Bevolking Laos

Laos heeft een oppervlakte van 236.000 km² (6 maal Nederland en 8 maal België) en telt bijna 7 miljoen inwoners. Het merendeel van de bevolking leeft in de vruchtbare valleien van de Mekongrivier en haar zijrivieren.

Bevolkingsgroepen van Laos
De bevolking van Laos is etnisch zeer divers. De 68 etnische groepen worden afhankelijk van hun topografische locatie in drie hoofdgroepen onderscheiden: de Lao Loum, de Lao Theung en de Lao Soung. De Lao Loum (Laagland-Laotianen) bevolken de lager gelegen delen van Laos en wonen met name in de Mekong-vallei. Ze vormen ongeveer de helft van de Laotiaanse bevolking. Ze kwamen vanuit het zuiden de Mekongvallei in. Invloeden vanuit Cambodjaanse, Indonesische en Thaise culturen zijn nog duidelijk waar te nemen. De Lao Theung bestaan uit bergvolken van Chinees/Maleise afkomst en leven in Midden-Laos. Ze behoren tot de oudste inwoners van Laos en maken ongeveer een kwart van de bevolking uit. De Lao Soung tot slot bestaan uit volken die oorspronkelijk afkomstig zijn uit Zuid-China, Tibet en Myanmar en pas vrij recent geëmigreerd zijn. Ze maken zo’n tien procent van de bevolking uit en leven voornamelijk in de bergen.  De H’mong vormen de grootste groep. Andere bergvolken zijn de Yao, Lahu, Akha en Lisu.

Koning Aap en derden gebruiken cookies (en andere technieken) om de website te analyseren, deze gebruiksvriendelijker te maken, social media aan te kunnen bieden en u op en buiten de website relevante aanbiedingen te tonen. Door gebruik te maken van de site, stemt u hiermee in. Meer lezen.