Cultuur Polynesië

De bewoners van de Pacific eilanden, zowel mannen als vrouwen, krijgen tatoeages om het begin van puberteit en de fase naar de volwassenheid te markeren. Op latere leeftijd geven tatoeages aan welke status iemand heeft in een stam. De meest uitbundige tatoeages waren te zien bij de strijders van de Marquesas, zij droegen een pantser van tatoeages over hun hele lichaam, inclusief hun oogleden en tong. In Tahiti, Samoa en Tonga staan mooi ontworpen tatoeages op billen en heupen. Natuurlijke pigmenten werden met behulp van een schelp of een botje in de huid ingebracht. In Melanesië was het aanbrengen van een litteken een populair alternatief voor het tatoeëren, maar ook daar hadden  tatoeages status. Tatoeages waren populair bij Europese zeelui die in de 19e eeuw aan wal gingen in de Pacific, maar christelijke missionarissen keurden dat af en verboden het zelfs.

Lange tijd bedachten mensen zich wel twee keer voor ze een tattoo lieten zetten. Maar sinds eind jaren zeventig is er sprake van een renaissance van de tattoo. Het hangt samen met ‘het ontwaken van de culturele identiteit’, een terugkeer naar de wortels. Andere dingen die daarbij horen zijn vuurwandelen, traditionele zang en dansen.

Het drinken van kava, een rustgevende drank gemaakt van kava-wortels, heeft een lange en sterke sociale traditie in veel Pacific landen, bijna heel Polynesië en een groot deel van Melanesië. Het is een vorm van welkom, en het wordt ook gebruikt om allianties te verzegelen, conferenties van een startschot te voorzien en om geboorten, gestorvenen en huwelijken te herdenken. Als je een glas aangeboden kava weigert, betekent dat zoveel als dat je een vriendschap afwijst. Hoewel het drankje een enigszins bittere smaak heeft, maak je vrienden door ervan te proeven. Neem een slokje en laat merken dat je onder de indruk bent. Op veel landen dragen de kava-ceremonies, waarbij men gaat klappen, zingen en een beetje morsen voor de geesten,  ertoe bij dat inwoners vast blijven houden aan hun tradities. Men schrijft de lage criminaliteitscijfers toe aan de kalmerende werking van de drank, die in tegenstelling tot alcohol,  geen agressief gedrag veroorzaakt.

In tegenstelling tot in veel Aziatische landen en afdingen niet gebruikelijk in de meeste eilanden van de Pacific. Het wordt als erg onbeleefd beschouwd. Misschien lukt het je nog een paar dollar korting te krijgen in de toeristische winkels of grote stadsmarkten, maar in dorpen zullen de bewoners hun goederen eerder weer naar huis nemen dan een lagere prijs te accepteren. Een uitzondering vormen in Fiji, de Indo-Fijianen. Zij verwachten dat er onderhandeld wordt en laten dat ook merken.

Marquesaans en Vanuatuaans houtsnijwerk is van bijzondere klasse. De makers maken ontelbare uren om - vaak uitsluitend voor ceremoniële  doeleinden – iets te creëren. Er hangt dus een stevig  prijskaartje aan.

Koning Aap en derden gebruiken cookies (en andere technieken) om de website te analyseren, deze gebruiksvriendelijker te maken, social media aan te kunnen bieden en u op en buiten de website relevante aanbiedingen te tonen. Door gebruik te maken van de site, stemt u hiermee in. Meer lezen.