Cultuur Papoea Nieuw Guinea

In de traditionele Melanesische cultuur bestaat het Wantok-systeem waarbij clanleden bepaalde plichten hebben en in ruil daarvoor op bescherming van hun clan kunnen rekenen. Binnen de clan kan ieder lid rekenen op basisvoorzieningen zoals huisvesting, gezondheidszorg, levensonderhoud en veiligheid. Maar in ruil daarvoor blijft men eeuwig trouw aan de clan en steunt men clanleden, bijvoorbeeld als deze bestuurlijke of politieke ambities hebben. Daarbij wordt niet gekeken of deze clanleden daar ook de capaciteiten voor hebben. Op deze manier werkt het Wantok-systeem nepotisme en corruptie in de hand. Omdat alles binnen de clan gedeeld wordt, zijn de leden ook niet geneigd om te ondernemen want alles wat men verdient wordt verdeeld binnen de clan.

Aan het hoofd van de clan staat de ‘bigmen’. Deze chief bouwt prestige op binnen zijn clan en andere clans door te laten zien dat hij de wijsheid in pacht heeft, beschikt over magische krachten en dat hij veel rijkdom bezit. Dat laatste wordt afgemeten aan het aantal varkens dat hij heeft. Varkens zijn veel waard en daarom worden ze heel goed behandeld. Minder respect is er doorgaans voor vrouwen. Mannen uit traditionele gebieden zoals in het stroomgebied van de Sepik houden vrouwen die ongesteld zijn het liefst op afstand. Vrouwen zouden dan over krachten beschikken die mannen kunnen schaden. Het gebeurt ook dat vrouwen van hekserij worden beschuldigd. Er vindt relatief veel seksueel geweld tegen vrouwen plaats. In de hooglanden mag een man meerdere vrouwen hebben. Mannen hebben vaak een eigen hut terwijl de kinderen bij de moeder wonen.  

Kunst van Papoea-Nieuw-Guine
Papoea-Nieuw-Guinea staat bekend om de veelzijdigheid van kunstvormen. Elke etnische groep heeft eigen culturele uitingen zoals in muziek, dans, schilderkunst,  houtsnijwerk en architectuur. Deze kunstvormen zijn vaak functioneel zoals de kano’s die met fraai houtsnijwerk versierd worden. De fraaie maskers gebruikt men bij bepaalde rituelen waarbij ook vaak het lichaam wordt beschilderd.      


Koning Aap en derden gebruiken cookies (en andere technieken) om de website te analyseren, deze gebruiksvriendelijker te maken, social media aan te kunnen bieden en u op en buiten de website relevante aanbiedingen te tonen. Door gebruik te maken van de site, stemt u hiermee in. Meer lezen.