Festivals Mongolië

Mongolië kent naast de traditionele en religieuze festivals ook nationale feestdagen en feestdagen uit de socialistische periode al hebben ze er wel een nieuwe invulling aan gegeven. Dat geldt overigens ook voor westerse feesten. Voorbeelden van Sovjet feestdagen zijn de Dag van de Vrouw (8 maart) en Dag van de Soldaat (18 maart), wat tegenwoordig wordt geïnterpreteerd als de dag van de man. Wat betreft de invulling zijn deze dagen te vergelijken met onze moeder- en vaderdag. Op 1 juni is de Dag van het Kind. Een belangrijke nationale feestdag is uiteraard Onafhankelijkheidsdag (26 november).

Festivals in Mongolië
De belangrijkste dagen van het jaar zijn voor de meeste Mongoliërs het Nadaam Festival. Van 11 tot en met 13 juli zijn er wedstrijden in de traditionele sporten worstelen, boogschieten en paardenraces. Het Mongools Nieuwjaar Tsagaan Sar wordt, afhankelijk van de maankalender, in januari of februari gevierd en valt meestal samen met het Chinees en Tibetaans Nieuwjaar. In 2017 begint het feest op 28 januari. Het is een feest om de familiebanden aan te halen en respect te betuigen aan de ouderen. Tijdens deze dagen worden er veel traditionele gerechten en drank genuttigd, met name buuz, met schapenvlees gevulde deegzakjes, en airag, de licht alcoholische gefermenteerde paardenmelk.

Religieuze feesten in Mongolië

Een belangrijk festival dat sinds kort weer wordt uitgevoerd is de boeddhistische maskerdans Tsam. Aan het eind van de zomer, in augustus of september, worden er bij het Amarbayasgalant klooster in de Selenge provincie en het Dashchoiling klooster in Ulaanbaatar weer dansen opgevoerd. Recentelijk hebben enkele kloosters na een onderbreking van zestig jaar ook weer een Maidar (of Maytreya) processie gehouden. Hierbij wordt een beeld van de Boeddha van de Toekomst in een optocht rondgedragen. De processie vindt onder andere plaats bij het Gandan klooster en Daschoiling klooster.
Foute ingave

Gelieve een correct e-mailadres op te geven aub.

Er is iets fout gelopen...

Gelieve ons hiervoor te verontschuldigen.
De pagina herladen kan misschien helpen.

E-mail is reeds geregistreerd
Het opgegeven e-mail adres bevindt zich reeds in ons nieuwsbrief systeem.
Inschrijving gelukt!

U bent succesvol ingeschreven op de nieuwsbrief.