Bevolking Oekraine

Oekraïne betekent letterlijk grensland en staat sinds de middeleeuwen voor het steppegebied ten noorden van de Zwarte Zee dat een natuurlijke grens vormt tussen de orthodoxe en islamitische wereld. Het land is met een oppervlakte van 603.700 km² (14,5 keer Nederland, bijna 20 keer België) het op een na grootste land van Europa. Het land grenst in het noorden aan Wit-Rusland, in het noordoosten aan Rusland, in het westen aan Polen, Slowakije en Hongarije, en in het zuidwesten aan Roemenië en Moldavië.
De Oekraïne telt 46,2 miljoen inwoners (1993: 52 miljoen) en heeft een negatieve bevolkingsgroei van 0,8 procent (Nederland 0,2 procent, België 0,13). De voornaamste oorzaak van deze daling is de slechte economische toestand waarin het land zich sinds de onafhankelijkheid bevindt. Door de verslechterde gezondheidszorg, ongezonde voeding en de dalende levensstandaard is de kindersterfte toegenomen en is de levensverwachting van de Oekraïner gedaald. Ook het geboortecijfer is sterk gedaald. Slechts een minderheid gebruikt moderne voorbehoedsmiddelen; velen beschouwen abortus als een betrouwbaarder en een gemakkelijk toegankelijk alternatief. Bovendien daalde sinds 1993 het aantal immigranten uit de voormalige sovjetrepublieken aanzienlijk en nam sinds 1995 het aantal emigranten naar vooral Canada, de Verenigde Staten en Israël toe. In totaal wonen er naar schatting meer dan vijftien miljoen Oekraïners in diaspora. Behalve in Noord-Amerika wonen er ook grote groepen immigranten in Duitsland, Italië, Argentinië en Australië.
Oekraïne kampt al jaren met massale migratie van het platteland naar de stad. Deze migratie is begonnen door de industrialisering rondom de steden in de jaren zeventig. Door de afwezigheid van werk op het platteland en de snel groeiende zelfstandige handel in de steden komt daar geen verandering in. Momenteel woont ongeveer zeventig procent van de totale bevolking in grote steden.
De bevolking bestaat uit Oekraïners (73 procent), Russen (22 procent) en andere groeperingen zoals joden, Moldaviërs en Roemenen, Witrussen, Bulgaren, Polen en Hongaren. Daarnaast leven er in de Karpaten de bergvolken Huzulen, Bojken en Lemken die overigens niet als etnische minderheden worden erkend.
West-Oekraïne is hoofdzakelijk Oekraïens, in de rest van het land wonen veel meer de andere groeperingen, met op de Krim en in het oosten veel mensen die zich vooral Russen voelen. Na de breuk met de Sovjet-Unie keerden ook de Krimtataren terug, die in 1944 gedeporteerd waren naar Siberië en Centraal-Azië op beschuldiging van collaboratie met de Duitsers.
De relatie tussen Oekraïners en Russen is relatief goed als je het vergelijkt met andere voormalige sovjetrepublieken. Dat komt onder andere door de culturele verwantschap, generaties van gemengde huwelijken en een doortastend optreden van de regering. In tegenstelling tot veel andere voormalige sovjetrepublieken, schonk Oekraïne na de onafhankelijkheid automatisch het Oekraïense burgerschap aan alle niet Oekraïners.

 

Foute ingave

Gelieve een correct e-mailadres op te geven aub.

Er is iets fout gelopen...

Gelieve ons hiervoor te verontschuldigen.
De pagina herladen kan misschien helpen.

E-mail is reeds geregistreerd
Het opgegeven e-mail adres bevindt zich reeds in ons nieuwsbrief systeem.
Inschrijving gelukt!

U bent succesvol ingeschreven op de nieuwsbrief.