Online Chat

Reizen naar Portugal

Gezondheid Portugal

Voor Portugal heb je geen vaccinaties nodig. De kwaliteit van de openbare gezondheidszorg is in Portugal de laatste tijd aanzienlijk verbeterd maar nog niet van het niveau als in Nederland of België. Over het algemeen spreken artsen voldoende Engels. Zorg voor een goede reisverzekering voor het geval je een zwaar ongeluk krijgt of ernstig ziek wordt zodat je naar een ziekenhuis in eigen land geëvacueerd kunt worden. Neem een kleine reisapotheek mee met daarin o.a. jodium, pleisters, en middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten, zonnebrand en eventueel een middel tegen reisziekte. Denk ook aan een tekentang, thermometer (onbreekbaar), ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) en vitaminetabletten. Voor de hygiëne op reis o.a. een flesje desinfecteergel en ontsmettingsdoekjes. Denk ook aan oordopjes i.v.m. mogelijke geluidsoverlast.

Europees Medisch Paspoort: Handig om mee te nemen op je rondreis door Portugal of je familiereis door Portugal is het Europees Medisch Paspoort, een document waarmee je in urgente situaties veel problemen kan voorkomen. Het paspoort is opgesteld in elf talen, waardoor de hulpverlener (in het buitenland) eenvoudig de gegevens van de patiënt, zijn of haar ziekten, aandoeningen en medicijngebruik kan opzoeken. Ook is vermeld wie de behandelende arts is en wie er in dringende gevallen gewaarschuwd kan worden. Het medisch paspoort is onder andere verkrijgbaar bij huisarts, de Reisdokter, apotheek en GGD.

Gezondheidszorg in Portugal: In de grote steden zijn staatsziekenhuizen met 24-uurs noodhulp. Voor minder ernstige gevallen kun je terecht in een Centro de Saude die in elke plaats van enige omvang te vinden is. Bij de farmacia (apotheken, herkenbaar aan een groen bord met wit kruis) kun je ook medicijnen krijgen die in Nederland en België alleen op recept verkrijgbaar zijn.
Zorg dat je een EHIC kaart (European Health Insurance Card) mee op reis hebt zodat zorgverleners in Portugal kunnen zien dat de rekening betaald wordt door de zorgverzekeraar. Een EHIC kun je gratis aanvragen bij je zorgverzekeraar.