke eten. Het is iedere keer weer een verrassing wat er uit de keukens getoverd wordt.

Wat is de plek die de meeste indruk op je gemaakt heeft, en waarom?
China is natuurlijk te groot om één plek uit te kiezen. Je zit namelijk in een soort achtbaan van indrukken die je hier opdoet. Als ik langzaam inzoom (zoals dat met Google Earth kan) kom ik op een plek in Tibet. De plaats is Xigaze. Hier staat een enorm Tibetaans kloostercomplex, de Tashilhunpo. Van alle gebouwen is er één dat er voor mij uitspringt. De Grote Gebedshal, daar waar de monniken hun ceremonies houden. Het is een van de oudste kloosters die ik ooit heb gezien. Een paar jaar geleden was ik er voor het eerst, en het was daar waar ik werd ‘geraakt’. Was het de atmosfeer, de geur van yakboter, die ene monnik die in een hoek zijn mantra’s aan het reciteren was, de kleine lichtbundel zonnestralen die zich door een klein raampje naar binnendrong? Het was de combinatie van dit alles. Iedere keer als ik daar kom denk ik terug aan dat moment en iedere keer wordt ik weer ‘geraakt’.

Wat was de meest unieke ervaring tijdens de reizen die je begeleid hebt?
Mmmh, een unieke ervaring is een eenmalig iets. Nu is geen enkele reis hetzelfde maar er is wel een ervaring die hopelijk eenmalig blijft.

Vorig jaar begeleidde ik een familiereis van Koning Aap Kidz door China. Op een dag gingen we naar Leshan om de Grote Boeddha te bezoeken. Een Boeddhabeeld van 70 meter hoog, uitgehouwen in een rotswand. Leshan ligt ongeveer 2 uur rijden van Chengdu. We vertrokken op tijd zodat we voldoende tijd hadden om het een en ander te bekijken. Alles liep volgens plan. Boottocht gemaakt, tussendoor geluncht en dan het park in om het beeld van dichtbij te bekijken. Tijdig verzamelen om naar het vliegveld te rijden. Ook dit zou weer circa 2 tot 2½ uur rijden zijn. So far, so good, dacht ik. Maar het was zondag en net als wij waren er vele Chinezen op weg naar Chengdu na een dagje uit. Voeg dit samen met een wegversmalling dan is de uitkomst compleet. File! We zaten hartstikke vast in het verkeer. O jee, wat als ... ?

Ik geloof dat we 5 minuten voor vertrek van het vliegtuig op het vliegveld aankwamen. De boardingpassen lagen klaar, met de hele bagage zijn we naar de gate gerend en wonder boven wonder heeft het vliegtuig op ons gewacht. Eenmaal in het vliegtuig werd er omgeroepen dat er enige vertraging was wegens een technische storing. Ja ja, wij wisten heel goed dat wij die storing waren. Maar met een big smile en een ervaring rijker zijn we verder gegaan. De reis was Kidz China Avontuur, nou het was zeker een avontuur. Maar zoals ik zei, hopelijk ook eenmalig.

Welke reizen heb je onlangs nog begeleid?
In het voorjaar heb ik de China Steden en Dorpen reis begeleid. Het is, naar mijn mening, een van de mooiste reizen die Koning Aap aanbiedt in China. Completer kun je het bijna niet krijgen. Je reist letterlijk van stad naar dorp. Van zeeniveau tot 3000 m hoogte. Een diversiteit aan mensen, minderheden in klederdrachten dansend op het centrale plein in Lijiang en Zhongdian, pelgrims die van heinde en verre komen om de kora te lopen in Xiahe. Fietsen tussen de rijstvelden in Yangshuo. Maar zeker niet te vergeten een bezoek aan de Verboden Stad, het Terracottaleger en in alle vroegte even alleen zijn op de Grote Muur van China.

Waarheen gaat je volgende reis?
Mijn eerstvolgende reis is de 29-daagse reis China, Tibet en Nepal. Beginnend in Beijing, waarna we volledig over land naar Kathmandu in Nepal reizen. Doordat we overland gaan zien we het landschap letterlijk veranderen en stijgen we gestaag naar de 5200 m van de Everest Basecamp. Op deze reis bezoeken we de zes meest belangrijke Geelkapkloosters van het Tibetaans Boeddhisme. De orde waar ook de Dalai Lama toebehoort.

Daarna ga ik de China Steden en Dorpen reis begeleiden. Dezelfde reis die ik eerder dit jaar al heb mogen doen. Ook dit is een 29-daagse reis door China. Hier ‘proeven’ we wel van het Tibetaanse Boeddhisme maar blijven buiten het grensgebied van Tibet. We reizen ook richting het zuiden van China. Hierbij maken we gebruik van ongeveer alle transportmogelijkheden die China rijk is. O.a. nachttreinen om de vele honderden km’s afstand te overbruggen terwijl we slapen. Zelfs deze treinen zijn een belevenis op zich.

Wat maakt Koning Aap bijzonder?
Wat ik zelf goed vindt van Koning Aap is dat de mensen het gevoel krijgen dat ze ook écht op reis zijn. De reizigers van tegenwoordig lopen niet graag achter een vlaggetje aan. Zijn erg ondernemend en houden van avontuur. Binnen het programma van een reis is voldoende ruimte om zelf op ‘ontdekkingsreis’ te gaan. Bijvoorbeeld het meeliften achterop een boerenkar, of met de fiets Beijing doorkruisen. Er is niets zo leuk als de verhalen van de mensen uit mijn groepen te horen over wat ze op een dag hebben meegemaakt. Onze reizigers gaan altijd met een bepaald verwachtingspatroon op reis, maar het is altijd het verwachtingspatroon plus veel meer als ze weer naar huis gaan.

Foute ingave

Gelieve een correct e-mailadres op te geven aub.

Er is iets fout gelopen...

Gelieve ons hiervoor te verontschuldigen.
De pagina herladen kan misschien helpen.

E-mail is reeds geregistreerd
Het opgegeven e-mail adres bevindt zich reeds in ons nieuwsbrief systeem.
Inschrijving gelukt!

U bent succesvol ingeschreven op de nieuwsbrief.