Festivals Marokko

Op de Marokkaanse kalender wemelt het van de nationale, plaatselijke en religieuze feestdagen.

Nationale feestdagen in Marokko
● Nieuwjaar (1 januari);
● Dag van het Onafhankelijkheidsmanifest (11 januari);
● Dag van de Arbeid (1 mei);
● Feest van de Jeugd (9 juli);
● Troonfeest (30 juli), het belangrijkste burgerlijke feest in Marokko. Het wordt opgevrolijkt met vuurwerk, zang, dans en parades;
● Dag van Trouw en Vernieuwing: herdenking van de reis van Hassan II naar Dakhla in 1981 (14 augustus);
● Dag van de Revolutie: herdenking van de Vredesmars (20 augustus);
● Verjaardagsfeest van Mohammed VI (21 augustus);
● Herdenking van de Groene Mars (6 november);
● Viering van de terugkomst van Mohammed V uit ballingschap (16 november);
● Onafhankelijkheidsdag (18 november).

Religieuze feestdagen in Marokko
Daarnaast zijn er een aantal islamitische feestdagen die meestal enkele dagen duren. Omdat de islamitische kalender is gebaseerd op het maanjaar, schuiven de feestdagen volgens onze telling ieder jaar tien à elf dagen naar voren. Een heel belangrijk religieus feest is Aid al Kabir, het Offerfeest (21-23 augustus 2018). Iedere familie slacht op rituele wijze een schaap. Premier Moharem is het islamitisch nieuwjaar (12 September 2018). De Mouloud (1 december 2017) viert de geboortedag van de profeet Mohammed. Direct na afloop van de vastenmaand ramadan (16 mei t/m 14 juni 2018) is het Suikerfeest: Aid Saghir (15-17 juni 2018), ook wel genoemd Aid al Fitr.

Overige feesten in Marokko

Talrijk zijn verder de moussems, pelgrimsfeesten, ter ere van marabouts (regionale heiligen). Uit de wijde omtrek komen de mensen naar het graf van hun heilige. Dikwijls wordt er een markt gehouden en vinden fantasia’s (ruiterspelen) plaats.

Koning Aap en derden gebruiken cookies (en andere technieken) om de website te analyseren, deze gebruiksvriendelijker te maken, social media aan te kunnen bieden en u op en buiten de website relevante aanbiedingen te tonen. Door gebruik te maken van de site, stemt u hiermee in. Meer lezen.