Bevolking Papoea Nieuw Guinea

Papoea-Nieuw-Guinea ligt in het uiterste zuidoosten van Azië in de zuidelijke Pacific. Het behoort tot de eilandengroep Melanesië, dat ‘eilanden van duistere mensen’ of ‘land van de zwarten’ betekent. Het kreeg zijn naam vanwege de donkere huid van de oorspronkelijke bewoners.

Papoea-Nieuw-Guinea is het oostelijk deel van Nieuw-Guinea. Het westelijk deel, Papua Barat, behoort tot Indonesië. Papoea-Nieuw-Guinea heeft een oppervlakte van 452.000 km² (ruim 11 keer Nederland) en er wonen 7,9 miljoen mensen. Ongeveer 15% van hen woont in de stad, de rest zijn voornamelijk kleine boeren. De twee miljoen ‘highlanders’ die in de bergen wonen hebben al sinds mensenheugenis een moeizame relatie met de kustbewoners. Ook onderling komt het regelmatig tot gewelddadige tribale botsingen.

Etnisch gezien is Papoea-Nieuw-Guinea enorm gevarieerd. Er wonen een kleine duizend etnische groepen, ieder met hun eigen gebruiken, rituelen en taal. Naast de oorspronkelijke Papoea’s zijn er in de loop der eeuwen veel bewoners van andere Melanesische eilanden zoals de Salomonseilanden, Fiji en Nieuw-Caledonië neergestreken. Maar ook bewoners uit Polynesië en Micronesië.
Foute ingave

Gelieve een correct e-mailadres op te geven aub.

Er is iets fout gelopen...

Gelieve ons hiervoor te verontschuldigen.
De pagina herladen kan misschien helpen.

E-mail is reeds geregistreerd
Het opgegeven e-mail adres bevindt zich reeds in ons nieuwsbrief systeem.
Inschrijving gelukt!

U bent succesvol ingeschreven op de nieuwsbrief.