Zoeken

Reizen naar Ghana

Festivals Ghana

Belangrijke nationale feestdagen in Ghana zijn: Nieuwjaar (1 januari); Independence Day (6 maart), wanneer het uitroepen van de onafhankelijkheid van de Britse kolonisator in 1957 wordt herdacht; Pasen; Dag van de Arbeid (1 mei); Dag van de Republiek (1 juli); Farmer’s Day (6 december); Kerstmis (25 december) en Boxing Day (26 december).

Islamitische feestdagen in Ghana
Behalve de bekende christelijke feestdagen (Pasen, Hemelvaart, Pinksteren, Kerstmis) viert men in het noordelijk deel van Ghana de islamitische feestdagen die meestal enkele dagen duren. Omdat de islamitische kalender is gebaseerd op het maanjaar, schuiven de feestdagen volgens onze telling ieder jaar tien a elf dagen naar voren. De grootste islamitische feesten zijn de ramadan, het Suikerfeest en het Offerfeest. Op deze dagen is vrijwel alles gesloten.

De ramadan is het belangrijkste islamitische feest. Het feest duurt de hele negende maand van het islamitische jaar en is de vastenmaand. Tijdens deze periode eten, drinken en roken moslims niet tussen zonsopgang en zonsondergang. Vasten is een van de belangrijkste plichten van een moslim. Het driedaagse Suikerfeest, Eid al-Fitr, luidt het einde van de ramadan in. Het huis wordt nog een keer gepoetst en de mensen kleden zich zo mooi mogelijk. Iedereen gaat bij elkaar op bezoek om elkaar te feliciteren met een goed volbrachte vastenperiode. Ook de armen krijgen iets extra’s. Met het Suikerfeest begint het bedevaartseizoen naar Mekka.

Het Offerfeest, Eid al-Adha, begint op de tiende dag van de laatste maand van het jaar. Ter herdenking van Abraham worden op die dag overal schapen geslacht. Abraham was immers bereid zijn zoon aan God te offeren, maar die verving de jongen op het laatste moment door een schaap.

Festivals in Ghana
Bijna elke stad of dorp heeft een jaarlijks festival, een traditionele viering, vaak van een aantal dagen, waarbij allerlei rituelen tot leven komen. Mocht je de kans krijgen zo’n festival bij te wonen, dan moet je dat zeker doen. Zorg wel dat je zo weinig mogelijk kostbaarheden bij je hebt in verband met zakkenrollers. Helaas is het moeilijk van te voren aan te geven welk festival wanneer plaats vindt. De planning gaat via de traditionele Afrikaanse tijdsrekening die afwijkt van de westerse zonnekalender.