Collega Marisa over haar internationale kampeerreis in Botswana

Voor een echte Azië-ganger zoals ik was een reis naar Botswana extra spannend. Ik maak al jaren grapjes tegen mijn collega's van de Afrika-desk over Afrika als verloren continent. Maarja, toen ging ik mee met een Internationale kampeerreis naar Botswana en ben nu dus geheel verkocht!

Ik vloog naar Johannesburg (zodra je daar geweest bent mag je het voortaan Joburg noemen) en daar in de lodge van de agent ontmoette ik mijn medereizigers: een stel uit Nederland, twee vriendinnen uit Denemarken, twee dames uit Duitsland en een Belgische dame. De lodge heeft leuke kamers, een zwembad, erg prettige sfeer en lekkere ontbijtjes. Onze gids, kok en chauffeur is Rickus uit Zuid-Afrika: een zeer bevlogen gids die echt alles kan vertellen over dieren en het lezen van hun sporen, en ook nog eens lekker kan koken!

Op reis met de Overland truck

Ik heb enorm veel geleerd, bijvoorbeeld dat een nijlpaard helemaal niet kan zwemmen! Het is alleen al leuk dat wij Nederlanders dat Afrikaans verstaan. De voertaal in de groep is Engels en door de mix van nationaliteiten houdt iedereen zich daar aan. Rickus geeft de avond voor vertrek een uitleg over de truck en ik was gelijk verliefd (op de truck), echt ongelofelijk hoe handig die is samengesteld. Overal is over nagedacht met uitschuifbare keuken en lockers voor je bagage, tenten waar je lekker rechtop kan staan en prima stoelen met overal glas om je heen dus erg goed zicht op alle dieren die je te zien gaat krijgen.

Dan ga je op weg en rijd je in 1 dag van Joburg naar Botswana en krijg je de eerste les in het opzetten van tenten. Iedereen helpt mee met koken en afwassen, maar Rickus is wel de chef-kok. Op de camping zijn douches, zelfs met warm water! Het is een prachtig systeem waarbij een grote ketel met water verwarmd wordt door sprokkelhout. Op alle campings behalve de bush-campings hebben we warm water. Onderweg zie je uren alleen maar natuur en soms een klein dorpje en eigenlijk vanaf dag 1 zien we al dieren.

De Okavango delta

Botswana is 1 groot natuurpark en je ziet dan ook regelmatig kuddes olifanten de weg oversteken, een giraffe met prachtige ogen die ons nakijkt waardoor je bijna automatisch 'hoi' zegt. Een grote kudde zebra’s waar je duizelig van wordt door al die streepjes. Op weg naar de Okavango delta laten we onze geliefde truck achter en nemen we bagage en eten mee voor 3 dagen en stappen in een soort speedboot. Het is bijna 3 uur varen naar ons eigen eilandje midden in de delta. Overal vind je papyrusriet (de Egyptenaren die vroeger papier hebben gemaakt van papyrus zouden echt jaloers zijn op zoveel papyrus), allerlei soorten vogels en krokodillen in allerlei maten. Op ons eigen eiland worden we verwelkomd door de lokale gidsen die 2 dagen lang met ons op stap gaan met een Mokoro (kano) door de delta en wandelend door de bush.

De Mokoro werd altijd gemaakt van een speciale boom (de Kigelia Africana boom of terwijl de sausage boom) maar tegenwoordig maken ze de kano van glasvezel geproduceerd in Botswana. Goed nieuws dus voor de bomen. Het varen is gewoon betoverend, het zonlicht gefilterd door papyrus, overal prachtige waterlelies en kleine fel gekleurde kikkertjes die mee deinzen op een rietstengel. Iedereen is er stil van. Daarna wandelen we door de bush met in de verte een kudde olifanten die steeds meer in de buurt komen omdat wij goed in de wind staan en zij ons niet ruiken en dat is best spannend! Op ons eilandje slapen we in houten huisjes en Rickus is wederom onze chef kok.

"Wild" kamperen

Na de delta gaan we 4 dagen 'wild ' kamperen. We nemen wederom bagage mee voor 4 nachten en pakken alle spullen van de grote truck in een kleinere truck met aanhanger; een kleinere truck is handiger voor de game-drives. We hebben echt een hele eigen plek in de bush met een bush-toilet (die we Douglas noemen) en een bush-shower (gaaf hoor: een grote zak met water die in de bomen hangt, douchen in de bush is echt wel speciaal!). Je realiseert je pas als het donker wordt dat je echt midden tussen de wilde dieren zit zonder een hek of wild rooster. Achter onze tenten is een meertje vol met nijlpaarden en die hoor je echt de hele nacht proesten en borrelen.

Ik heb erg veel dieren gezien en het geeft echt een heerlijk gevoel om alleen maar bezig te zijn met dieren te bewonderen en te genieten van het landschap. Ik realiseer me dat ik nu nooit meer naar een dierentuin kan gaan nu ik hier ben geweest! Na onze 'wilde nachten' gaan we met onze geliefde eigen truck op weg naar Zimbabwe om de Victoria Falls te bewonderen (die je daarna natuurlijk Vic Falls mag noemen). We slapen in een lodge van de agent, wat wederom een erg leuke plek is met allerlei verschillende kamers en een zwembad, tuin en weer een heerlijk ontbijt.

De Victoria Falls

Het is echt wel even wennen om opeens weer in de zogenaamde beschaving te zijn geland, winkels, toeristen en restaurantjes. Ik mis nu al de groepjes impala’s die zo elegant huppelen (het lijkt wel of ze zwarte pumps dragen), de wrattenzwijnen met hun koddige staartjes die als een antenne omhoog steken en de baby olifant die samen met zijn mams in het water aan het spelen is. Andere toeristen zijn een stuk minder aantrekkelijk dan alle dieren die we gezien hebben.

De Vic Falls zijn echter wel erg indrukwekkend en met meerdere regenbogen over het woeste water zijn we ook hier allemaal van onder de indruk. En na de Vic Falls rijden we 2 dagen, dus nog een keertje de tenten opzetten, en dan moeten we afscheid nemen van een zeer indrukwekkend Afrika! Ik weet nu al waar ik volgend jaar naar toe ga!

Ook op reis door Botswana?

Beleef je eigen Botswana avontuur met de rondreis BOTSWANA - Internationale Kampeerreis, die gegarandeerd doorgaan op bijvoorbeeld 9 juni, 30 juni of 7 juli 2016.

Foute ingave

Gelieve een correct e-mailadres op te geven aub.

Er is iets fout gelopen...

Gelieve ons hiervoor te verontschuldigen.
De pagina herladen kan misschien helpen.

E-mail is reeds geregistreerd
Het opgegeven e-mail adres bevindt zich reeds in ons nieuwsbrief systeem.
Inschrijving gelukt!

U bent succesvol ingeschreven op de nieuwsbrief.