Zoeken

Reizen naar Ghana

Fooien Ghana

In Europa wordt het geven van fooien in de meeste gevallen gezien als een blijk van waardering, een extraatje als dank voor geleverde diensten. In Ghana gaat het echter om méér dan een extraatje: de fooi is voor mensen die werkzaam zijn in het toerisme een onmisbare aanvulling op een laag lokaal salaris. Werk in de toeristensector is vaak seizoensgebonden, en salarissen worden alleen uitbetaald over de gewerkte periode. Bovendien is de kans groot dat er een hele familie moet leven van een inkomen uit toerisme. Een fooi komt dus meestal rechtstreeks in handen van mensen die het hard kunnen gebruiken en hun achterban profiteert mee.

Veel mensen bieden hun diensten aan om iets bij te verdienen variërend van koffers dragen, brood halen en de weg wijzen. Het personeel in hotels en restaurants is in belangrijke mate aangewezen op neveninkomsten. Wanneer de bediening niet is inbegrepen kun je uitgaan van tien procent fooi. Met taxichauffeurs maak je voor vertrek een prijsafspraak en een taxichauffeur hoef je na de rit normaalgesproken geen fooi te geven. Bovendien zal hij de obruni (blanke) toch al meer laten betalen dan landgenoten.

De reisbegeleiders, lokale gidsen en chauffeurs die voor Koning Aap werken verwachten een fooi, mits ze hun werk naar voldoening gedaan hebben. Een richtbedrag voor je reisbegeleider is 3 à 4 euro per reiziger per dag. Voor de chauffeur is het richtbedrag 2 euro per reizigr per dag, voor de bijrijder 1 euro per persoon per dag.