Festivals Letland

Naast Nieuwjaar, Pasen en Kerstmis viert men in Letland de volgende nationale en religieuze feest- en herdenkingsdagen: Dag van de Arbeid (1mei); Herstel van de Onafhankelijkheid van Letland (4 mei); Herdenking voor de slachtoffers van de sovjetdeportaties in 1941 (14 juni); Midzomernachtfeest (Ligo) (23 en 24 juni); Onafhankelijkheidsdag (18 november).

Speciaal festival in Letland

Ligodag is het Letse feest van de zonnewende, het voorchristelijke midzomernachtfeest, dat officieel twee dagen gevierd wordt maar waarvoor iedereen liefst een week vrij neemt. Het ligofeest wordt ’s nachts, na zonsondergang, gevierd wanneer kampvuren moeten voorkomen dat het donker wordt tijdens de kortste nacht van het jaar. ‘s Nachts verzamelen mensen weidebloemen en grashalmen, in verband met hun magische werking. De mannen dragen kransen van eikenbladeren in het haar en de vrouwen bloemenslingers. Ook huizen, boerderijen en het vee worden ermee versierd. Bij het eten wordt Jânikaas (kummelkaas) geserveerd en er wordt veel zelf gebrouwen gerstebier gedronken.
Koning Aap en derden gebruiken cookies (en andere technieken) om de website te analyseren, deze gebruiksvriendelijker te maken, social media aan te kunnen bieden en u op en buiten de website relevante aanbiedingen te tonen. Door gebruik te maken van de site, stemt u hiermee in. Meer lezen.