Koning Aap in actie op de Natuurwerkdag 2015

We waren er vroeg bij dit jaar. Één week voor de officiële Natuurwerkdag stroopten maar liefst 20 collega's van Koning Aap hun mouwen op om zich in te zetten voor de natuur. Net als vorig jaar kozen we het "rietmoeras" van natuurgebied De Lange Bretten in Amsterdam Nieuw-West als onze locatie. Omdat er in dit gebied bijzondere vogels wonen zoals de roerdomp, snor, rietgors en blauwborst is het tegengaan van wildgroei van bomen zoals wilgen noodzakelijk. Dat was ons doel, en we begonnen de dag vastberaden.


Aan de slag

Onder toeziend oog van boswachter Lothar werden de zagen en kniptangen verdeeld, en al snel werden de eerste takken neergelegd in de vorm van een "takkenril". Zo'n muur van opeen gestapelde takken vormt een natuurlijke afscheiding tussen verschillende landschappen, en wordt door vogels als broedplaats gebruikt.

Na een uur zwoegen was het tijd voor een welverdiende pauze met koffie, thee en gezonde (en minder gezonde) snacks. Het resultaat van het harde werk was al duidelijk zichtbaar; waar eerst een metershoog dichtbegroeid bos stond was er nu een open plek gecreeëerd. Geregeld kwam een roodborst of pimpelmees kijken naar onze voortgang. Tijdens onze tweede rustpauze werd er zelfs een zeldzame roerdomp gespot! Deze reigerachtige vogels lijken door hun vorm en schutkleur op een rietstengel, waardoor ze moeilijk te zien zijn.

Drie uur later en veel gelach, gezweet en "pas op!" als er weer eens een boom de verkeerde kant op viel zat de dag er op. Met trots, en zonder ongevallen, keken we naar het resultaat. "Dit moeten we vaker doen!" werd er hier en daar geopperd. Al met al een geslaagde dag, en met een voldaan gevoel gingen de collega's rond 3 uur weer richting huis.


Ook meedoen met de Natuurwerkdag?

Tijdens de landelijke Natuurwerkdag werkt jong en oud aan het behoud en herstel van natuur en landschap dichtbij huis. Voor meer informatie kijk je op: www.natuurwerkdag.nl

Lees hier het verslag van de Natuurwerkdag 2014.


Foute ingave

Gelieve een correct e-mailadres op te geven aub.

Er is iets fout gelopen...

Gelieve ons hiervoor te verontschuldigen.
De pagina herladen kan misschien helpen.

E-mail is reeds geregistreerd
Het opgegeven e-mail adres bevindt zich reeds in ons nieuwsbrief systeem.
Inschrijving gelukt!

U bent succesvol ingeschreven op de nieuwsbrief.