Eten en drinken Oekraïne

In Oekraïne krijg je doorgaans een uitgebreid ontbijt. Vaak krijg je er een warm gerecht bij zoals  pannenkoeken (nalisniki of mlintsi) met hartige vulling, honing of zure room. Lunch en diner zijn beide warme maaltijden. De aardappelen, groente, vlees (kip of vis) is ook in Oekraïne bekend, maar nooit compleet zonder de vierde component: brood. Maaltijden zijn over het algemeen sober en stevig.

Speciale gerechten in Oekraïne
In de grote steden en toeristische centra in Oekraïne zijn volop fast food-restaurants zoals McDonalds en Pizza Hut. Bij kiosken of straatstalletjes worden ook snacks als hotdogs, hamburgers en sjasliek verkocht. Voor een goedkope maaltijd kun je terecht in een zelfbedieningsrestaurant. Kip met friet of deeglapjes gevuld met kaas. Wil je traditionele gerechten proeven, dan kun je beste op zoek naar eenvoudige restaurants in de zijstraatjes. Vraag naar borsjtsj (groente/bietensoep) of salo, het nationale gerecht gemaakt van varkensvet. In de wat chiquere restorans heb je wel wat meer keus. Maar houd er rekening mee dat veel gerechten op de menukaart niet voorradig zijn.

Drinken in Oekraïne
In Rusland en Oekraïne wordt veel thee gedronken. Koffie is vaak oploskoffie. Bier is er volop en in veel soorten, Oekraïne kent wel 40 verschillende merken. Wijn is ook goed verkrijgbaar, maar is duur en meestal vrij zoet. De nationale drank is wodka, veel Oekraïners stoken het zelf.