Festivals Oekraine

Orthodoxe Kerst (7-8 januari) en het orthodoxe Pasen zijn de belangrijkste religieuze feestdagen in de Oekraïne. Naast nieuwjaarsdag (1 januari) heeft de Oekraïne nog een aantal nationale feest- en herdenkingsdagen zoals Internationale Vrouwendag (8 maart) is een dag waarop de vrouw extra in het zonnetje wordt gezet door collega's en familie. Dit gebeurt onder andere met bonbons, bloemen (vooral rozen en mimosa) en het sturen van kaartjes. De Oekraïense 8 maart kan nog het beste vergeleken worden met een combinatie van moederdag en Valentijnsdag, met het verschil dat het een echte nationale feestdag is, waar naartoe geleefd wordt als hier naar Kerst of Sinterklaas. Verder zijn er Dag van de Arbeid (1 mei), Overwinningsdag (9 mei), Dag van de Grondwet (28 juni), Onafhankelijkheidsdag (24 augustus) en Oktoberrevolutie (7-8 november).

De meeste feestdagen hebben een orthodox-religieuze of communistische oorsprong. Omdat christelijke feestdagen onder het communisme verboden waren, werd een deel van de kersttraditie opgenomen in de oudejaarsviering. De jolka (kerstboom) en de Slavische variant van de kerstman, Djed Moroz (grootvadertje Vorst) zijn daarom verbonden met de jaarwisseling. Het orthodoxe kerstfeest werd in de communistische tijd door een kleine groep gelovigen in stand gehouden waardoor eeuwenoude gebruiken niet verloren zijn gegaan.
Het Oekraïense kerstfeest is een mengelmoes van christelijke en heidense tradities en heeft voor de Oekraïners door de eeuwen heen een magische en sprookjesachtige uitstraling. Op 6 januari is het Svjatyj Veèir, kerstavond, de avond die de vastenperiode voor Kerstmis afrond. Na de mis komt de hele familie bij elkaar om gezamenlijk te eten. Het diner bestaat uit twaalf vastengerechten. Het kerstdiner begint met het gerecht kutja, een speciaal gerecht uit tarwe, honing, noten en rozijnen. De ingrediënten symboliseren hoop op onsterfelijkheid, succes, gezondheid en geluk. Hoogtepunt van die avond is de speciale kerstmis die van 23.00 uur tot 04.00 uur kan duren. De volgende dag begint de periode van Svatky, kerstfeestdagen, die tot 19 januari (doop van Christus) duurt. De kerken zijn gedurende deze periode versierd met dennentakken, er staan kerstkribben en vaak worden er levende kribbenspelen opgevoerd. Kinderen gaan van deur tot deur en zingen koljadki en šèredryki (kerstliederen) om de bewoners geluk, een goede gezondheid en welzijn toe te wenzen. Niemand verlaat het huis met lege handen; speciaal voor deze gelegenheid staan er schalen met koekjes, snoepjes, chocolade en kleingeld klaar. Svatky is ook de periode van het waarzeggen, vooral jonge meisjes proberen in die tijd met verschillende waarzegmethoden de juiste bruidegom te berekenen.
Behalve Kerstmis is ook Pasen een belangrijke feestdag in de orthodoxe kerk. Het feest begint met een middernachtmis en het zegen van de geverfde eieren en andere lekkernij. Kaarsen worden ontstoken, iedereen wenst elkaar gelukkig Pasen en geeft elkaar daarbij een ei cadeau.
Een ander in ere gehouden orthodox ritueel vindt plaats op de avond van 6 juli, wanneer de Oekraïners massaal te water gaan, een eerbetoon aan Johannes de Doper. Deze feestdag heet Ivana Koepale en is een moderne variant van de heidense midzomerfeestdag Koepola.

 

Foute ingave

Gelieve een correct e-mailadres op te geven aub.

Er is iets fout gelopen...

Gelieve ons hiervoor te verontschuldigen.
De pagina herladen kan misschien helpen.

E-mail is reeds geregistreerd
Het opgegeven e-mail adres bevindt zich reeds in ons nieuwsbrief systeem.
Inschrijving gelukt!

U bent succesvol ingeschreven op de nieuwsbrief.