Eten en drinken Ghana

In Ghana bestaat een maaltijd uit een stevige bol, gemaakt van een soort dikke pap. Men serveert deze bol overgoten met een vaak pittige soep in een grote kom. Dit geheel dient, zonder bestek, met de rechterhand gegeten te worden. Meestal wordt er een bak met water bijgegeven, waarin je je rechterhand kunt wassen. Er zijn diverse pureesoorten, ieder met een eigen naam. Fufu is de bekendste en meest geliefde. Het wordt gemaakt uit een mengsel van gekookte cassave en plantain, grote groene bakbananen. Het stampen van de fufu is een uitgebreid ritueel en zwaar werk. Andere bekende pureesoorten zijn kenkey en banku, gemaakt van maïs. Zelfs rijst wordt soms bewerkt tot een soort puree en gekneed tot ballen. Omo tuo, een delicatesse, is hier een voorbeeld van. Van de soepen zal vooral de groundnutsoup er goed ingaan bij de Europeaan. Andere bekende gerechten zijn red-red, gebakken banaan met bonen, jollof rice, een soort risotto en gegrilde tilapia, een zoetwatervis.
Al deze gerechten zijn verkrijgbaar in de vele chop bars, eenvoudige Ghanese eethuisjes. In Ghana wordt overal langs de straat drank en voedsel aangeboden, zoals geroosterd geitenvlees, schoongemaakte stukken suikerriet, geroosterde maïskolven, kokosnoten, zakjes ijswater, sinaasappelen of yam (soort aardappelchips).

Drinken in Ghana
Drinken doen de Ghanezen in een ‘spot’, een met fel beschilderde planken afgezet openluchtbarretje. Alle bekende frisdranken zijn verkrijgbaar, evenals de lokale biersoorten Star, Club, Gulder en Stone. Wie iets sterkers wil drinken, kan akpeteshie proberen, gedistilleerde palmwijn. In sommige plaatsen langs de kust kun je af en toe de echte palmwijn krijgen, een ware delicatesse die vers op zijn best is. Bij rituele gebeurtenissen hoort het drinken van schnaps, inderdaad niets anders dan de klassieke Hollandse jenever. In Ghana kun je beter geen water uit de kraan drinken, overal zijn flessen drinkwater te koop.
Foute ingave

Gelieve een correct e-mailadres op te geven aub.

Er is iets fout gelopen...

Gelieve ons hiervoor te verontschuldigen.
De pagina herladen kan misschien helpen.

E-mail is reeds geregistreerd
Het opgegeven e-mail adres bevindt zich reeds in ons nieuwsbrief systeem.
Inschrijving gelukt!

U bent succesvol ingeschreven op de nieuwsbrief.