Zoeken

Reizen naar Ghana

Cultuur Ghana

Bij ontmoetingen met Ghanezen volgt geheid de ‘Ghanaian handshake’: een handdruk waarbij de middenvingers flink tegen elkaar gedrukt worden om ze te laten ‘klikken’ tegen de handpalm. Oefen het kunstje en je zult er de rest van je reis plezier van hebben.
Geef nooit iemand je linkerhand, en overhandig er ook niets mee. De linkerhand gebruik je alleen voor sanitaire doeleinden!

Omgangsvormen in Ghana
Bij meer formele ontmoetingen, zowel zakelijk als privé, is een uitgebreide voorstelronde heel normaal, waarbij van alle betrokkenen uitgebreide kwalificaties worden meegedeeld. Leeftijdsverschillen bepalen een groot deel van de sociale afstand tussen personen. In het algemeen is een jonger iemand dienstbaar aan een ouder persoon.
Ghanezen spreken over hun naasten in termen van brother, sister, mother of daughter. Dit zegt niets over hoe zij aan elkaar gerelateerd zijn.
De naam ‘Charlie’ betekent vriend in Ghana. Ghanezen spreken elkaar aan met Charlie als blijk van informaliteit en respect.

Tips voor Ghana
* Als je een dorp wil bezoeken, is het gebruikelijk dat je je eerst bij de chief meldt en om toestemming vraagt. Een klein geschenk vergemakkelijkt het geheel, hetzij een kleine financiële bijdrage, hetzij een fles schnaps.
* Afspraken zijn minder ‘hard’ dan we in Nederland of België gewend zijn. Ghanezen plannen vaak maximaal een dag van tevoren, probeer daarom nooit afspraken voor de langere termijn te maken.
* Een evenement in Ghana begint altijd een paar uur later dan De aangegeven aanvangstijd. Enkel als er ‘sharp’ achter de tijd wordt vermeld, begint het evenement ook op het vooral bepaalde tijdstip.
* Roken wordt in Ghana gezien als vies en ongezond. Rook daarom nooit op straat of op openbare plekken. Ghanezen zullen je al snel vragen om ermee op te houden.
* Kleding betekent alles voor Ghanezen. Iemands welvaart is vaak af te lezen aan de kleding die hij of zij draagt. Een Ghanees doet er alles aan om er elke dag netjes en strak gekleed bij te lopen.
* Wanneer je gaat (uit)eten is het gebruikelijk om anderen aan tafel uit te nodigen. Maaltijden worden altijd met elkaar gedeeld.