Eten en drinken Polynesië

Het basisvoedsel in de zuidelijke Pacific werd lange tijd bepaald door wat de oude navigatievolkeren in hun kano’s meebrachten: wortelknollen, varkensvlees en vis.  Verse groene bladgroente ontbrak lange tijd.  Tegenwoordig heeft elke eilandnatie een onderscheidende culinaire stijl, beïnvloed door de Franse, Engelse of Amerikaanse kolonisatie en de aanwezigheid van Chinese en Indiase arbeiders. Naast traditionele eiland favorieten vind je pittige Indiase curries, verse croissants en Chinese noedelsoep.

Traditionele gerechten in de Pacific
De veelzijdige broodvruchten – de reden waarom Captain William Bligh, Fletcher Christian en de HMS Bounty naar de Zuidelijke Stille Oceaan werden gezonden - worden meestal onrijp gegeten, vaak wordt het op een open vuur geroosterd. De smaak zit tussen die van een aardappel en een kastanje. Het kan ook worden gefrituurd in de vorm van chips, gekookt of gebakken in de oven. Veel traditionele culturen hebben broodvruchten gefermenteerd (en een paar doen nog steeds), zowel als conserveringstechniek als om smaak te geven aan een flauwe maaltijd (het gefermenteerde fruit ontwikkelt een sterke, zure smaak).

Naast cassave en kumara vind je verschillende variëteiten taro in de South Pacific. Het zijn allemaal langwerpige wortelknollen. Ze worden gekookt in water of gestoomd in een oven van aardewerk. Het is stevige kost, zetmeel-, aardappelachtig voedsel dat er krokant uitziet, het is een mooi bijgerecht. Van bepaalde soorten taro kunnen ook de bladeren gegeten worden, meestal gemengd in hartige stoofpotjes of gegeten met kokosmelk. Als het gekookt is lijkt het op spinazie, het is de enige traditionele groente in Polynesië.

Vis, vlees en fruit in de Pacific
In bijna elk restaurant in de South Pacific zijn verse vis en schelpdieren verkrijgbaar. Informeer naar de ‘catch of the day’. Daarnaast wordt ook veel lokaal geproduceerd varkensvlees gegeten. Lamsvlees en rundvlees wordt vooral geïmporteerd uit Nieuw-Zeeland en is van prima kwaliteit. Het bevroren kippenvlees uit de VS is van veel mindere kwaliteit. Ingeblikt vlees is populair, het is goedkoop en makkelijk, maar het bevat veel vet, zout, nitrieten en calorieën.

Terwijl de Polynesische eilanden over het algemeen een groot aanbod hebben van tropisch fruit (mango's, papaya's, ananas, groene sinaasappels, reusachtige grapefruit, passievruchten, guave en  bananen), geldt dat in wat mindere mate voor sommige delen van Melanesië.   

Drinken in de Pacific
In de South Pacific kun je bijna overal koffie krijgen, maar behalve in Nieuw-Caledonië en Vanuatu is de kwaliteit van het brouwsel vaak twijfelachtig. Uitgezonderd de resortsrestaurants of expat-cafés in stedelijke gebieden. Hoe verder je van de grote steden komt, hoe groter de kans dat je  oploskoffie krijgt.

Elk eiland heeft zijn eigen bier zoals Samoa's Vailima, Tahiti's Hinano of een Fiji Bitter. Ook cocktails zijn er in alle soorten, vaak bevat het lokale rum. Verse sapjes zie je niet vaak.  Maar een kokosnoot met een rietje is altijd wel te vinden

Koning Aap en derden gebruiken cookies (en andere technieken) om de website te analyseren, deze gebruiksvriendelijker te maken, social media aan te kunnen bieden en u op en buiten de website relevante aanbiedingen te tonen. Door gebruik te maken van de site, stemt u hiermee in. Meer lezen.