Festivals Maleisië

Dankzij de mengeling van verschillende culturen en religies staat de agenda in Maleisië vol met feesten. Belangrijke nationale feestdagen in Maleisië zijn: Nieuwjaar (1 januari), Dag van de Arbeid (1 mei), Verjaardag van de Koning (4 juni), Hari Kebangsaan oftewel Onafhankelijkheidsdag (31 augustus) en Kerstmis (25 december). De meeste Chinese, boeddhistische, hindoeïstische en islamitische feestdagen zijn gebaseerd op een maanjaar en vallen volgens onze kalender ieder jaar op een andere datum.

Islamitische feestdagen in Maleisië
Belangrijke islamitische feestdagen zijn: Awal Ramadan (16 mei 2018; 5 mei 2019), de eerste dag van de vastenmaand. De vastenperiode eindigt na dertig dagen met Hari Raya Puasa of Aidil Fitri (14 juni 2018; 4 juni 2019). Op deze dag bidden de moslims in de moskee en gaan daarna met hun familie feestvieren. Het feest duurt - afhankelijk van de regio - twee tot tien dagen. Winkels en kantoren zijn dan gesloten. Op Hari Raya Haji, het offerfeest, vieren moslims dat ze de haj (pelgrimstocht) naar Mekka succesvol hebben voltooid. Het is een groot familiefeest. Maal Hijrah (21-24 september 2017) is het islamitisch nieuwjaar en Maulidir Rasul (1 december 2017) de geboortedag van de profeet Mohammed.

Chinese feesten in Maleisië
Voor Chinezen is het Chinees nieuwjaar (begint in 2017 op 28 januari) een jaarlijks hoogtepunt. Tijdens dit vijftien -daagse festival is het druk in de straten in Chinatown. Het feest wordt met veel bombarie afgesloten op de vijftiende dag, ook wel Chap Goh Mei genoemd. Bij tempels offeren de Chinezen wierook, bij restaurants knallen ze rotjes om geesten te verjagen. Een 'leeuw' van mensen steekt de lont aan. De festiviteiten eindigen met de chingay-optocht die zich door straten kronkelt, met dansers in traditionele kostuums, acrobaten, leeuwen- en drakendansers en praalwagens. Tijdens het festival van de Hungry Ghosts (5 september 2017) offeren Chinezen uitbundig voor de geesten. Het Mooncake of Maan Festival (4 oktober 2017) herinnert Chinezen aan de overwinning van China op de Mongolen. Overdag eet men de zogenaamde mooncakes; 's avonds gaan kinderen de straat op met lantaarns en bidden vrouwen tot de god van de maan.

Indiase feesten in Maleisië

Voor de Indiërs is Thaipusam (9 februari 2017) een populair hindoe-festival. Gelovigen in trance doorboren lichaamsdelen zoals wangen en rug met scherpe naalden en haken en dragen grote, bonte stellages op hun hoofd. Op deze manier dienen de hindoes Heer Muruga. De meest indrukwekkende ceremonies zijn te zien bij de Batu-grotten ten noorden van Kuala Lumpur. Deepavali (18 oktober 2017), het hindoe-festival van het licht, is een vijfdaags festival waarbij 's avonds op vele plaatsen lichtjes branden. De lichten symboliseren de triomf van het licht over de duisternis, van goed over kwaad. Het is een uitgesproken familiefeest. Veel mensen trekken die dag naar buiten om te picknicken.

Overige feestdagen in Maleisië

Wesak ter herdenking van de geboorte en dood van de Boeddha (10 mei 2017).
Foute ingave

Gelieve een correct e-mailadres op te geven aub.

Er is iets fout gelopen...

Gelieve ons hiervoor te verontschuldigen.
De pagina herladen kan misschien helpen.

E-mail is reeds geregistreerd
Het opgegeven e-mail adres bevindt zich reeds in ons nieuwsbrief systeem.
Inschrijving gelukt!

U bent succesvol ingeschreven op de nieuwsbrief.