Bevolking Melanesië

Oceanië is de collectieve naam voor een groot aantal eilanden in Pacific. De regio wordt etnologisch in drie groepen onderverdeeld: Polynesië, Melanesië en Micronesië. In totaal wonen er 2,3 miljoen mensen, verspreid over honderden eilanden, in een gebied dat overeenkomt met 15 procent van het oppervlak van de wereldbol.

Melanesië (‘eilanden van duistere mensen’, ‘land van de zwarten’) kreeg zijn naam vanwege de donkere huid van de bewoners. Na verloop van tijd zagen Europeanen Melanesië meer als een cultureel, dan een rassengebied. Geleerden werden het niet eens over de grenzen, die vloeibaar bleven. Nieuw-Caledonië (275.000), de Fiji eilanden (880.000), de Salomonseilanden (587.000) en Vanuatu (278.000) worden tot Melanesië gerekend.

De inheemse bevolking van Polynesië, Polynesiërs genaamd, heeft een aantal kenmerken gemeen waaronder hun taal die verwant aan elkaar is.  Historisch hebben ze een lange traditie van zeilen, waarbij ze ’s nachts met behulp van sterren navigeren. Samoa (193.000), Tahiti (183.000) en de Cook eilanden (15.000) worden tot Polynesië gerekend.

Als er een probleem is waar de eilanden in de South Pacific mee te maken hebben, is het de klimaatverandering. Veel eilanden zijn laag gelegen en lopen grote risico's door het stijgen van de zeespiegel. Een stijgende zee brengt bodemverzilting met zich mee, elke vermindering van de hoeveelheid bruikbare grond betekent minder ruimte voor de landbouw. Door de stijging van de temperatuur van de zee verbleekt het koraal.

Koning Aap en derden gebruiken cookies (en andere technieken) om de website te analyseren, deze gebruiksvriendelijker te maken, social media aan te kunnen bieden en u op en buiten de website relevante aanbiedingen te tonen. Door gebruik te maken van de site, stemt u hiermee in. Meer lezen.