Cultuur Oekraine

Oekraïners zijn over het algemeen hartelijke en gastvrije mensen. Ze zijn trots op hun onafhankelijkheid, natie, taal en cultuur. De rol van familie en vrienden is voor de Oekraïner veel groter dan voor westerlingen. Persoonlijk contact is belangrijk en er wordt veel tijd aan besteed. Oekraïners houden van gezelligheid en als ze samen zijn maken ze muziek en zingen erbij. Dat is een manier om hun emoties te uiten. Over het algemeen ze zijn vaak losser dan Nederlanders en reageren sneller vanuit hun gevoel.

Oekraïners hebben een ander tijdsbesef dan Nederlanders of Belgen. Ze laten zich niet zo door de klok leiden. Ze haasten zich niet en komen regelmatig te laat (soms zelfs helemaal niet) op een afspraak. Oekraïners leven bij de dag, afspraken maken ze op korte termijn: voor de dag zelf of hooguit voor de volgende dag.

Oekraïners zijn behoorlijk bijgelovig. Zo mag elkaar geen hand boven de drempel geven, dat brengt ongeluk. Een Oekraïner loopt niet zomaar de deur uit voordat hij op reis gaat. Met alle achterblijvers gaat hij even rustig zitten en houdt een minuut stilte. Anders is er kans op minder fijne gebeurtenissen tijdens de reis.
Word je bij iemand thuis uitgenodigd dan is het attent een bosje bloemen mee te nemen. Let bij het geven van bloemen erop dat het gebruikelijk is om een oneven aantal bloemen te geven, omdat even aantallen bloemen (net zoals kunstbloemen) alleen gebruikt worden bij begrafenissen of om op het graf van een dierbare te leggen.
Als gevraagd wordt of je mee wilt eten mag je eigenlijk niet weigeren. Als gast wordt van je verwacht dat je alles eet en vooral drinkt. Probeer van alles een beetje te eten en te drinken maar houd je eigen grenzen in de gaten. Het is de gewoonte speeches te houden. Voordat je met eten begint, schenkt de gastheer borrelglaasjes met wodka en brengt een toost uit op zijn gasten. Wodkaglaasjes worden in een teug leeggedronken en mogen niet leeg blijven. Bij elk glas brengen Oekraïners een toost uit. Eenmaal geopende flessen moeten worden leeggedronken en lege flessen mogen niet op tafel staan. De achterliggende gedachte is dat dit armoede brengt voor de bewoners.

Vooral jonge Oekraïners zijn modebewust en laten hun fantasie de vrije loop gaan wanneer het gaat om de nieuwste creaties of kleurencombinaties. De oudere generatie is in dat opzicht bescheidener maar stelt correcte kleren bij familiefeesten, een theater- of restaurantbezoek erg op prijs.

 

Foute ingave

Gelieve een correct e-mailadres op te geven aub.

Er is iets fout gelopen...

Gelieve ons hiervoor te verontschuldigen.
De pagina herladen kan misschien helpen.

E-mail is reeds geregistreerd
Het opgegeven e-mail adres bevindt zich reeds in ons nieuwsbrief systeem.
Inschrijving gelukt!

U bent succesvol ingeschreven op de nieuwsbrief.