Landschap Polynesië

Onder de Stille Oceaan ligt een enorme tektonische plaat. Kleine bewegingen van deze plaat hebben grote consequenties voor de Zuid Pacific. Dat geldt voor het verleden, het heden en de toekomst. Soms worden hete dampen en lava vanuit de kern van de aarde omhoog gestuwd door kieren in de plaat, waardoor vulkanen ontstaan en soms complete eilanden.

Vulkanen en bergen
De grotere eilanden van de Salomon eilandengroep hebben een vulkaan. Sommigen zijn actief, andere zijn bijna uitgedoofd. De kleinere eilanden van deze groep zijn atollen (ringvormige koraaleilanden), bedekt met zand en soms begroeid met palmbomen.

Samoa bestaat uit grotere vulkaaneilanden en kleinere atollen. Samoa is ontstaan door een beweging van tektonische plaat waardoor lagen over elkaar schoven waardoor de bodem boven het zeewater kwam. Op Samoa komen nogal eens aardbevingen voor. Bij de laatste in 2009 volgde ook een tsunami en kwamen meer dan 170 mensen  om het leven. Ook Vanuatu is een vulkanische archipel met werkende vulkanen.

Fiji is een eilandengroep met twee heel grote eilanden: Viti Levu en Vanua Levu. Beide eilanden zijn bergachtig met pieken tot 1300 meter, die soms al bij de kust beginnen. Er is een tropisch woud. Ook op deze eilandengroep zijn vulkanen actief.

Op de Cook eilanden, dat bestaat uit 15 eilanden en twee riffen, is een minder hoge berg, Te Manga (652 m.). Het belangrijkste bevolkte eiland is Rarotonga. De eilandengroep is ontstaan vanuit vulkanische activiteit.  De vulkanen zijn inmiddels gezonken en worden bedekt door koraalgroei.
Frans Polynesië is een vulkanische keten bestaande uit tien eilanden en atollen. Bora Bora is een ’schild vulkaan’ gevormd naar de voormalige lavastroom, die zich heeft ontwikkeld naar basaltvormen. Ook hier zijn bergen, van 1300 – 2200 meter. 

Koning Aap en derden gebruiken cookies (en andere technieken) om de website te analyseren, deze gebruiksvriendelijker te maken, social media aan te kunnen bieden en u op en buiten de website relevante aanbiedingen te tonen. Door gebruik te maken van de site, stemt u hiermee in. Meer lezen.