Eten en drinken Oekraine

De Oekraïense keuken is een gevarieerde keuken met Poolse, Duitse, joodse, Turkse en Hongaarse invloeden. De meeste gerechten bestaan uit ingrediënten die rechtstreeks van het land komen zoals granen (boekweit, gierst) en basisgroenten (aardappelen, bieten, kool en paddestoelen). Ze worden op smaak gebracht met dille, knoflook en azijn. Daarbij hoort een stukje vlees meestal varkens- en rundvlees, kip en af en toe vis.
Het bekendste Oekraïense gerecht is borsjtsj, een rode bietensoep (er bestaan wel dertig soorten) met veel groente en vlees opgediend en een klodder zure room. Soljanka is een kruidige, zure soep gemaakt uit zeven verschillende vleessoorten. Holubci zijn koolbladeren gevuld met gehakt. Vareniki zijn deegflapjes die gevuld zijn met zuurkool, kwark, vlees, maanzaad of fruit.
Door het verhaal ‘de nacht voor kerstmis’ van Nikolaj Gogol zijn vareniki het symbool van luiheid en volheid geworden. Het verhaal vertelt dat de deegflappen onder invloed van hekserij vanzelf uit de schaal springen en rechtstreeks in de mond van de mensen terecht kwamen. Oekraïners zijn dol op salo, stukken varkensvet die zonder enige bereiding koud worden gegeten. Volgens hen gaat er een geneeskrachtige werking van uit. Als toetje is er honingkoek, deegpasteitjes met gesuikerde vruchten of pannenkoeken met gecondenseerde suikermelk of honing.
Oekraïners eten bij iedere maaltijd brood. Brood wordt gezien als iets heiligs. Brood breek je niet door midden, je legt een brood niet met de bovenkant naar beneden, met brood speel je niet en brood wordt al helemaal niet weggegooid. Deze gebruiken stammen uit de negentiende eeuw toen de monniken van het befaamde Holenklooster brood bakten van hetzelfde deeg als van de hosties.
Thee wordt bij bijna ieder maaltijd gedronken, koffie veel minder. Thee is over het algemeen veel sterker dan bij ons en wordt op smaak gebracht met suikerklontjes of zelf gemaakte jam. Andere favoriete drankjes zijn kompot (het sap van in water gekookte verse vruchten), uswar (kompot uit gedroogde vruchten en honing), kwas (drankje van gerst, rogge en malt), kefir (een soort karnemelk) en rjazanka (een soort karnemelk die gemaakt wordt van melk uit de oven met zure room). Naast verschillende soorten bier heeft Oekraïne ook eigen wijnen die voornamelijk uit de Krim komen. En natuurlijk wodka. Horilka staat voor Oekraïense wodka maar ook voor de zelf gestookte variant. Het water uit de kraan kun je beter niet drinken, mineraalwater is bijna overal te krijgen.

Het ontbijt in de hotels bestaat meestal uit brood, een schotel met kaas en worst en een gebakken of gekookt ei. Soms is er vruchtensap en yoghurt, in ieder geval thee en koffie. In de grotere steden heb je een ruim aanbod van restaurants met een internationale keuken. In de kleinere plaatsen is de keus vaak erg beperkt.

 

Foute ingave

Gelieve een correct e-mailadres op te geven aub.

Er is iets fout gelopen...

Gelieve ons hiervoor te verontschuldigen.
De pagina herladen kan misschien helpen.

E-mail is reeds geregistreerd
Het opgegeven e-mail adres bevindt zich reeds in ons nieuwsbrief systeem.
Inschrijving gelukt!

U bent succesvol ingeschreven op de nieuwsbrief.